Tragom Trešnjevačkih potoka: Uzvodno uz potok Kraljevec

Vrijeme je za otkrivanje potoka koji na području Trešnjevke teku svojim podzemnim koritima

Pridružite se novoj šetnji koju u subotu 21. studenog od 10 do 13 sati organiziraju Mapiranje Trešnjevke i Centar za kulturu Trešnjevka!

Mapiranje Trešnjevke Centar za kulturu Trešnjevka u subotu 21. studenog organiziraju šetnju pod nazivom „Tragom Trešnjevačkih potoka: Uzvodno uz potok Kraljevec“, koja kreće s Trga Dražena Petrovića (Cibona) u 10 sati.

Nakon šetnje najzapadnijim trešnjevačkim kvartom „Zelenim stazama na zapad, rubom grada“, održane 23. listopada, ali i svih ranijih šetnji uz trešnjevačke potoke koji još teku otvorenim tokom (Črnomerec, Kustošak, Vrapčak), vrijeme je za upoznavanje potoka koji na području Trešnjevke teku svojim podzemnim koritima, a to su Kraljevec, Jelenovac i Kunišćak.

Prvi je na redu Kraljevec, potok koji tek nakratko posjećuje Trešnjevku, dijelom svojeg toka kroz dvorište Tehničkog muzeja. To je potok koji je među prvima preseljen u podzemlje, već na samom počeku 20. stoljeća, no baš su uz njega povezane neke od najzanimljivijih priča o izgradnji Zagreba, ali isto tako i neka od najljepših gradskih šetališta. Ove su šetnje uistinu lijepe i vrlo informativne, stoga se u subotu 21. studenog pridružite ovoj šetnji i upoznajte potok Kraljevec u svom nadzemnom i podzemnom toku.

Zbog aktualne zdravstvene krize izazvane pandemijom koronavirusa, broj sudionika u šetnji ograničen je na 30, a prijave se primaju putem poruka na Facebook stranici Mapiranje Trešnjevke, kao i mailom na mapiranjetresnjevke@gmail.com.

Tijekom šetnje obavezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera (upotreba maski, održavanje fizičke distance, higijena ruku).

Šetnja će se održati bez obzira na vremenske uvjete, a organizatori preporučuju prikladnu obuću i odjeću za potencijalno blatne terene izvan uređenih površina. Također, kako je polazak s Trga Dražena Petrovića, ispred poslovne zgrade Cibona, preporučuje se dolazak javnim prijevozom s obzirom da je završetak šetnje udaljen nekoliko kilometara od njenog početka.

Trajanje šetnje je oko tri sata. Zbog specifičnih uvjeta na stazi, prolaz šetnje biciklom i kolicima (invalidskim, dječjim) bit će vrlo težak, a možda i posve nemoguć.

Više informacija te eventualne izmjene pronađite na sljedećoj poveznici.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Montreal je u dvije godine ukinuo 4.280 parkirnih mjesta

Otkad je Valérie Plante prije dvije godine postala gradonačelnica Montreala, na javnim je površinama ukinuto 4.280 parkirnih mjesta, od kojih je njih više od 2.800 zamijenjeno novim biciklističkim stazama. Vlasnici limenih ljubimaca stvarno nemaju razlog za ljutnju jer taj broj čini manje od jedan posto uličnih parkirališnih mjesta u Montrealu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER