Otvorena Dječja kuća u Rijeci

U petak je u Rijeci, u novom kvartu kulture koji nastaje u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić, svečano otvorena još jedna zgrada

Treća zgrada u novom riječkom kvartu kulture je najposebnija, najvedrija i najšarenija te predstavlja jednu od najljepših priča u projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Riječ je o Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, kakav u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Riječka Dječja kuća danas je otvorena na svečanosti u kojoj su sudjelovali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

Svečanost je, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, okupila manji broj uzvanika, među njima rektoricu Riječkog sveučilišta Snježanu Prijić Samaržija, zamjenike riječkog gradonačelnika Marka Filipovića i Nikolu Ivaniša te predsjednika riječkog Gradskog vijeća Andreja Poropata.

„Ova kuća je najsjajniji primjer svega onoga što predstavlja projekt Europske prijestolnice kulture. Do pred malo znana kao Ciglena zgrada, a sada Dječja kuća, nasljeđe je koje ostaje generacijama koje dolaze, u svakom smislu te riječi.“ – rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na otvorenju Dječje kuće.

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić, koji je danas, uz pročelnika riječkog gradskog odjela za kulturu, Ivana Šarara, visokim uzvanicima predstavio Dječju kuću. U obilasku su uzvanicima predstavljene sve prostorije kuće, njena funkcionalnost i moderna oprema namijenjena razvoju kreativnosti i znanja djece 21. stoljeća.

Sve programe, radionice i aktivnosti koje će se provoditi u Dječjoj kući, zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode četiri riječke kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.  Danas su ravnatelji ovih ustanova - Slobodanka Mišković, Niko Cvjetković, Magdalena Lupi Alvir i Branka Benčić - na različitim punktovima u kući uzvanicima pojasnili način rada s djecom koji će se u ovoj kući odvijati. A osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, što znači da se sve ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz knjiga koje se nalaze u dječjem knjižnom odjelu Stribor, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja… i sve tome slično. Jer kultura u Dječjoj kući nije samo sadržaj koji se gleda, sluša ili čita, ona je sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Preoblika Ciglene zgrade u Dječju kuću dio je projekta Revitalizacija kompleksa Benčić - Cigleni i T-objekt. Ovaj se projekt  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162,1 milijun kuna, od toga je bespovratnim EU sredstvima financirano 68,2 milijuna kuna, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU financirano je 10 milijuna kuna, a ostatak se financira sredstvima riječkog gradskog proračuna. Ukupan iznos uložen u samu izgradnju Dječje kuće je 45,4 milijuna kuna, od toga je 29,2 milijuna kuna financirano bespovratnim EU novcem. U opremanje kuće uloženo je 9,2 milijuna kuna, a ta su sredstva u cijelosti osigurana u riječkom gradskom proračunu.

Valja podsjetiti da u Bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić proteklih nekoliko godina nastaje riječki kvart kulture Benčić. Ondje je u tzv. H objektu bivše tvornice, u prvoj fazi već uređen i otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji na toj lokaciji djeluje od 2018. godine. U studenom 2020. u Upravnoj zgradi bivše tvornice, tzv. Palači šećerane, otvoren je novi prostor i stalni postav Muzeja Grada Rijeke. Danas je u Ciglenoj zgradi otvorena Dječja kuća. I još predstoji dovršetak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka.

Izgradnja kvarta kulture tj. obnova ovih zgrada industrijske baštine, najveće je ulaganje u kulturu od početka razdoblja samostalne Hrvatske

U velikom se dijelu ove obnove financiraju europskim sredstvima i to zahvaljujući dobro pripremljenim projektima na temelju kojih su Rijeci odobrena značajna bespovratna EU sredstva.

Dječja kuća trebala je tijekom prvih tjedan dana biti otvorena za organizirane obilaske građana, a od 6. travnja započeti s održavanjem različitih programa za djecu, no s obzirom na današnje najave o zabranama različitih kulturno-umjetničkih aktivnosti u Primorsko–goranskoj županiji u sklopu provedbe pojačanih epidemioloških mjera, izvjesno je da će se prethodno najavljen program revidirati o čemu će mediji i šira javnost biti obaviješteni u nadolazećim danima.

U svakom slučaju, Dječja kuća u Rijeci već sada predstavlja ogroman kreativni potencijal koji će, prije ili kasnije, dočekati svoje male stanare, a to su djeca Rijeke i njene šire okolice, ali i mali gosti Rijeke. Svi će oni moći prisustvovati lutkarskim predstavama, projekcijama filmova za djecu, izložbama i različitim kreativnim radionicama te na taj način kulturu upijati i primati, ali i aktivno stvarati.

Aktivnosti Dječje kuće možete pratiti i na društvenim mrežama: Facebook, Instagramu i Twitteru.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

  • Fotografije: Grad Rijeka

 

VEZANE VIJESTI

Otvoreno prvo europsko plutajuće kazalište

U dvije dvorane s 277 i 78 sjedećih mjesta te 295 m2 modularnog prostora, kazalište L'Île Ô nudit će raznovrstan program, tjedne radionice i tečajeve za djecu i mlade. Riječ je o prvoj plutajućoj građevini ove vrste u Europi, a usidrena je na obali rijeke Rhône uz most Gallieni u Lyonu.

U Rijeci se otvara Dječja kuća!

Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice – sve to i još mnogo više – sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, u petak 26. ožujka 2021. ponosno otvara svoja vrata, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Rijeka: Obilazak gradilišta Dječje kuće

U ponedjeljak, 13. siječnja s početkom u 11 sati, održat će se obilazak gradilišta Dječje kuće koja se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić.

Prva Dječja kuća u Hrvatskoj nastaje u Rijeci

Riječka Dječja kuća bit će prva takva kuća u Hrvatskoj, a njena posebnost leži u načinu rada s djecom i roditeljima koji će u njoj provoditi vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj moći baviti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER