Prosvjed za spašavanje potoka Kustošaka

Radovi se izvode u Krvariću, dijelu gradskog naselja Kustošija na južnim obroncima Medvednice

U nedjelju 9. veljače održava se prosvjed pod nazivom „Spašavanje potoka Kustošaka“, a organizira se zbog započetih radova Hrvatskih voda koji obuhvaćaju rušenje stoljetnog drveća, uništavanje staništa te betoniranje potoka.

Građani i građanke Zagreba sve su svjesniji vrijednosti i bogatstva zagrebačkih potoka te očito smatraju da se struka i građani nedovoljno uključuju u krajobrazna uređenja javnih prostora.

Podsjetimo, građanska inicijativa „Spasimo potok Črnomerec“ je prije više od dvije godine zatražila izmjenu GUP-a prema kojem se potoci Črnomerec, Kustošak, Vrapčak i Dubravica namjeravaju nadsvoditi. Inicijativa, stoga, predlaže da se i na ostalim potocima formiraju grupe građana, kako bi se zajedno doprinijelo očuvanju zagrebačkih potoka i borbi protiv klimatskih promjena.

Hrvatske Vode započele su s radovima na potoku Kustošaku, koji obuhvaćaju rušenje stoljetnog drveća, uništavanje staništa te betoniranje potoka, stoji u najavi prosvjeda „Spašavanje potoka Kustošaka“

Prosvjed će se održati u nedjelju 9. veljače, a početak je najavljen u 12 sati. Građani će na prosvjedu zatražiti obustavu radova, uništavanje prirode i betoniranje potoka Kustošaka koji izvire na rubu Parka prirode Medvednica. Također, zahtijeva se prekid rušenja drveća i uništavanja staništa, vraćanje terena u prvobitno stanje te saniranje štete sadnjom drveća i trave, kao i čišćenje korita potoka od glomaznog i građevinskog otpada.

Više informacija o prosvjedu potražite ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom

Podržite incijativu za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i uređenje javne šetnice duž trase potoka na potezu od Medvednice do Save i pridružite se šetnji koju će voditi Darko Rundek. Dvosatna šetnja trasom potoka Črnomerca od Ilice do Save održat će se u subotu, 30. ožujka 2019., a krenut će s okretišta Črnomerec u 11 sati.

Ove subote novi prosvjed protiv Bandića

U subotu 4. siječnja građanske udruge i inicijative održat će drugi prosvjed protiv lošeg gospodarenja gradonačelnika Milana Bandića. Na prosvjedu održanom 21. prosinca okupilo se preko tisuću Zagrepčanki i Zagrepčana koji su gradonačelniku poručili da odstupi. Novi prosvjed će se ponovno održati na dan izborne šutnje, ali ovaj put „jače, glasnije i masovnije!“, najavljuju organizatori.

U četvrtak 6. veljače novi prosvjed protiv Milana Bandića

Nakon prosvjeda održanog u subotu 1. veljače, na kojem se okupilo više od 20.000 Zagrepčanki i Zagrepčana koji su Bandiću poručili „dosta je!“, udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad najavljuju novi prosvjed koji će se održati u četvrtak 6. veljače.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER