Krenula javna rasprava o GUP-u: Zagrepčanke i Zagrepčani pokažite Bandiću što želite od svog grada!

Određivanjem termina ponovljene javne rasprave usred ljeta opet se pokazuje prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba

Želite li se uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, to možete učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza. Gradonačelnik Milan Bandić je određivanjem ovog termina nove javne rasprave usred ljeta i godišnjih odmora još jednom pokazao svoj prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba. Pokažite i vi njemu što želite i ne želite u svom gradu!

„Prigovarat će mi zašto to radimo u ljeto, no to me ne brine. Moramo poštivati proceduru i zakon i to ću i napraviti.“ – rekao je Bandić prije dva tjedna za Yammat FM.

 

Konačni prijedlog izmjena i dopuna zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba danas kreće u javnu raspravu, a u njoj se može sudjelovati isključivo pisanim putem. Uvid u prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Zagreb je omogućen u predvorju Gradske uprave i to radnim danom od 8 do 15:30 sati, a javno izlaganje o izmjenama GUP-a održat će se u četvrtak 8. kolovoza u Gradskoj skupštini Grada Zagreba s početkom u 17 sati.

  • „Nitko neće živjeti bolje, a građanke i građani Zagreba ostat će bez ogromnog prostora koji služi svrsi i ujedno predstavlja ogroman resurs za istinski razvoj grada u budućnosti.“

Dokumenti dostupni na uvid nalaze se i na internetskim stranicama Grada Zagreba kao i sve ostale informacije te obrazac za podnošenje primjedbi, mišljenja i prijedloga koji se šalje na adresu zagrebačkoga Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada (Republike Austrije 18, Zagreb).

Kao što smo već ranije izvještavali, iako su stručna javnost, udruge građana, gradska oporba te brojne građanke i građani Zagreba mjesecima upozoravali da su naknadne promjene GUP-a unesene nezakonito te na nedopustiv i nedemokratski način, gradonačelnik Milan Bandić čvrsto je odlučio progurati usvajanje GUP-a na sjednici Gradske skupštine održanoj 10. srpnja, kršeći time propise i zanemarujući javni interes.

Podsjetimo, do odlučivanja gradskih zastupnica i zastupnika o GUP-u ipak nije došlo jer je dan uoči sjednice Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo da nije dalo suglasnost na izmjene GUP-a zbog njihove neusklađenosti s Prostornim planom Grada Zagreba i poručilo da je GUP potrebno izmijeniti, ponovno provesti javnu raspravu te ponoviti zahtjev za suglasnost.

Bandić je tako morao povući svoj prijedlog sa Skupštine, a tjedan dana nakon toga objavio je da je pokrenuo ustavnu tužbu kojom osporava zakonsko rješenje po kojem Ministarstvo graditeljstva mora dati suglasnost Prijedlogu izmjena GUP-a Grada Zagreba. Podsjećamo, tu obvezu imaju sve županije pa tako i Zagreb kao glavni grad sa statusom županije.

  • Savica za park organizira potpisivanje prijedloga i primjedaba na mjestu dežurstva u parku i to srijedom i četvrtkom od 19-21 sat

Savica za park: „Bez obzira na sve besramne pokušaje isključivanja građana iz procesa donošenja odluka o razvoju Grada, pokažimo da smo tu i da imamo što za reći!“

„Određivanjem termina ponovljene javne rasprave usred ljeta Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada i gradonačelnik Milan Bandić opet su pokazali prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba koji cijelu godinu mukotrpno rade i plaćaju porez i najskuplji prirez u državi. Sav taj novac prosipa se na sulude i nepotrebne projekte koji nikome ne trebaju dok izostaju ulaganja u infrastrukturu koja se raspada. Na tom su tragu i ove nasilne izmjene najvažnijega gradskog prostornog dokumenta. Ipak, čini se da onaj tko je najodgovorniji za to stanje sve više postaje svjestan činjenice kako nikad neće postati dio povijesti našeg najdražeg Grada i da će njegova ostavština ostati zabilježena isključivo kao jedna velika crna mrlja u povijesti Zagreba.“, upozorila je Inicijativa „Savica za park“ i pozvala građane da se uključe u raspravu i pokažu kako imaju što za reći.

HNS Zagreb: „Razvoj grada određuju građani, struka i odgovorna gradska uprava, a ne (ne)poznati i unaprijed određeni investitori"

Zagrebački HNS također je u utorak pozvao javnost da se uključi u Javnu raspravu o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP), istaknuvši da razvoj grada određuju građani, struka i gradska uprava, a ne investitori. Podsjećamo, Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba je 18. srpnja u prostoru Mjesnog odbora Zapruđe organizirala tribinu pod nazivom „GUP Grada Zagreba - temelj za razvoj grada“.

„Stručna javnost i građani moraju biti u potpunosti uključeni u izradu GUP-a, Zagreb se mora razvijati tako da svojim građanima pruža veću kvalitetu života, bude grad koji se brine o potrebama svojih građana te osigurava i pruža dovoljno kvalitetnih javnih sadržaja, a ne da ih oduzima", poručio je Tomislav Stojak, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba.

„Razvoj grada određuju građani, struka i odgovorna gradska uprava, a ne (ne)poznati i unaprijed određeni investitori", naglasili su HNS-ovci koji upozoravaju da je javna rasprava „postignuta pritiskom“ i tempirana u jeku godišnjih odmora i praznika. Ipak, smatraju da se „suradnjom i argumentiranim prijedlozima može zajednički doći do dokumenta koji će prihvatiti potrebu daljnjeg razvoja Zagreba, ali i potrebu građana Zagreba da imaju na raspolaganju dovoljno kvalitetnih javnih sadržaja.“

  • Zagreb te zove: Na Hipodromu će se 09.08. i 10.08. u vremenu od 18-20 sati moći potpisati primjedbe i prijedloge vezano za novi GUP.

GUP i dalje nije u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba

Unatoč pokretanju nove rasprava, udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget upozoravaju kako objavljena dokumentacija sadrži iste nedostatke zbog kojih Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ni prvi put nije izdalo suglasnost za ovakav GUP. Navedene udruge stoga traže od Ministarstva da zaustavi donošenje GUP-a uz obrazloženje kako se „sada GUP mijenja na način koji na prostoru površine čak 110 hektara praktički dozvoljava gradnju bilo čega. Dakle, pored ostalih, ovom prostoru se dodaje i mješovita namjena, čime se omogućava izgradnja zgrada, nebodera, trgovina, poslovnih objekata, banaka, hotela, ugostiteljskih objekata, javnih garaža, itd. To nije u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba koji za prostor Hipodroma predviđa sportsko-rekreacijsku namjenu, a za Velesajam isključivo gospodarsku namjenu.“ Navedeno je, podsjećamo, bio jedan od glavnih prigovora Ministarstva.

U prošlotjednom priopćenju udruga navedeno je kako Prijedlog izmjena GUP-a obiluje i nizom drugih problematičnih odredbi: „Iako bi GUP morao biti razvojni i strateški dokument koji donosi ujednačena pravila i mjere, navedene izmjene obiluju iznimkama od pravila. Zadržava se čak 212 postojećih iznimki, a na to se sada dodaje još njih 40.“

„Jedna od njih je omogućavanje realizacije projekta „Nacionalni stadion“ bez javnog natječaja. Zatim, dozvoljava se izgradnja novih javnih garaža na području Donjeg grada, iako je jasno da bi to privuklo dodatne automobile u već zakrčene ulice gradskog središta. Također, uvode se i izuzeci u kojima količina izgradnje u donjogradskim blokovima može biti znatno viša nego do sada.“

  • Foto: Zelena akcija

Javna rasprava u vrijeme kada se u gradu nalazi najmanje stanovnika

Udruge u svom priopćenju upozoravaju kako je „slično Bandić već bio omogućio Tomislavu Horvatinčiću na Cvjetnom trgu“, podsjećaju Zelena akcija, Pravo na grad i Siget i upozoravaju da su Nacrt GUP-a i sumnjiva procedura po kojoj se donosi u izravnoj suprotnosti s potrebama ovoga grada i zahtjevima njegovih građana i građanki.

„S obzirom na to da će javna rasprava trajati od 31. srpnja do 14. kolovoza, a javno izlaganje bit će održano 8. kolovoza te da je primjedbe moguće slati samo pisanim putem, jasno je da je Bandićev cilj dobiti što manje komentara građana i još jednom pokazati da ga ne zanima ni javno mnijenje, ni javni interes'', ističu Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te upozoravaju: „U takvom scenariju grad se polako, ali sigurno uništava u sprezi gradonačelnika i investitora, dok ćemo mi koji u ovom gradu živimo morati platiti cijenu te sprege''.

Navedimo još i to kako je udruga Zagreb te zove na Pješačkom mostu, kao jednom od „najboljih“ primjera upravljanja gradom Zagrebom, danas održala performance „Neka visi GUP“ s 25 obješenih „likova“ koji predstavljaju dijelove grada i projekte koji su dio izmjena GUP-a, a koji je na javnoj raspravi do 14. kolovoza.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Tema GUP Zagreb

VEZANE VIJESTI

Promatranje ptica u Maksimiru

S popuštanjem epidemioloških mjera Udruga Biom ponovno organizira redovita promatranja ptica vikendom. Prvo je već u subotu, 6. lipnja, u Maksimiru i počinje u 8 sati - sat vremena ranije nego inače, iako se grupi možete i naknadno pridružiti.

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

„Bandićeva totalna rasprodaja pred fajrunt“

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget na današnjoj su konferenciji za medije, održanoj ispred zagrebačke Gradske skupštine, pozvali zastupnice i zastupnike da se na sjednici zakazanoj za srijedu 10. srpnja usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP Zagreb).

Održan prosvjed upozorenja protiv Bandićeva GUP-a

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget održale su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine glasan prosvjed protiv Bandićevog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). Zajedno s  više od 200 građana i građanki poručili su kako je ovo samo početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu jer je izgledno da Bandić neće odustati od svog nauma, priopćile su udruge.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER