Više od 500 vatrogasnih intervencija u Zagrebu

Pored sanacija posljedica potresa u Zagrebu i okolici, vatrogasci se bore i s požarima u ostatku zemlje

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice, samo je jučer na području Grada Zagreba odrađeno 98 intervencija.

Šest izravnih spašavanja osoba i gašenje 11 požara

Od nedjelje 22. ožujka u 6:24 sata kada je jak potres pogodio Zagreb do danas, na širem zagrebačkom području su odrađene ukupno 544 hitne intervencije, od kojih se većina odnosi na uklanjanje dijelova oštećenih zgrada, podupiranje zidova, uklanjanje prepreka s prometnica i druge tehničke intervencije. Zagrebački vatrogasci su sudjelovali u šest izravnih spašavanja osoba i na gašenju 11 požara.

Uklanjanje dijelova zgrada koje prijete padom na cestu je i dalje prioritet, a na velikom broju objekata još treba intervenirati. Na terenu je svih sedam visinskih vozila JVP Zagreb kao i tri tvrtki Elicom i ZG Holdinga, vozila HEP-a, jedno vozilo Hrvatske vojske kao i vatrogasci s autoljestvama iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina i 2 ekipe iz Karlovca.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je za sudjelovanje u intervencijama na područjima pogođenim potresom svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi izrekao javnu zahvalu.

Požari objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji

Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije zabilježili su dva velika požara objekata. Dana 24. ožujka u 19:54 sati Zagorska JVP zaprimila je dojavu o požaru u garaži u Krapinskim Toplicama koja je u potpunosti stradala, a prijetila je opasnost da se požar proširi na susjedni gospodarski objekt. Uslijed požara, dvije osobe su zadobile opekline te su zatražile intervenciju HMP još prije dolaska vatrogasaca. Tijekom gašenja požara jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen prilikom pada te mu je nakon povratka u postrojbu pružena liječnička pomoć. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 13 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz Zagorske JVP i DVD-a Krapinske Toplice. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 22:00 sata.

Dana 25. ožujka u 03:59 sati Zagorska JVP zaprimila je dojavu o požaru objekta u mjestu Budinščina. Radilo se o požaru starije prizemne kuće sagrađene od drveta i cigle površine 48 m². Uslijed požara nije bilo stradalih osoba. Na intervenciji gašenja požara ukupno je sudjelovalo 14 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz Zagorske JVP i DVD-a Budinščina. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 6:20 sati.

„Iako je u ovo vrijeme bilo normalno za očekivati veći broj intervencija na požarima otvorenog prostora, naši vatrogasci od nedjelje interveniraju na uklanjanju posljedica potresa u dijelovima županije bližima Zagrebu. Samo u srijedu je bilo zabilježeno preko 30 intervencija. Uz ovaj angažman jučer smo odradili dva iznimno zahtjevna požara objekata“, rekao je zapovjednik VZŽ Krapinsko-zagorske Marijan Lovrenčić te istaknuo da su vatrogasci angažirani i na suzbijanju širenja koronavirusa.

Angažman vatrogasaca u ostatku zemlje

Na području Splitsko-dalmatinske županije požari koji su izbili 23. ožujka kod Postira na Braču i Kod Potravlja proglašeni su ugašenima. Požar u blizini Zelova koji je izbio 22 ožujka, a kojim je zahvaćeno 100 ha trave i niskog raslinja, stavljen je pod nadzor vatrogasaca, ali zbog jake bure još nije proglašen ugašenim.

Uz  redovne aktivnosti, vatrogasci su u svim županijama aktivni na suzbijanju koronavorusa te pomažu policiju u patrolama u svrhu sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi.

U ovakvim okolnostima, građani se mole za dodatan oprez te pridržavanje općih mjera za sprječavanje izbijanja požara. Također, s obzirom na epidemiološku situaciju građani se mole da vatrogasce prilikom intervencija obavijeste nalazi li se u njihovom kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

Ako primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Od sljedeće godine u Parizu se uvodi ograničenje brzine od 30 km/h

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo planira uvesti ograničenje brzine na području cijelog grada već početkom 2021. godine. Grad Pariz je stoga pokrenuo e-savjetovanje putem kojeg Parižani i Parižanke do 27. studenog imaju priliku dati svoje mišljenje i prijedloge.

Vatrogasci saniraju posljedice potresa i gase velik broj požara

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba uključili su se u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa odmah nakon što je jaki potres u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

Vatrogasci u borbi protiv koronavirusa

Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa - odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Što nam je činiti u slučaju potresa

Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčan(k)e, do večeri je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija s oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER