Novi teretni bicikli za cijeli Beč

Projekt Grätzlrad je pokrenut 2017. godine kako bi Bečani i Bečanke mogli upoznati i koristiti prednosti prijevoza teretnim biciklom

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

Teretnim biciklima može se ići u kupovinu, prevoziti razne stvari, ali i djecu, i to sve na klimatski prihvatljiv način. Bečani i Bečanke već tri godine mogu koristiti sustav javnih teretnih bicikala, a njihov je broj zahvaljujući ovogodišnjem financiranju Grada Beča povećan na 22 tzv. Grätzlrad teretna bicikla koje građani/ke mogu posuditi u 16 gradskih okruga i to bez ikakvih naknada.

© Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Projekt Grätzlrad je pokrenut 2017. godine kako bi Bečani i Bečanke mogli upoznati i koristiti prednosti prijevoza teretnim biciklom, a bicikli se trenutno mogu besplatno posuditi na 22 lokacije bečkih poduzetnika koji se o njima brinu. Bicikli su izvrsno prihvaćeni, a projekt će se provoditi još sljedeće dvije godine.

Bicikli se uglavnom koriste u privatne svrhe i najčešće za prijevoz kupljenih prehrambenih namirnica, biljaka te kućanskih uređaja i namještaja, no često se posuđuju za prijevoz djece. Ponekad se koriste i za prijevoz otpada do reciklažnog dvorišta, a teret ne smije biti teži od stotinu kilograma. Ovaj hvalevrijedan projekt osigurava da ekološki prihvatljiv prijevoz električnim teretnim biciklima postane dio svakodnevnog urbanog života te motivira stanovnike grada na njihovo učestalo korištenje. Velik dio građana/ki nikad nije koristio teretni bicikl, no nakon prvog pozitivnog iskustva većina ih želi ponovno voziti u budućnosti - i tako aktivno doprinijeti zaštiti klime u gradu.

© Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Bicikli se lako i jednostavno rezerviraju putem internetske stranice www.graetzlrad.wien, a ukoliko su raspoloživi mogu se posuditi i izravno s lokacije iznajmljivanja. Od ponedjeljka do petka mogu se koristiti najviše 24 sata, a za vikend je moguće i duže. Osoba koja iznajmljuje bicikl mora biti punoljetna što dokazuje predočenjem osobne iskaznice, a obvezna je i uplata pologa u visini od 50 eura.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Povećane subvencije za električne teretne bicikle u Beču

Zbog velikog interesa bečkih poduzetnika Grad Beč povećava sredstva za subvencije električnih teretnih bicikala i to za 200.000 eura. Sredstva je dosad iskoristilo već 214 tvrtki te tako dalo svoj doprinos ostvarenju klimatskih ciljeva, a uskoro će im se pridružiti njih još 148!

Teretni bicikli sve popularniji u Beču

Zbog velike potražnje prethodnih godina Grad Beč ove jeseni pokreće novi krug poticaja za teretne bicikle, a povećat će se i broj javnih bicikala koji se mogu besplatno koristiti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER