Prva Dječja kuća u Hrvatskoj nastaje u Rijeci

Rijeka 2020 - Počeli radovi na izgradnji Dječje kuće u kompleksu Benčić

Riječka Dječja kuća bit će prva takva kuća u Hrvatskoj, a njena posebnost leži u načinu rada s djecom i roditeljima koji će u njoj provoditi vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj moći baviti.

Rekonstrukcija će stajati 41,7 milijuna kuna

Početkom proteklog tjedna u Rijeci su započeli radovi na uređenju još jednog objekta u sklopu kompleksa Benčić – prenamjeni tzv. Ciglene zgrade u Dječju kuću. Projekt riječke Dječje kuće izradio je riječki arhitekt Saša Randić, a izvođač radova na rekonstrukciji Ciglene zgrade kompleksa Benčić i njenom preoblikovanju u Dječju kuću je tvrtka ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba.

Prva takve vrste u Hrvatskoj, Dječja kuća će ugostiti niz programa namijenjenih djeci od 0 do 12 godina, a kultura u Dječjoj kući sezat će puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Radovi na uređenju riječke Dječje kuće započeli su početkom proteklog tjedna / Foto: Grad Rijeka

„Kuća u kući“

Pri rekonstrukciji tzv. Ciglene zgrade uklonit će se sav postojeći unutarnji sadržaj osim četiri vanjska zida koji se zadržavaju, a dio originalnih lijevanih željeznih stupova i gredi koristit će se i u novom rasporedu. 

Unutrašnjost zgrade oblikovat će se kao „kuća u kući“, „čarobna kutija“ umetnuta u postojeću „ciglenu” zgradu. Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili liftom nosit će svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki će se predstavljati kao jedinstvena programska čarolija.

Dječja kuća – perspektivni presjek / vizualizacija arh. Saša Randić

Posebnu zanimljivost prostoru dat će tzv. svjetlarnik, široki stožac koji će se s više staklenih otvora protezati kroz cijelu zgradu po visini te izlaziti na krov. Kroz njega će u zgradu ulaziti svjetlost.

Za Dječju kuću i Gradsku knjižnicu 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti – te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka. Rijeci je, naime, za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

  • Više informacija o Dječjoj kući dostupno je na sljedećoj poveznici.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

U Rijeci se otvara Dječja kuća!

Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice – sve to i još mnogo više – sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, u petak 26. ožujka 2021. ponosno otvara svoja vrata, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Rijeka: Obilazak gradilišta Dječje kuće

U ponedjeljak, 13. siječnja s početkom u 11 sati, održat će se obilazak gradilišta Dječje kuće koja se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić.

Otvorena Dječja kuća u Rijeci

Treća zgrada u novom riječkom kvartu kulture je najposebnija, najvedrija i najšarenija te predstavlja jednu od najljepših priča u projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Riječ je o Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, kakav u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER