Dvije vertikalne šume Stefana Boerija puštaju korijene u Kini

U kineskim gradovima Huanggangu i Nanjingu dovršavaju se dva projekta vertikalnih šuma

Osim što su utjecali na povećanje biološke raznolikosti te stvorili novi urbani vegetacijski sustav raznolikih biljnih vrsta, Boerijevi tornjevi Bosco verticale (Vertikalna šuma) u Milanu predstavljaju ujedno novi simbol i poboljšanje vizure grada. Stefano Boeri dovršava dva nova projekta vertikalnih šuma u Kini, čijoj će ljepoti i atraktivnosti u različitim godišnjim dobima pridonijeti autohtone kineske biljne vrste.

U gradu Huanggangu, 80 km udaljenom od poznatijeg Wuhana, sredinom studenog je na 25. katu i visini od 90 metara posađeno prvo stablo novog kompleksa vertikalne šume Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex. Riječ je o stablu slatke masline (Osmanthus fragrans), autohtonoj vrsti kineske pokrajine Hubei, a na svakom od dva tornja novog kompleksa posadit će se ukupno 395 stabala, 3.600 ukrasnih grmova i 12.000 trajnica. Dovršetak projekta očekuje se u veljači 2021. godine.

Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex © SBA - Stefano Boeri Architetti

Na svakom tornju novog kompleksa u Huanggangu posadit će se ukupno 395 stabala, 3.600 ukrasnih grmova i 12.000 trajnica. © SBA - Stefano Boeri Architetti

Drveće je počelo rasti i na tornjevima vertikalne šume u Nanjingu – gradu 300 kilometara udaljenom od Šangaja, prvom ovakvom projektu koji je u Aziji počela graditi tvrtka Stefano Boeri Architetti. Na balkonima tornjeva posadit će se ukupno 27 autohtonih biljnih vrsta, 600 velikih stabala, 200 stabala srednje veličine te preko 2.500 grmova i visećih biljaka. Zelenilo koje će prekriti 4.500 četvornih metara površine tornjeva pridonijet će obnovi lokalne biološke raznolikosti i smanjenju emisije CO2 za oko 18 tona, proizvodeći godišnje do 16,5 tona kisika. Prvi će toranj biti visok 200 metara, njegov će vrh s privatnim klubom prekrivati golemi zeleni „tepih“, a imat će prvenstveno poslovnu namjenu s uredima od petog do trideset petog kata. Dok će se u njemu pored ureda još nalaziti muzej i škola zelene arhitekture, u drugom će se tornju - visine 108 metara, smjestiti hotel poznatog svjetskog lanca Hyatt s 305 soba različitih veličina (od 35 do 150 četvornih metara) i bazen na četvrtom katu. Otvorenje kompleksa u Nanjingu predviđeno je za svibanj 2021. godine.

„Oduševljeni smo što se koncept vertikalnih šuma počinje širiti po cijeloj Kini“, kazao je poznati talijanski arhitekt Stefano Boeri. „Vertikalne šume u Huanggangu i Nanjingu, kao što je to bio slučaj s prvom vertikalnom šumom izgrađenom u Milanu 2014. godine, trebaju postati referentni model za održivu zelenu arhitekturu u Kini i drugim zemljama jugoistočne Azije.“

Nanjing Vertical Forest © SBA - Stefano Boeri Architetti

„Izgradnjom vertikalnih šuma u Nanjingu i Huanggangu, naša je studija pokazala da je čak i u srcu velikih azijskih metropola moguće izgraditi zgrade koje mogu apsorbirati CO2 i sitne čestice prašine te tako smanjiti potrošnju energije za klimatizaciju interijera“, izjavio je Yibo Xu iz partnerske tvrtke SBA Kina.

„I ovdje smo našu pažnju usmjerili na autohtonu floru i tražili zanimljive vrste koje se najčešće malo koriste u tradicionalnom vrtlarstvu“, kazala je Laura Gatti, agronomka i savjetnica za krajobraznu arhitekturu zadužena za odabir i sadnju biljaka na novim vertikalnim šumama u Kini. „U Huanggangu su se naša botanička istraživanja usredotočila na vrste porijeklom iz regije Hubei. Mnoge biljke koje trenutno uzgajamo za skoru sadnju, a koje mi Europljani dobro poznajemo, odavde su stigle u Europu.“

No ipak, za Huanggang su posebno uzgojene vrste kojih nema u lokalnim kineskim rasadnicima jer se smatraju previše „divljima“ te njihov odabir predstavlja velik dobitak za bioraznolikost i atraktivnost novih tornjeva.

Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex © SBA - Stefano Boeri Architetti

O drugim projektima zvijezde svjetske arhitekture Stefana Boerija više informacija možete pronaći ovdje.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Boerijeva vertikalna šuma gradit će se i u Tirani

Tirana je veliko gradilište u kojem se trenutno realizira nekoliko velikih projekata poznatih svjetskih arhitekata – novu zgradu kazališta gradi danski arhitekt Bjarke Ingels, dok nizozemski arhitekt Winy Maas piramidalni spomenik iz doba komunizma pretvara u zanimljiv spoj prošlosti i budućnosti. Nakon izgradnje poslovne zgrade i tri škole, talijanski arhitekt Stefano Boeri će u albanskoj prijestolnici graditi i svoj najnoviji projekt vertikalne šume.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER