Vatrogasci u borbi protiv koronavirusa

U novonastaloj situaciji, od velike je važnosti da se spriječi širenje virusa među pripadnicima hitnih službi koji moraju nastaviti obavljati svoje zadaće

Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa - odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Hrvatska vatrogasna zajednice je, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izradila niz smjernica kako bi se spriječilo širenje virusa među vatrogascima. Već početkom krize, zabranjene su sve neoperativne aktivnosti, donijete su smjernice za čišćenje i dezinfekciju opreme nakon intervencija te upute o postupanju u slučaju ukoliko netko od djelatnika postrojbe bude zaražen koronavirusom. U profesionalnim postrojbama uveden je sistem rada 24/72 kako bi se smanjio broj ljudi koji dnevno borave u postrojbama.

Aktivnosti vatrogasaca

Na samom početku ove pandemije, zapovjednici na lokalnim razinama su pripremili popise operativnih vatrogasaca koje se mogu angažirati u slučaju potrebe. Uz redovno održavanje opreme, veća pozornost je dana na pregledavanje opreme koja se može koristiti u ovakvoj situaciji, a koja uključuje šatore, opremu za dekontaminaciju i sl.

Prema naputku glavnog vatrogasnog zapovjednika i Stožera civilne zaštite RH, sva dobrovoljna vatrogasna društva su uključena u ophodnje na području djelovanja. Vatrogasci upozoravaju građane na zabranu okupljanja, a razmješteni su i po punktovima gdje pomažu policiji u kontroli kretanja građana.

  • Ophodnja vatrogasaca DVD Martijanec

„Na području Varaždinske županije sve vatrogasne postrojbe djeluju u ophodnjama, istovremeno ne smanjujući operativnu spremnost. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina se aktivno pripremaju i vježbaju s opremom za dekontaminaciju, odijelima za potpunu zaštitu i ostalom opremom za ovakve izvanredne situacije“, rekao je zapovjednik VZŽ Varaždinske Ivica Labaš o angažmana vatrogasaca na širem varaždinskom području.

I na području Splitsko-dalmatinske županije vatrogasci pomažu u provođenju mjera zabrane okupljanja. Po potrebi obavljaju prijevoz te nose hranu starijim osobama. U dobrovoljnim vatrogasnim društvima provodi se pojačano dežurstvo.

„Cijelu situaciju dodatno su nam zakomplicirali nesavjesni građani, koji su spaljivanjem biljnog otpada izazivali i do 30 požara otvorenog prostora dnevno. U posljednjih nekoliko dana imali smo velike požare kod Muća, na Hvaru te na Vidovoj gori na Braču. Kako bismo smanjili opterećenje na vatrogasce, a ujedno i smanjili mogućnost dolaska u kontakt sa zaraženim osobama na požarima otvorenog prostora, odlučili smo se na uvođenje potpune zabrane spaljivanja biljnog otpada na području županije“, objasnio je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražen Glavina.

Prema riječima zapovjednika VZŽ Krapinsko-zagorske Marijana Lovrenčića, uz redovite ophodnje, vatrogasci su angažirani na dežurstvu u centru za karantenu za vozače teretnih vozila u Tuheljskim Toplicama.

I u ostalim županijama vatrogasci postupaju prema zapovijedima i redovito prate situaciju. O spremnosti vatrogasnog sustava svjedoči i brzi angažman na ispomoći iz drugih županija za vrijeme potresa u Zagreba.

  • Ophodnja vatrogasaca u Otočcu

Kako vatrogascima olakšati posao?

Kako bi bilo što manje intervencija, prvenstveno se treba pridržavati općih mjera zaštite od požara u kućanstvu. Također, građani se pozivaju da obavezno obavijeste vatrogasce ukoliko u kućanstvu imaju osobu u samoizolaciji.

Do ove krize građani su ovisili o pomoći vatrogasaca u slučaju požara, ali drugih opasnosti. Sada vatrogasni sustav ovisi o odgovornom ponašanju pojedinaca kako bi nesmetano mogli nastaviti s provođenjem svakodnevnih aktivnosti.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nakon drastičnog pada u veljači, porast onečišćenja NO2 u travnju i svibnju

Za razliku od prošle, ove godine razina onečišćenja nije porasla nakon kineske Nove godine. Prema očekivanju znanstvenika, NASA javlja kako se izlaskom iz karantene i ponovnim oživljavanjem gospodarstva Kina vraća na vrijednosti koje su „normalne“ za ovo doba godine.

Vatrogasci saniraju posljedice potresa i gase velik broj požara

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba uključili su se u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa odmah nakon što je jaki potres u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

Više od 500 vatrogasnih intervencija u Zagrebu

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice, samo je jučer na području Grada Zagreba odrađeno 98 intervencija.

Što nam je činiti u slučaju potresa

Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčan(k)e, do večeri je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija s oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER