Novi teretni bicikli za cijeli Beč

Projekt Grätzlrad je pokrenut 2017. godine kako bi Bečani i Bečanke mogli upoznati i koristiti prednosti prijevoza teretnim biciklom

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

Teretnim biciklima može se ići u kupovinu, prevoziti razne stvari, ali i djecu, i to sve na klimatski prihvatljiv način. Bečani i Bečanke već tri godine mogu koristiti sustav javnih teretnih bicikala, a njihov je broj zahvaljujući ovogodišnjem financiranju Grada Beča povećan na 22 tzv. Grätzlrad teretna bicikla koje građani/ke mogu posuditi u 16 gradskih okruga i to bez ikakvih naknada.

© Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Projekt Grätzlrad je pokrenut 2017. godine kako bi Bečani i Bečanke mogli upoznati i koristiti prednosti prijevoza teretnim biciklom, a bicikli se trenutno mogu besplatno posuditi na 22 lokacije bečkih poduzetnika koji se o njima brinu. Bicikli su izvrsno prihvaćeni, a projekt će se provoditi još sljedeće dvije godine.

Bicikli se uglavnom koriste u privatne svrhe i najčešće za prijevoz kupljenih prehrambenih namirnica, biljaka te kućanskih uređaja i namještaja, no često se posuđuju za prijevoz djece. Ponekad se koriste i za prijevoz otpada do reciklažnog dvorišta, a teret ne smije biti teži od stotinu kilograma. Ovaj hvalevrijedan projekt osigurava da ekološki prihvatljiv prijevoz električnim teretnim biciklima postane dio svakodnevnog urbanog života te motivira stanovnike grada na njihovo učestalo korištenje. Velik dio građana/ki nikad nije koristio teretni bicikl, no nakon prvog pozitivnog iskustva većina ih želi ponovno voziti u budućnosti - i tako aktivno doprinijeti zaštiti klime u gradu.

© Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Bicikli se lako i jednostavno rezerviraju putem internetske stranice www.graetzlrad.wien, a ukoliko su raspoloživi mogu se posuditi i izravno s lokacije iznajmljivanja. Od ponedjeljka do petka mogu se koristiti najviše 24 sata, a za vikend je moguće i duže. Osoba koja iznajmljuje bicikl mora biti punoljetna što dokazuje predočenjem osobne iskaznice, a obvezna je i uplata pologa u visini od 50 eura.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Strasbourg: teretnim biciklom dopremljeno šest tona kamena

Po prvi put u Francuskoj, dana 12. studenog, čak šest tona kamena za popločavanje dopremljeno je teglenicom iz strasburške riječne luke, a zatim teretnim biciklom do gradilišta do kojeg će se kamen na ovaj način prevoziti tijekom sljedećih desetak dana.

Beč ulaže u električne teretne bicikle

U gradskom prostoru postoji puno potencijala za održivi prijevoz za vlastite potrebe, a kratke i srednje duge rute mogu se učinkovitije i na ekološki prihvatljiviji način prijeći električnim teretnim biciklima.

Uspješno završeno testiranje bečkih autonomnih autobusa

Dva autonomna autobusa testirana su tijekom nekoliko proteklih mjeseci na liniji prema novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern. Budući da je „komunikacija“ autonomnih autobusa i semafora bila više nego uspješna, prvi će se putnici njima moći voziti već početkom proljeća 2019. godine. U svakom će autobusu ipak biti i jedan djelatnik bečkog javnog prijevoznika „Wiener Linien“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER