Ove spektakularne rode mnogi Zagrepčani nikad nisu vidjeli

Urbana bioraznolikost

Udruga Biom objavila je fotografije crne rode koje je na potoku Vrapčak, između zagrebačkih naselja Rudeš i Špansko, u jutarnjim satima 19. srpnja snimila Nives Borčić.

Iako u mnogim europskim i svjetskim gradovima nailazimo na sve češće primjere renaturalizacije vrijednih gradskih vodotoka te mijenjanja poimanja urbanističkog planiranja s ciljem očuvanja urbane prirode, u Zagrebu su mnogi gradski potoci već nadsvođeni za potrebe izgradnji novih prometnica, a prema postojećim gradskim planovima i djelomično reguliranom potoku Črnomercu prijeti betoniranje i izgradnja ceste na njegovoj trasi.

Potoci Črnomerec, Kustošak i Vrapčak rijetki su preostali „otkriveni“ zagrebački potoci i prava su oaza urbane bioraznolikosti usred sveopće betonizacije i uništenja zagrebačkih zelenih površina. Kako ističu u Udruzi Biom, noću iz tih potoka krekeću žabe, a danju se na njima mogu uočiti i predivni prizori, poput ove spektakularne crne rode (Ciconia nigra) koju mnogi ljubitelji i poznavatelji ptica nisu nikada vidjeli, a kamoli žitelji grada Zagreba.

Nekoliko stotina parova crne rode gnijezdi se u nizinskim poplavnim šumama te su u pravilu znatno osjetljivije na prisutnost ljudi od srodnih i poznatijih bijelih roda. Crne rode već počinju svoju seobu u Afriku, a zagrebački potoci, koliko god bili kanalizirani i izmijenjeni, ipak im pomažu na tom putu.

Fotografije je snimila Nives Borčić i to 19. srpnja u jutarnjim satima na potoku Vrapčak, između naselja Rudeš i Špansko, a nesvakidašnji posjet crnih roda još nam jednom potvrđuje važnost očuvanja zagrebačkih potoka te njihovog prirodnog okoliša i krajolika kao važnog staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Uz djelovanje klimatskih promjena, zbog zastarjelog načina regulacije vodotoka gradskih potoka te ubrzanog smanjenja urbanih zelenih površina i prave šumske kataklizmu na Medvednici, sve češće ćemo, nažalost, svjedočiti vodenim bujicama i poplavama kakve je Zagreb pretrpio prije nekoliko dana. Njihovim očuvanjem i eventualnim vraćanjem u prirodno stanje ipak možemo obogatiti zagrebačku zelenu infrastrukturu i stvoriti nove oaze urbane bioraznolikosti.

Preostale fotografije možete vidjeti na stranicama Udruge Biom.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovce stare bovške pasmine završile sa sezonskim radom na Dunavskom otoku

Od svibnja do listopada ove godine zelene površine na popularnom Dunavskom otoku ponovno je umjesto kosilica održavalo stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf). Ovčice su bile jako vrijedne te su ove sezone „pokosile“ površinu veličine 20 nogometnih igrališta!

Drugi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“

Ovogodišnji projekt „Kvartovski objektiv“ Ureda za fotografiju započeo je prošle subote kada je održan prvi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“. Dana 6. lipnja šetalo se trasom potoka Črnomerca od Medvednice do okretišta Črnomerec, a šetnja se u subotu 13. lipnja, ponovno uz vođenje Saše Šimprage, nastavlja do okretišta Savski most.

DHMZ objavio hidrološku analizu zagrebačke poplave u noći s 24. na 25. srpnja

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je u petak objavio hidrološku analizu urbane poplave pluvijalnog karaktera koja je Zagreb zahvatila u noći s 24. na 25. srpnja 2020. te upozorio na potrebu prilagodbe sustava odvodnje Zagreba i drugih gradova novim uvjetima izazvanim klimatskim promjenama. Ekstremni vremenski događaji postali su naša svakodnevica i postoji velika vjerojatnost da ih možemo očekivati sve češće u budućnosti!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER