Tematska šetnja: Tri lica potoka Črnomerca

Šetnja trasom potoka Črnomerca od Medvednice do Save održat će se u dva dijela

Ured za fotografiju svoj ovogodišni projekt „Kvartovski objektiv“ započinje tematskom šetnjom trasom potoka Črnomerca od Medvednice do Save koja će se pod nazivom „Tri lica potoka Črnomerca“ održati u subotu, 6. lipnja i u subotu 13. lipnja. Šetnju vodi Saša Šimpraga.

Ured za fotografiju najavljuje prva lipanjska događanja ovogodišnjeg izdanja „Kvartovskog objektiva“ – šetnju duž potoka Črnomerec koju će u dva dijela - 6. i 13. lipnja, voditi Saša Šimpraga.

Po svom karakteru potok Črnomerec ima tri lica: šumsko i prirodno u najsjevernijem dijelu, rezidencijalno koje prolazi kvartovima sjevernog Zagreba gdje je potok djelomično reguliran i obiluje kaskadama, te ono naglašeno urbano koje je i predmetom kontroverzi s obzirom na gradske planove da se na trasi potoka izgradi cesta. Ta bi izgradnja u potpunosti izbrisala potok i njegov zeleno-plavi koridor te dokinula ugodu javne šetnice, time poništavajući izuzetno važni dio zagrebačke zelene infrastrukture.

Ideja zatvaranja potoka za potrebe izgradnje ceste datira iz prve polovice 20. stoljeća kada su mnogi gradski potoci nadsvođeni za potrebe novih ulica. Od tada do danas stvari su se bitno promijenile u urbanističkom planiranju i standardima koji gradske vodotoke vrednuju na način da u njima prepoznaju urbane, ekološke, klimatske, društvene i druge aspekte.

Potok Črnomerec (u gornjem dijelu naziva se Veliki potok) jedan je od rijetkih zagrebačkih potoka koji je sačuvao otvoreni tok u skoro cijeloj dužini od Medvednice do Save. Gotovo neprekinuta je i malo ili nikako uređena javna šetnica uz potok koja je, iako bez komunalne opreme, izrazito popularna i praktična veza.

Prvi dio šetnje održat će se u subotu, 6. lipnja 2020., s početkom u 11:15 sati na okretištu Črnomerec, na stajalištu autobusne linije ZET-a broj 128 za Lukšiće (bus polazi točno u 11:20). Šetnja će završiti na okretištu Črnomerec.

Drugi dio šetnje održat će se u subotu, 13. lipnja 2020. u 17 sati na okretištu Črnomerec (kod zidića uz tramvajsku prugu). Šetnja će uključiti i segmente potoka Kuniščaka, a završiti na okretištu Savski most.

Svi zainteresirani trebaju se prijaviti najkasnije dan ranije i to na email info@officeforphotography.com.

Saša Šimpraga je analitičar prostora, publicist i aktivist. Autor je knjige „Zagreb, javni prostor” i urednik nekoliko knjiga u području arhitekture i umjetnosti. Osnivač je i voditelj platforme 1postozagrad koja se volonterski bavi poboljšanjima Zagreba.

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Drugi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“

Ovogodišnji projekt „Kvartovski objektiv“ Ureda za fotografiju započeo je prošle subote kada je održan prvi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“. Dana 6. lipnja šetalo se trasom potoka Črnomerca od Medvednice do okretišta Črnomerec, a šetnja se u subotu 13. lipnja, ponovno uz vođenje Saše Šimprage, nastavlja do okretišta Savski most.

Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom

Podržite incijativu za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i uređenje javne šetnice duž trase potoka na potezu od Medvednice do Save i pridružite se šetnji koju će voditi Darko Rundek. Dvosatna šetnja trasom potoka Črnomerca od Ilice do Save održat će se u subotu, 30. ožujka 2019., a krenut će s okretišta Črnomerec u 11 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER