Nepodnošljiva lakoća neozbiljnosti RH po pitanjima klimatske krize

Vlada RH koja se često zaklinje u zemlju znanja, hrvatskim znanstvenicama i znanstvenicima odgovorila šutnjom

Apel za klimatsku akciju, koji je potpisalo 556 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, prije gotovo mjesec dana predan je Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovaj značajan istup hrvatske znanstvene zajednice Vlada RH očito nije ozbiljno shvatila te je na Apel znanstvenika odgovorila šutnjom.

Problem ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, kao najkompleksnije krize kojoj je čovječanstvo ikada bilo izloženo, Vladi RH očito ne predstavlja prioritet, a još jedan dokaz toj tvrdnji današnje je pokretanje postupka protiv Hrvatske kojoj je Europska komisija uputila službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.

U nastavku u cijelosti prenosimo današnje priopćenje Znanstvenika za klimu koje potpisuju dr.sc. Dubravka Vitali Čepo, izvanredna profesorica i predstojnica Zavoda za kemiju prehrane na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dr.sc. Nikola Biliškov, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković.

  • Dr.sc. Nikola Biliškov, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković

„Prije gotovo mjesec dana, točnije 14. siječnja 2020., Uredu predsjednika RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uručen je Apel za sustavnu klimatsku akciju s potpisima 556 znanstvenika. Apel sadrži 11 konkretnih zahtjeva, potkrijepljenih literaturnim izvorima, a institucijama se izričito pruža i ekspertna pomoć pri kreiranju politika usmjerenih ka suočavanju s klimatskom krizom. Apel je u javnosti odjeknuo znatnom medijskom pažnjom, čak i izvan granica Republike Hrvatske, koja i dalje, dakle mjesec dana nakon njegovog uručenja, ne jenjava. Unatoč svemu tome, institucije kojima je upućen Apel odgovaraju - potpunom šutnjom.

Danas je i Europska komisija odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti. To je samo jedno u nizu upozorenja koje je naša država dobila zbog svoje neaktivnosti po pitanjima suočavanja s klimatskom krizom.

Nažalost, te činjenice su indikacija krajnje neozbiljnog stava nominalno najodgovornijih institucija RH na najveći problem s kojim je suočeno današnje čovječanstvo, u svoj njegovoj rasprostranjenosti i raznolikosti.

  • Dr.sc. Dubravka Vitali Čepo, izvanredna profesorica i predstojnica Zavoda za kemiju prehrane na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Ovim putem ponovo pozivamo Ured predsjednika RH, Vladu RH, Sabor RH te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da najozbiljnije razmotre Apel, kojega su im uputili znanstvenici, uime cijele javnosti Republike Hrvatske. Apel, naime, jasno ukazuje na ozbiljnost globalne klimatske krize, koja se svakim nedjelovanjem produbljuje te svakim danom odgađanja odlučne akcije. Ovdje još jednom podsjećamo naše institucije na bjelodanu činjenicu da Republika Hrvatska nije izolirana jedinica, nego dio globalne zajednice čovječanstva.

Dakle, Republika Hrvatska nema nikakve izlike za nedjelovanje u smislu ublažavanja klimatske krize. Vodeći se načelom da sve politike suočavanja s klimatskom krizom moraju imati uporište u istraživanjima svih znanstvenih područja, ponavljamo i da našim institucijama nudimo svu našu ekspertnu pomoć pri donošenju i provedbi ambicioznih politika suočavanja s klimatskom krizom. Znanstvenici za klimu

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Kako je jedna laguna postala prva linija obrane od klimatskih promjena

Stanovništvo na albanskoj obali Jadranskog mora se s ozbiljnom prijetnjom podizanja razine mora suočava već duži niz godina, no čini se kako je za jedan dio obale pronađeno prirodno rješenje koje albanska vlada koristi uz pomoć Globalnog fonda za okoliš i UN-ovog Programa za okoliš.

Hrvatske znanstvenice i znanstvenici predali Apel za klimatsku akciju

Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo oko 550 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, danas je predan Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovo je prvi takav istup hrvatske znanstvene zajednice po pitanju klimatske krize, no glavno je pitanje shvaća li Vlada RH da su klimatske promjene najkompleksnija kriza kojoj smo ikada bili izloženi?

Znanstvenici za klimu dobili potporu Predsjednika Republike

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u srijedu s izaslanstvom inicijative „Znanstvenici Republike Hrvatske za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju“ koja okuplja 555 hrvatskih znanstvenika, a kojoj je cilj osvještavanje problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER