Što nam je činiti u slučaju potresa

Vatrogasne intervencije zbog posljedica potresa u Zagrebu

Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčan(k)e, do večeri je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija s oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova.

Na području Zagrebačke županije, točnije na području Samobora, bilo je 8 tehničkih intervencija s 31 vatrogascem i 9 vozila. U Krapinsko-zagorskoj županiji je, na području Donje i Gornje Stubice, odrađeno 8 tehničkih intervencija sa 65 vatrogasaca i 11 vozila. Angažirane su i 4 autoljestve te 1 autoplatforma iz Varaždina, Siska, Bjelovara i Karlovca za pomoć zagrebačkim vatrogascima kod intervencija na krovištima.

  • DVD Šestine

U pripravnosti je 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Zagreba, a  glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed da u pripravnosti budu i vatrogasci s područja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

„S obzirom na epidemiološku situaciju, važno je da građani obavijeste vatrogasce nalazi li se u njihovom kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vatrogasci apeliraju na građane da ostanu smireni, slušaju vijesti iz provjerenih izvora i slijede upute žurnih službi. Broj 193 treba pozivati samo u slučaju neposredne opasnosti za život jer je u tijeku velik broj intervencija te se građani mole da izbjegavaju nepotrebno preopterećenje telefonskih linija.

„Dodajmo da u ovome trenutku imamo dovoljno vatrogasnih snaga na terenu i možemo reći da je situacija pod kontrolom, a  hvala svim kolegama na solidarnosti koju pokazuju u ovim zahtjevnim trenucima“, kazao je zapovjednik Tucaković.

Važno je da se građani  i dalje pridržavaju svih uputa koje Nacionalni stožer civilne zaštite izdaje u svrhu prevencije širenja koronavirusa, ali i u slučaju nastanka novih potresa.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Više od 500 vatrogasnih intervencija u Zagrebu

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice, samo je jučer na području Grada Zagreba odrađeno 98 intervencija.

Vatrogasci saniraju posljedice potresa i gase velik broj požara

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba uključili su se u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa odmah nakon što je jaki potres u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

Vatrogasci u borbi protiv koronavirusa

Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa - odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER