Svim’ na Zemlji, daruj drvce | Kao prvo, zasadi drvo!

Kreće akcija pošumljavanja u Dalmaciji

Akcijom sadnje mladica bora u Kistanjama i akcijom čišćenja šume u Diklu kraj Zadra, 26. listopada završava dvogodišnja kampanja „Svim’ na Zemlji, daruj drvce“ kojom se u prosincu prošle godine prikupilo 13.200 kn donacija građana i građanki.

„Svim' na Zemlji, daruj drvce“ blagdanska je antikonzumeristička akcija koju je Zelena akcija, u suradnji s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja, pokrenula još 2017. godine, kada su ljetni požari poharali dalmatinsku obalu i uništili preko 100.000 ha šume. Kampanjom se željelo ukazati na problem požarišta i prijetnju klimatskih promjena, kao i na posljedice prekomjerne konzumacije na naš planet. Rezultat prve kampanje bila je mlada šuma pinije od preko 1.000 sadnica, koju je 70 vrijednih volontera i volonterki iz Zadarske županije zasadilo pokraj Turnja, u općini Sv. Filip i Jakov, gdje je tokom ljeta 2017. godine izgorilo 16 ha šume.

Prošle su godine u blagdansko vrijeme Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja, ovog puta uz ekološku udrugu „Krka“ Knin, ponovno pokrenuli kampanju i osim Zadarske, proširili je i na Šibensko-kninsku županiju. Također se proširio i sam fokus kampanje, tako da se ukazivalo i na tipične probleme šumskih ekosustava, poput prekomjerne i nelegalne sječe te tone otpada koje u njima završe. Tom je prilikom u mjesec dana kampanje sakupljeno 13.200 kn donacija.

Sada je vrijeme za zadnju fazu ove kampanje, što uključuje veliku jesensku akciju sadnje i čišćenja šuma. Akcije će se u obje županije održati paralelno u subotu, 26. listopada, simbolično na dan hvalevrijedne nacionalne kolektivne sadnje stabala „Ne budi panj, zasadi drvo“.

U Šibensko-kninskoj županiji ekološka udruga „Krka“ Knin, u suradnji sa šumarijom Knin, Čistoćom i Zelenilo d.o.o. Knin, kao i Osnovnom školom Kistanje, udrugom Zvonimir Knin te građanima grada Knina i okolice te drugim udrugama, posadit će oko 1.850 mladica crnog bora na području Općine Kistanje, mjestu Laškovica. Ono je 2017. godine bilo zahvaćeno razornim požarima. Ekološka udruga „Krka“ Knin će svakom sudioniku akcije darovati platnenu vrećicu.

U Zadru se planira cjelodnevno druženje kojim se želi potaknuti širenje svijesti o zaštiti okoliša i klime te razvijanje kvalitetnih suradnji između javnih institucija, udruga, neformalnih grupa, inicijativa te građana i građanki. Tako će se ujutro održati akcija čišćenja otpada kod Dikla, lokacije koja je odabrana zbog blizine odlagališta otpada, a pored kojeg se u obližnjim šumarcima često nepropisno odlaže otpad. Akciju organizira udruga Eko-Zadar, u suradnji s Čistoćom Zadar d.o.o., Mjesnim odborom Diklo, udrugom za mlade Tamaris te udrugama Nada i Porat.

BANAK NA SFINGI dio je cjelodnevnog događaja u Zadru posvećenog stablima i okolišu „Kao prvo, zasadi drvo!“ kojega organiziraju ljudi iz različitih udruga i inicijativa. Moto događaja je referenca na različite akcije sadnje stabala koje će se tijekom listopada održati diljem Hrvatske, što u sklopu akcije Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj (25.–27.10.), kampanje „Svim´ na Zemlji, daruj drvce!“ te ostalih akcija koji zagovaraju sadnju stabala kao prirodno rješenje za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

  • AKCIJA ČIŠĆENJA OTPADA IZ ŠUME KOD DIKLA

Akciju 26. listopada u vremenu od 10-13 sati organizira udruga „Eko-Zadar“ kao završni događaj kampanje „Svim´ na Zemlji, daruj drvce!“ u suradnji s Čistoćom Zadar d.o.o., Mjesnim odborom Diklo, udrugom Eko Zrmanja, udrugom za mlade „Tamaris“ iz Dikla, udrugom Nada, udrugom Porat i Studentskim zborom.

  • BANAK NA SFINGI

Druženje u parku kod Sfinge od 13-18 sati uz hranu, piće i radionice za djecu i odrasle u organizaciji inicijative Mišancija u suradnji s Udrugom mladih Ahimsa, udrugom Šigureca, udrugom Pozitiva Senior i grupom SOL.zd.

  • KLIMATSKI KVIZ I RAZGOVOR O STABLIMA I ZELENILU ZADRA

Ekipa iz Zelene akcije iz Zagreba održat će od 20-23 sati u Knjigozemskoj kviz o klimatskim promjenama nakon kojega slijedi razgovor o stablima i zelenilu grada Zadru s Mirnom Petricioli, autoricom monografije „Zadarski vrtovi i perivoji“.

Dio programa Banka bit će financiran sredstvima iz projekta „MREŽE SOLIDARNOSTI ZD“ - neformalne grupe mladih SOL.zd, koji je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući projektu Forestami posađeno više od 560 000 stabala

Osim sadnje na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, planira se i povećanje broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta te na krovovima i pročeljima zgrada. Projekt se provodi s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka, a građani se potiču na zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Svim’ na Zemlji, daruj drvce! - akcija pošumljavanja Dalmacije

Udruge Zelena akcija / FoE Croatia, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka” Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju sredstva za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER