Vatrogasci saniraju posljedice potresa i gase velik broj požara

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba uključili su se u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa odmah nakon što je jaki potres u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

U samom središtu grada oštećen je velik broj objekata, a ulice su bile zakrčene materijalom sa zgrada. Također je oštećen i veći broj vozila. Osim vatrogasaca iz Grada Zagreba, zatražena je i ispomoć u vatrogasnim vozilima (autoljestve i autoplatforma) s vozačem za rad na visini iz JVP Varaždin, Sisak, Karlovac i Bjelovar te Virovitice kao i iz DVD-a Slunj. Prema informacijama koje je prikupilo Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice, tijekom dana i noći na području Grada Zagreba, vatrogasci JVP-a Grada Zagreba te DVD-i sa područja Grada Zagreba odradili su 209 intervencija, 27 je bilo u tijeku, a još u dojavama ima 219 intervencija. 

  • Foto: DVD Kustošija

Pripadnici JVP Grada Zagreba jučer su u nekoliko navrata pozvali građane da ne preopterećuju broj 193 pozivima koji nisu prioritetni i mole građan(k)e za strpljenje te da ne zovu vatrogasce radi informiranja o trenutnom stanju ili radi saniranja manjih oštećenja na objektima.

Intervencije uslijed potresa imali su i vatrogasci Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Zabilježeno je preko 25 vatrogasnih intervencija u kojima je na saniranju posljedica potresa sudjelovalo 139 vatrogasaca, većinom uklanjanja srušenih dimnjaka, crijepova i cigli te saniranja krovišta.

  • Opatička ulica na Gornjem gradu / Foto: DVD Trnje

Požari otvorenog prostora

Dok su vatrogasci na širem zagrebačkom području intervenirali zbog potresa, u Dalmaciji je zabilježen niz požara otvorenog prostora. U Zadarskoj županiji su tijekom jučerašnjeg dana zabilježena tri požara otvorenog prostora, na području Slivnice Gornje, Poličnika i Podgradine. Požarom su zahvaćene trava i nisko raslinje površine 19 hektara, a na intervenciji je sudjelovalo 23 vatrogasaca, a bile su uključene i zračne snage. Svi požari su ugašeni.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom jučerašnjeg dana ŽVOC Split zaprimio je tri dojave o požaru na otvorenom prostoru. Gorjelo je kod mjesta Dobrinće kod Lovreća te kod Dugopolja gdje je požarom bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na  površini od oko 14 ha. Gašenje požara na otvorenom prostoru između mjesta Sveta Nedilja i Ivan Dolac na otoku Hvaru je ometala jaka bura.

„Na gašenju požara koji je jučer zahvatio otvoreni prostor između mjesta Sveta Nedilja i Ivan Dolac na otoku Hvaru sudjelovalo je 62 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava Hvar, Starigrad, Jelsa i Sućuraj. Opožareno je oko 25 hektara površine, a sada je u tijeku dežurstvo te sanacija terena.“ – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Dana 22. ožujka i JVP Mljet je zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Babino Polje na otoku Mljetu. Požarom je zahvaćeno oko 4 ha uglavnom borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 20 vatrogasaca iz JVP-a Mljet te 5 vatrogasaca DVD-a Mljet. Požar je lokaliziran u 03:30 sati, a na terenu na saniranju i osiguranju požarišta ostaje 12 vatrogasaca s 3 vatrogasna vozila iz JVP Mljet.

U ovakvoj situaciji, gdje vatrogasci uz redovne poslove moraju sudjelovati i na suzbijanju širenja koronavirusa, Hrvatska vatrogasna zajednica građanima/kama upućuje molbu za dodatan oprez i pridržavanje općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. S obzirom na epidemiološku situaciju građani/ke se mole da vatrogasce obavijeste o eventualnoj  zaraženoj osobi u kućanstvu ili osobi kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

Ako primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

  • Hrvatska vatrogasna zajednica / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Više od 500 vatrogasnih intervencija u Zagrebu

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice, samo je jučer na području Grada Zagreba odrađeno 98 intervencija.

Vatrogasci u borbi protiv koronavirusa

Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa - odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Što nam je činiti u slučaju potresa

Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčan(k)e, do večeri je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija s oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER