Šećemo uz trešnjevačke potoke: Krenimo uzvodno uz potok Vrapčak!

Ovog petka šetnja uz potok Vrapčak

Pridružite se novoj šetnji uz trešnjevačke potoke, koju u petak 5. lipnja od 17 do 20 sati organiziraju Mapiranje Trešnjevke i Centar za kulturu Trešnjevka!

Mapiranje Trešnjevke Centar za kulturu Trešnjevka u petak 5. lipnja organiziraju šetnju pod nazivom „Šećemo uz trešnjevačke potoke: Krenimo uzvodno uz potok Vrapčak!” koju će voditi Vanja Radovanović.

Tijekom šetnje uz potok Vrapčak pričat će se o mnoštvu različitih tema, a neke od njih su sljedeće:

  • po čemu je potok Vrapčak jedinstven na području Zagreba?
  • otkud višestoljetno suparništvo Vrapča i Stenjevca?
  • zašto je Ilica prije 50 godina produžena za 500 metara?
  • zašto se na Trešnjevci ne nalazi niti jedno groblje?
  • zašto se Malešnica zove baš Malešnica, a ne Šipkovica?
  • kuda su djeca s Jaruna išla u školu krajem 19. stoljeća?

Naravno, sve ove priče bit će „garnirane“ ugodnim druženjem i zanimljivostima koje će se pronalaziti na trasi šetnje.

Organizatori savjetuju dolazak javnim prijevozom s obzirom da je povratak sa šetnje planiran ZET-ovim autobusom linije 125 iz Gornjeg Vrapča pa se stoga ne preporučuje ni dolazak biciklom. Šetnja je prikladna za sve uzraste.

Sastanak je u Ulici Roberta Frangeša Mihanovića, a više detalja o šetnji pronađite ovdje.

Informacija za sve one koji na polazište stižu javnim prijevozom:

  • Od Ljubljanice: Autobusom linije 115 za Špansko, polaskom u 16:40 do stanice kod Rudeške ulice (Kaufland), od tamo pješice naprijed uz Zagrebačku aveniju do mosta preko Vrapčaka i zatim još 100 m desno (uzvodno). Ako želite doći nešto ranije, imate polazak u 16:28 s kojim ćete doći oko 16:45
  • od Črnomerca: Autobusom linije 134 za Prečko (polazak u 16:15) do stanice Oranice, nastavite uz Zagrebačku cestu do mosta preko potoka Vrapčaka i od tamo niz potok još cca 300 m. S kasnijim polaskom u 16:40 ste na odredištu oko 17:05.
  • Tramvaj: Linijom 5 ili 17 dođite do stanice Ulica Hrvatskog sokola i od tamo krenite uzvodno uz potok Vrapčak (cca 15 minuta hoda)

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER