Zahvaljujući projektu Forestami posađeno više od 560 000 stabala

Do 2030. godine planira se sadnja tri milijuna stabala ili po jedno za svakog građanina glavnog grada Lombardije

Osim sadnje na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, planira se i povećanje broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta te na krovovima i pročeljima zgrada. Projekt se provodi s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka, a građani se potiču na zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Ovaj izvrsni projekt urbanog šumarstva, koji se provodi na metropolitanskom području glavnog grada Lombardije, pokrenule su i podržale brojne institucije te regionalna i lokalna samouprava, a rezultat je istraživanja Odjela za arhitekturu i urbane studije Politehničkog sveučilišta u Milanu (Politecnico di Milano). Glavni cilj istraživanja uloge zelenih površina u Milanu i njegovom metropolitanskom području bila je izrada „zelene strategije“ kojom će se poboljšati glavni zeleni i drvoredni sustavi unutar područja velikog metropolitanskog parka do 2030. godine.

Iza projekta Forestami stoje Metropolitanski grad Milano (Città metropolitana di Milano), Grad Milano, Regija Lombardija, Parco Nord Milano, Parco Agricolo Sud Milano, regionalni ured za poljoprivredu i šumarstvo ERSAF Lombardia i zaklada Fondazione di Comunità Milano koja podržava razvoj, jačanje i integraciju lokalnih zajednica te provedbu održivih lokalnih projekata uz doprinos institucija, trećeg sektora, poduzeća i građana.

Znanstveni koordinator projekta je poznati talijanski arhitekt Stefano Boeri, a istraživanja su provedena uz potporu Zaklade Falck i FS Sistemi Urbani, tvrtke Talijanskih državnih željeznica (Ferrovie dello Stato Italiane) koja ima za cilj poboljšati područja koja više nisu funkcionalna za željeznički promet kako bi se koristila za stvaranje javnih i privatnih prostora za poboljšanje dobrobiti građana.

 

  • Građani Milana u svom domu čuvaju i njeguju sadnice koje se sade tijekom jesenskih i zimskih kolektivnih sadnji © Forestami

Sudjelovanje u kolektivnim sadnjama otvoreno je za sve građan(k)e

Jedan od glavnih ciljeva projekta ForestaMI je uključiti što veći broj građana Milana i njegovih 133 lokalnih samouprava u metropolitanskom području kako bi se podigla svijest o nužnosti sadnje stabala te potaknulo zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

S početkom aktualne sezone sadnje 2023./2024. i novim zahvatima u urbanom šumarstvu ponovno su pokrenute aktivnosti kolektivne sadnje u suradnji s raznim udrugama. Brojni građani Milana i prošle su godine sudjelovali u inicijativi Custodiscimi (Čuvaj me) te tako nekoliko mjeseci čuvali, njegovali i održavali šumske sadnice koje su se počele saditi uoči talijanskog Nacionalnog dana drveća (La Giornata nazionale degli alberi), koji se proteklih deset godina obilježava 21. studenog. Sadnice su posađene na površinama koje su planirane za pošumljavanje u sezoni 2023./2024. i uključene u program održavanja tijekom sljedećih pet godina nakon sadnje.

Tijekom šest kolektivnih sadnji organiziranih u studenom i prosincu 2023. posađeno je 10 000 mladih stabala, a krajem veljače 2024. organizirane su još dvije akcije u kojima je posađeno dodatnih 2 300 stabala. Sezona sadnje 2023./2024. završit će s dvije kolektivne sadnje koje će se održati u subotu 9. ožujka. Građani Milana samo se trebaju registrirati za sudjelovanje u sadnji, obuti vodootporne cipele i ponijeti rukavice.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

ForestaMI: Tri milijuna stabala do 2030.

S ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka na metropolitanskom području Milana planira se posaditi čak tri milijuna stabala do 2030. godine. Zahvaljujući projektu ForestaMI do sredine studenog ove godine posađeno je već 427.475 stabala.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER