Teretni bicikli sve popularniji u Beču

Bečki projekt Grätzlrad, odnosno sustav javnih teretnih bicikala, pokrenut je još 2017. godine

Zbog velike potražnje prethodnih godina Grad Beč ove jeseni pokreće novi krug poticaja za teretne bicikle, a povećat će se i broj javnih bicikala koji se mogu besplatno koristiti.

  • Teretni bicikli praktični su za kratke i srednje duge rute © Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Kupovina namirnica na tržnici ili u trgovini, prijevoz raznih stvari na izlet u park, premještanje komada namještaja i predmeta tijekom selidbe – za prijevoz većih tereta i djece umjesto automobila mogu se koristiti teretni bicikli koji postaju sve popularniji u glavnom gradu Austrije. Pritom se ne ispuštaju štetni plinovi u atmosferu, a pedaliranje je k tome dobro za zdravlje.

  • Sustav javnih teretnih bicikala pokrenut je 2017. © Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Zbog velike potražnje 2020. i 2021. godine u Beču ove jeseni započinje novi krug poticaja za teretne bicikle. Za kupovinu ovog prijevoznog sredstva privatne osobe s prebivalištem u Beču mogu računati na financijsku podršku od 800 do 1.000 eura. Maksimalno se pokriva 50 % troškova od ukupne kupovne cijene, i to do iznosa od 800 eura. Ako se radi o biciklu na električni pogon, iznos se povećava na 1.000 eura, a subvencije vrijede samo za nabavku novog bicikla. Osim toga, moguće je zatražiti refundaciju za teretne bicikle koji su kupljeni nakon 1. ožujka ove godine. Program subvencija za privatne osobe trebao bi trajati do kraja 2026. godine.

Također će se subvencionirati kupovina posebnih bicikala za prijevoz osoba u invalidskim kolicima. Subvencije za ovakve bicikle mogu zatražiti privatne osobe kao i neprofitna poduzeća i udruge, a maksimalan iznos poticaja po biciklu jest 1.000 eura.

  • © Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Osim subvencija za teretne bicikle grad Beč namjerava uložiti u širenje sustava javnih teretnih bicikala koji se mogu besplatno koristiti još od 2017. godine. Austrijska metropola danas raspolaže s 29 besplatnih teretnih bicikala, a njihov bi se broj trebao povećati još ove godine. Time će omogućiti još većem broju građana da prevoze stvari na ekološki prihvatljiv način.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Novi teretni bicikli za cijeli Beč

VEZANE VIJESTI

Povećane subvencije za električne teretne bicikle u Beču

Zbog velikog interesa bečkih poduzetnika Grad Beč povećava sredstva za subvencije električnih teretnih bicikala i to za 200.000 eura. Sredstva je dosad iskoristilo već 214 tvrtki te tako dalo svoj doprinos ostvarenju klimatskih ciljeva, a uskoro će im se pridružiti njih još 148!

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER