Drugi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“

U subotu 13. lipnja šetnja se nastavlja trasom potoka Črnomerca do Save

Ovogodišnji projekt „Kvartovski objektiv“ Ureda za fotografiju započeo je prošle subote kada je održan prvi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“. Dana 6. lipnja šetalo se trasom potoka Črnomerca od Medvednice do okretišta Črnomerec, a šetnja se u subotu 13. lipnja, ponovno uz vođenje Saše Šimprage, nastavlja do okretišta Savski most.

  • Prvo lice potoka Črnomerec / © Ekovjesnik

Ured za fotografiju najavio je prva lipanjska događanja ovogodišnjeg izdanja „Kvartovskog objektiva“ – šetnju duž potoka Črnomerec koju u dva dijela - 6. i 13. lipnja, vodi Saša Šimpraga.

  • Prvo i drugo (zacjevljeno) lice potoka Črnomerec / © Ekovjesnik

Po svom karakteru potok Črnomerec ima tri lica: šumsko i prirodno u najsjevernijem dijelu, rezidencijalno koje prolazi kvartovima sjevernog Zagreba gdje je potok djelomično reguliran i obiluje kaskadama, te ono naglašeno urbano koje je i predmetom kontroverzi s obzirom na gradske planove da se na trasi potoka izgradi cesta. Ta bi izgradnja u potpunosti izbrisala potok i njegov zeleno-plavi koridor te dokinula ugodu javne šetnice, time poništavajući izuzetno važni dio zagrebačke zelene infrastrukture.

  • Prvi dio tematske šetnje Tri lica potoka Črnomerca održan je 6. lipnja 2020. / © Ekovjesnik

Ideja zatvaranja potoka za potrebe izgradnje ceste datira iz prve polovice 20. stoljeća kada su mnogi gradski potoci nadsvođeni za potrebe novih ulica. Od tada do danas stvari su se bitno promijenile u urbanističkom planiranju i standardima koji gradske vodotoke vrednuju na način da u njima prepoznaju urbane, ekološke, klimatske, društvene i druge aspekte.

  • Ovakav se zastarjeli način regulacije vodotoka u svijetu sve manje koristi. / © Ekovjesnik

Potok Črnomerec (u gornjem dijelu naziva se Veliki potok) jedan je od rijetkih zagrebačkih potoka koji je sačuvao otvoreni tok u skoro cijeloj dužini od Medvednice do Save. Gotovo neprekinuta je i malo ili nikako uređena javna šetnica uz potok koja je, iako bez komunalne opreme, izrazito popularna i praktična veza.

  • Izvedena regulacija vodotoka potoka Črnomerec. / © Ekovjesnik

Drugi dio šetnje održava se u subotu, 13. lipnja 2020., a polazak je u 17 sati s okretišta Črnomerec (kod zidića uz tramvajsku prugu). Šetnja će uključiti i segmente potoka Kuniščaka, a završit će na okretištu Savski most.

Svi zainteresirani trebaju se prijaviti najkasnije dan ranije i to na email info@officeforphotography.com.

Saša Šimpraga je analitičar prostora, publicist i aktivist. Autor je knjige „Zagreb, javni prostor” i urednik nekoliko knjiga u području arhitekture i umjetnosti. Osnivač je i voditelj platforme 1postozagrad koja se volonterski bavi poboljšanjima Zagreba.

 

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tematska šetnja: Tri lica potoka Črnomerca

Ured za fotografiju svoj ovogodišni projekt „Kvartovski objektiv“ započinje tematskom šetnjom trasom potoka Črnomerca od Medvednice do Save koja će se pod nazivom „Tri lica potoka Črnomerca“ održati u subotu, 6. lipnja i u subotu 13. lipnja. Šetnju vodi Saša Šimpraga.

Uništeno jezerce na Kustošaku u Gornjoj Kustošiji

Građane i građanke Gradske četvrti Črnomerec uznemirili su nenajavljeni radovi koji se posljednjih dana izvode na retenciji Kustošak u podsljemenskoj zoni, a fotografije objavljene na društvenim mrežama svjedoče o još jednoj devastaciji prirode u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER