Boerijeva vertikalna šuma gradit će se i u Tirani

Uspješan postkomunistički preobražaj Tirane (2)

Tirana je veliko gradilište u kojem se trenutno realizira nekoliko velikih projekata poznatih svjetskih arhitekata – novu zgradu kazališta gradi danski arhitekt Bjarke Ingels, dok nizozemski arhitekt Winy Maas piramidalni spomenik iz doba komunizma pretvara u zanimljiv spoj prošlosti i budućnosti. Nakon izgradnje poslovne zgrade i tri škole, talijanski arhitekt Stefano Boeri će u albanskoj prijestolnici graditi i svoj najnoviji projekt vertikalne šume.

Vertikalne šume su građevine čije fasade prekriva drveće, grmlje i cvijeće s ciljem povećanja urbanih zelenih površina, poticanja bioraznolikosti i poboljšanja lokalne kvalitete zraka. Tvrtka Stefano Boeri Architetti specijalizirala se za ovu vrstu građevina i do sada dizajnirala više tornjeva u gradovima poput Milana, Lausanne, Utrechta, Pariza i Nanjinga. Pod nadzorom Stefana Boerija gradi se i prvi šumski grad u Liuzhouu, u kineskoj provinciji Guangxi, a posebno je zanimljiv toranj Trudo Vertical Forest koji se u nizozemskom gradu Eindhovenu gradi kao projekt socijalne stanogradnje.

Projekt najnovije vertikalne šume - tornja naziva Tirana Vertical Forest, bit će još jedna prelijepa visoka građevina s potpisom arhitektonske tvrtke Stefano Boeri Architetti, čije će balkone prekrivati bujno i mirisno mediteransko bilje.

Toranj Tirana Veritical Forest bit će prekriven mediteranskim cvijećem i biljem kao što je ružmarin / Stefano Boeri Architetti

Vrste biljaka koje će rasti na balkonima i terasama prve vertikalne šume u ovom dijelu Europe pažljivo su izabrane u suradnji s grupom botaničara, kao i pri realizaciji ranijih projekata.

„Tirana je mediteranski grad, zbog čega smo za prvu albansku vertikalnu šumu odabrali različite cvjetne esencije tipične za ovaj ekosustav“, kaže krajobrazna arhitektica Laura Gatti koja je već radila na projektu vertikalne šume u Milanu i drugim projektima tvrtke Stefano Boeri Architetti.

„Uz grmlje koje se odlikuje vrlo živom zelenom bojom i žarko obojenim cvijećem u žutoj i ljubičastoj boji, na balkonima i terasama ćemo posaditi i mirisne biljke kao što su mirta i ružmarin“, dodaje Gatti.

Tako će na balkonima i terasama novog tornja rasti 3.200 grmova i 145 stabala, čime će Tirana dobiti 550 četvornih metara nove zelene površine. Vegetacijski sustav vertikalne šume doprinosi izgradnji mikroklime, stvara vlagu, apsorbira čestice CO2 i prašine koje su prisutne u urbanom okruženju, proizvodi kisik, štiti od izravne sunčeve svjetlosti te općenito doprinosi kvaliteti zraka i zdravijem okolišu za stanovnike.

Toranj će imati ukupno 105 stanova s ozelenjenim balkonima i velikim prozorima od poda do stropa / Stefano Boeri Architetti

Novi stambeni toranj će imati 21 kat i 105 stanova, kao i četiri podzemne etaže i prizemlje s trgovinama. Zelenilom će biti prekrivene tri strane tornja, a kako kažu arhitekti, građevina će se „poput cvijeta“ otvarati prema Trgu Majke Tereze. Veliki prozori od poda do stropa omogućit će lijep pogled na cijeli grad kroz biljke koje će rasti na njegovim balkonima i terasama.

„Posebno smo se bavili razvijanjem teme pročelja tornja, a suprotno običaju prema kojem je glavno pročelje svake zgrade najčešće i najduže, prema središtu grada smo usmjerili njegovu užu stranu“, rekla je arhitektica i voditeljica projekta Francesca Cesa Bianchi.

Stefano Boeri Architetti

Kao što smo već ranije izvještavali, Stefano Boeri trenutno u Tirani gradi još nekoliko zgrada, uključujući i poslovnu zgradu Bllok Cube čija će staklena fasada biti prekrivena sustavom sjenila i trodimenzionalnim trokutima od eloksiranog aluminija u funkciji reflektiranja i zaštite od izravne sunčeve svjetlosti, čime će se postizati zanimljiv niz nijansi zlatne boje.

Blloku-Cube noću / Stefano Boeri Architetti

Tvrtka Stefano Boeri Architetti također radi i na svom drugom velikom arhitektonskom projektu u Tirani – realizaciji izgradnje tri škole, zamišljene za cjelogodišnje 24-satno korištenje i održavanje kulturnih događanja i skupova.

Projekt izgradnje tri škole u sklopu master plana Tirane TR030 prema zamisli Grimshaw Architects i to na površini od 15 četvornih kilometara na sjeverozapadu grada / Stefano Boeri Architetti

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER