ForestaMI: Tri milijuna stabala do 2030.

Pionirski projekt ForestaMI ima za cilj sadnju tri milijuna stabala ili po jedno za svakog građanina glavnog grada Lombardije do 2030. godine

S ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka na milanskom metropolitanskom području planira se posaditi čak tri milijuna stabala do 2030. godine. Zahvaljujući projektu ForestaMI do sredine studenog ove godine posađeno je već 427.475 stabala.

Ovaj izvrsni projekt urbanog šumarstva, koji se provodi na metropolitanskom području glavnog grada Lombardije, pokrenule su i podržale brojne institucije te regionalna i lokalna samouprava, a rezultat je istraživanja Odjela za arhitekturu i urbane studije Politehničkog sveučilišta u Milanu (Politecnico di Milano). Glavni cilj istraživanja uloge zelenih površina u Milanu i njegovom metropolitanskom području bila je izrada „zelene strategije“ kojom će se poboljšati glavni zeleni i drvoredni sustavi unutar područja velikog metropolitanskog parka do 2030. godine.

Znanstveni koordinator projekta je poznati talijanski arhitekt Stefano Boeri, a istraživanja su provedena uz potporu Zaklade Falck i FS Sistemi Urbani, tvrtke Talijanske državne željeznice (Ferrovie dello Stato Italiane) koja ima za cilj poboljšati područja koja više nisu funkcionalna za željeznički promet kako bi se koristila za stvaranje javnih i privatnih prostora za poboljšanje dobrobiti građana.

Projekt ima za cilj uključiti sve građan(k)e koji žive u Milanu i njegovom metropolitanskom području kako bi se podigla svijest o nužnosti sadnje novih stabala te potaknulo zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena. © ForestaMI

Iza projekta ForestaMI stoje Metropolitanski grad Milano (Città metropolitana di Milano), Grad Milano, Regija Lombardija, Parco Nord Milano, Parco Agricolo Sud Milano, regionalni ured za poljoprivredu i šumarstvo ERSAF Lombardia i zaklada Fondazione di Comunità Milano koja podržava razvoj, jačanje i integraciju lokalnih zajednica te provedbu održivih lokalnih projekata uz doprinos institucija, trećeg sektora, poduzeća i građana.

Istraživanjem je obuhvaćeno područje postojećih šumskih sustava, prikupljeni podaci o pokrovu krošnji drveća, izvršeno mapiranje urbaniziranih područja te identificirana najkritičnija područja sa stajališta fenomena efekta urbanih toplinskih otoka. Temeljem navedenih aktivnosti, kao i u suradnji s 133 grada i općine metropolitanskog područja Milana, određene su najpotrebnije lokacije za sadnju.

Građanska participacija i suradnja 133 grada i općine

Suradnja lokalne i regionalne samouprave, kao i institucija uključenih u projekt ForestaMI, omogućila je izradu strateške vizije o ulozi zelenila u metropolitanskom području Milana te pokrenula proces poboljšanja njegovih postojećih zelenih i drvorednih sustava uz promicanje aktivnosti pošumljavanja i izgradnju velikog metropolitanskog parka do 2030. godine.

Projektom se do 2030. godine planira sadnja tri milijuna stabala, kako na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, tako i povećanjem broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta, na krovovima i pročeljima zgrada. Ove aktivnosti prepoznate su kao najučinkovitiji, najekonomičniji i najprivlačniji način usporavanja globalnog zatopljenja i prilagodbe klimatskim promjenama, kao i smanjenja potrošnje energije, pročišćavanja zraka, uklanjanja sitnih onečišćujućih čestica koje udišemo te, naposljetku, poboljšanja dobrobiti građana i građanki.

© ForestaMI

ForestaMI je ambiciozan projekt koji ima za cilj uključiti sve građan(k)e koji žive u Milanu i njegovom metropolitanskom području kako bi se podigla svijest o nužnosti sadnje novih stabala te potaknulo zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Pojedinci, javna tijela, udruge i privatne tvrtke zajedno mogu doprinijeti akcijama koje pozitivno utječu na njihovu budućnost i budućnost narednih generacija.

Dana 21. ožujka 2022. građanima je tako na čuvanje, ljubav i zaštitu povjereno 2.500 sadnica mladih stabala, čime su građani i građanke Milana postali važnim dijelom velikog i rasprostranjenog rasadnika te su o sadnicama pažljivo brinuli posljednjih nekoliko mjeseci. Sadnice su vraćene, izvršena je procjena njihovog stanja te se ove jeseni očekuje sadnja na planiranim lokacijama.

Milano je odnedavno bogatiji za novu urbanu šumu s 300 stabala

S početkom nove jesenske sezone sadnje i konačnim padom temperatura zraka pokrenute su nove akcije pošumljavanja i kolektivne sadnje koje su uz sudjelovanje bojnih udruga otvorene i za sve građane. Najnovije kolektivne sadnje drveća organizirane su 18. studenog u Parku Aldo Moro i 19. studenog u Parku Nord Milano, a sljedeća je zakazana za 25. studenog i to u Općini Vittuone, 15 km zapadno od Milana. Sudjelovanje je za sve građan(k)e vrlo jednostavno: potrebno je registrirati se za jednu od akcija i na dan sadnje ponijeti udobne, vodootporne cipele i par rukavica.

Posađena stabla u novoj urbanoj šumi B. Braun u sljedećih će pedeset godina omogućiti skladištenje 1.110 kg CO2 godišnje © ForestaMI

U subotu 19. studenog u Parku Nord Milano posađena je nova urbana šuma B. Braun s 300 mladih stabala. Očekuje se kako će posađena stabla u sljedećih pedeset godina omogućiti skladištenje 1.110 kg CO2 godišnje. Organizacijom kolektivne sadnje drveća nastavljena je suradnja projekta ForestaMI s tvrtkom B. Braun, jednim od vodećih svjetskih dobavljača i proizvođača medicinskih uređaja te farmaceutskih proizvoda i usluga. Suradnja je započeta u svibnju prošle godine sudjelovanjem u projektu Custodiscimi povodom proslave stote obljetnice poslovanja ove tvrtke u Italiji, a u akciji sadnje sudjelovali su zaposlenici tvrtke.

Prema najnovijim podacima, u sklopu projekta ForestaMI do početka navedenih akcija sadnje ukupno je posađeno već 427.475 mladih stabala. Time je premašen plan za sezonu 2021./2022. kojim je bila predviđena sadnja 400.000 stabala, a u razdoblju od studenog 2021. do svibnja 2022. ukupno je posađeno 127.010 stabala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući projektu Forestami posađeno više od 560 000 stabala

Osim sadnje na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, planira se i povećanje broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta te na krovovima i pročeljima zgrada. Projekt se provodi s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka, a građani se potiču na zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

Park Centocelle u Rimu dobiva 570 novih stabala različitih vrsta

Rimska gradska uprava najavila je početak intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle. Sadit će se 570 stabala različitih vrsta, među kojima su crnika, topola, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER