Pokrenut novi krug poticaja za nabavu teretnih bicikala u Beču

Sustav javnih teretnih bicikala Grätzlrad Wien pokrenut je prije pet godina

Grad Beč je početkom listopada pokrenuo novi krug poticaja za teretne bicikle, a do kraja ove godine povećat će se i broj javnih teretnih bicikala koje građanke i građani za svoje potrebe mogu koristiti bez ikakvih naknada.

Urbani prostor nudi puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za privatne osobe, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

© Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Teretnim biciklima može se ići u kupovinu, na tržnicu ili u prirodu, njima se mogu prevoziti manji komadi namještaja i razni predmeti tijekom selidbe, a prikladni su i za prijevoz djece pa i kućnih ljubimaca, i to sve na klimatski prihvatljiv način. Bečanke i Bečani već pet godina koriste sustav javnih teretnih bicikala, a njihov je broj zahvaljujući financiranju Grada Beča u stalnom porastu. Austrijska metropola trenutno raspolaže s 29 tzv. Grätzlrad teretnih bicikala koje građani/ke mogu posuditi u 16 gradskih okruga i to bez ikakve naknade. Stoga ne čudi što su u Beču teretni bicikli sve popularniji, a njihov bi se broj trebao dodatno povećati do kraja ove godine, čime će se još većem broju građana omogućiti njihovo korištenje na ekološki prihvatljiv način.

Sustav javnih teretnih bicikala pokrenut je 2017. godine. © Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

U Beču je zbog velike potražnje tijekom prethodnih godina 3. listopada pokrenut novi krug poticaja za teretne bicikle. Za kupovinu ovog prijevoznog sredstva punoljetne privatne osobe s prebivalištem u Beču mogu računati na financijsku potporu od 800 do 1.000 eura. Maksimalno se pokriva 50 % troškova od ukupne kupovne cijene, i to do iznosa od 800 eura za teretne bicikle i posebne bicikle namijenjene za prijevoz osoba u invalidskim kolicima ili osoba s poteškoćama u kretanju. Ako je riječ o biciklu na električni pogon, tada se maksimalni iznos povećava na 1.000 eura, a navedene subvencije vrijede isključivo za nabavu jednog novog bicikla po kućanstvu.

Subvencije za posebne bicikle namijenjene za prijevoz osoba u invalidskim kolicima osim privatnih osoba mogu zatražiti i neprofitna poduzeća i udruge. Također, moguće je zatražiti refundaciju za teretne bicikle koji su kupljeni nakon 1. ožujka 2022., i to najkasnije do 30. lipnja 2023. godine, a program poticaja za privatne osobe trebao bi trajati do kraja 2026. godine.

Teretni bicikli praktični su za kratke i srednje duge rute © Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

S ciljem povećanja broja javnih teretnih bicikala u sustavu „Grätzlrad Wien“, Grad Beč i dalje podržava poduzetnike i udruge koji namjeravaju nabaviti teretne bicikle za širenje ove usluge, a po odobravanju poticaja biciklima su dužni upravljati tijekom dvije godine od trenutka isplate iznosa financiranja. Na svakom teretnom biciklu mora se pričvrstiti jasno vidljiva naljepnica ovog programa koja se dostavlja poštom nakon odobrenja financiranja. Za Grätzlrad se može odobriti 100-postotno financiranje, ali do najvišeg iznosa od 4.000 eura.

Ovim programom poticaja ne financira se nabava (električnih) bicikala koji imaju samo ojačani okvir i prtljažnik s konvencionalnim dizajnom, zatim bicikala namijenjenih isključivo prijevozu putnika (s izuzetkom onih namijenjenih za prijevoz osoba u invalidskim kolicima), kao ni teretnih bicikala s nosivosti manjom od 40 kg.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Teretni bicikli sve popularniji u Beču

Zbog velike potražnje prethodnih godina Grad Beč ove jeseni pokreće novi krug poticaja za teretne bicikle, a povećat će se i broj javnih bicikala koji se mogu besplatno koristiti.

Povećane subvencije za električne teretne bicikle u Beču

Zbog velikog interesa bečkih poduzetnika Grad Beč povećava sredstva za subvencije električnih teretnih bicikala i to za 200.000 eura. Sredstva je dosad iskoristilo već 214 tvrtki te tako dalo svoj doprinos ostvarenju klimatskih ciljeva, a uskoro će im se pridružiti njih još 148!

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER