Rijeka: Obilazak gradilišta Dječje kuće

Prva takve vrste u Hrvatskoj, Dječja kuća će ugostiti niz programa namijenjenih djeci do 12 godina, a kultura u Dječjoj kući sezat će puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita

U ponedjeljak, 13. siječnja s početkom u 11 sati, održat će se obilazak gradilišta Dječje kuće koja se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić.

Za potrebe ovog obilaska, ulazak u kompleks organiziran je iz ulice Viktora Cara Emina (nasuprot zgrade HEP-a) odakle se kreće prema budućoj Dječjoj kući (tzv. Ciglenom objektu kompleksa).

Obilasku će prisustvovati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević, zatim Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture, Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća koji se provodi u sklopu Europske prijestolnice kulture, Zrinka Brkić, voditeljica nadzora radova iz tvrtke ZEM nadzor d.o.o i Borna Večenaj, voditelj radova u ime tvrtke ING-GRAD d.o.o.

Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj. U Dječjoj kući sadržaje za djecu zajednički pripremaju tri riječke gradske kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica i Gradsko kazalište lutaka te njihovi partneri.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić - Cigleni i T-objekt. Projekt se  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162.123.324,61 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi 122.745.250,00 kuna. Bespovratna sredstva iz EU potpore iznose 68.206.564,00 HRK, čime je osiguran udjel sufinanciranja od 55,56 posto.

Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt uređenja potpisan je 16. srpnja 2018.

Kako izgleda gradilište Dječje kuće pogledajte u priloženom videu.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljeni Park Leopolda Ristera idealna je zelena kvartovska oaza bečkog Margaretena

Park Leopolda Ristera u petom bečkom okrugu Margareten prostire se na površini od 4 800 četvornih metara, a nakon nedavno završene obnove još je ljepši, ugodniji i suvremeniji s više drveća, dječjim igralištem i vježbalištem na otvorenom, podnim fontanama te neizostavnom javnom česmom s vodom koja u glavni grad Austrije stiže izravno iz alpskih izvora u Donjoj Austriji i Štajerskoj.

Prva Dječja kuća u Hrvatskoj nastaje u Rijeci

Riječka Dječja kuća bit će prva takva kuća u Hrvatskoj, a njena posebnost leži u načinu rada s djecom i roditeljima koji će u njoj provoditi vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj moći baviti.

U Rijeci se otvara Dječja kuća!

Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice – sve to i još mnogo više – sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, u petak 26. ožujka 2021. ponosno otvara svoja vrata, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Otvorena Dječja kuća u Rijeci

Treća zgrada u novom riječkom kvartu kulture je najposebnija, najvedrija i najšarenija te predstavlja jednu od najljepših priča u projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Riječ je o Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, kakav u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER