„Bandićeva totalna rasprodaja pred fajrunt“

Nitko neće živjeti bolje, a građanke i građani Zagreba ostat će bez ogromnog prostora koji služi svrsi i ujedno predstavlja ogroman resurs za istinski razvoj grada u budućnosti.

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget na današnjoj su konferenciji za medije, održanoj ispred zagrebačke Gradske skupštine, pozvali zastupnice i zastupnike da se na sjednici zakazanoj za srijedu 10. srpnja usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP Zagreb).

Kako se ističe u zajedničkom priopćenju Zelene akcije, Prava na grad i Udruge Siget, među štetnim izmjenama GUP-a, koji Bandić na silu pokušava progurati, osobito se ističe tzv. „Zagrebački Manhattan“ kojim bi bio uništen prostor hipodroma i Velesajma. Protivljenje građana i građanki je očigledno jer je udruga Siget danas urudžbirala Skupštini 14.355 potpisa građanki i građana protiv tog projekta.

  • Bernard Ivčić, Zelena akcija / Foto: Zelena akcija

Udruge su ocijenile kako se izmjene GUP-a rade da bi se pogodovalo interesu kontroverznog investitora iz Dubaija, koji je sličan sporan megaprojekt realizirao u Beogradu i njime izazvao masovne prosvjede građana. Sličnim principom ni u Zagrebu nitko nije pitao građanke i građane što misle o ovom projektu, niti kako bi željeli da prostor hipodroma i Velesajma izgleda. Gradonačelnik Bandić želi privatizirati površinu od preko milijun kvadrata, što odgovara površini užeg centra Zagreba, a da pri tome ne postoji nikakav javni interes. Kvaliteta života stanovnika Zagreba neće se ovim projektom popraviti. Nitko neće živjeti bolje, a građanke i građani Zagreba ostat će bez ogromnog prostora koji služi svrsi i ujedno predstavlja ogroman resurs za istinski razvoj grada u budućnosti, ističe se u priopćenju.

  • Gordana Pasanec, Udruga Siget / Foto: Zelena akcija

Također, udruge smatraju kako je proces donošenja GUP-a nezakonit, zbog čega je nužno organizirati novu javnu raspravu. Naime, u javnoj raspravi o izmjenama GUP-a koja je održana prije dvije godine i na koju se poziva gradonačelnik, nije spomenut ovakav megalomanski projekt, kao ni brojne druge odredbe koje su sada sastavni dio dokumenta koji dolazi na Skupštinu. Stoga je jasno da se ne radi o istom dokumentu kojeg su građani mogli komentirati prije dvije godine, zbog čega je nužna nova javna rasprava.

  • Iva Marčetić, Pravo na grad / Foto: Zelena akcija

U priopćenju se ističe kako je toga svjestan i Milan Bandić koji je u siječnju ove godine donio Plan savjetovanja s javnošću Grada Zagreba za 2019. godinu. U njemu je bila predviđena javna rasprava o GUP-u u drugom kvartalu ove godine. Međutim, nakon što je u ožujku posjetio Dubai i s investitorom potpisao memorandum o razumijevanju za „Zagrebački Manhattan“, očito je procijenio da građanke i građane Zagreba treba isključiti iz procesa i da će o svemu odlučivati samo on.  Takve manipulacije procedurom ogledaju se i u tome što Grad Zagreb još nije ishodio ni suglasnost nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za ovakve izmjene GUP-a.

  • Udruga Siget danas je Gradskoj skupštini predala 14.355 potpisa građanki i građana protiv projekta „Zagrebački Manhattan“ / Foto: Zelena akcija

Zbog svega navedenog, udruge pozivaju na prosvjed koji će se održati u srijedu 10. srpnja, s početkom u 08:30 ispred zgrade Gradske skupštine (Ćirilometodska 5), uoči održavanja sjednice na kojoj će zastupnice i zastupnici raspravljati i glasati o izmjenama GUP-a.

Zelena akcija / Pravo na grad / Udruga Siget

 

VEZANE VIJESTI

Održan prosvjed upozorenja protiv Bandićeva GUP-a

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget održale su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine glasan prosvjed protiv Bandićevog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). Zajedno s  više od 200 građana i građanki poručili su kako je ovo samo početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu jer je izgledno da Bandić neće odustati od svog nauma, priopćile su udruge.

„Ex Velesajam“? DAZ uputio otvoreno pismo ministrici kulture

Kako je kulturno-povijesna cjelina Zagrebačkog Velesajma registrirana kao zaštićeno kulturno dobro, oznake Z-2951, čija je „urbanistička matrica izuzetno vrijedan primjer urbanizma sredine 20. stoljeća, unutar koje je izgrađen niz uspješnih arhitektonskih realizacija“, Društvo arhitekata Zagreba zatražilo je očitovanje ministrice kulture vezano uz promjene GUP-a grada Zagreba.

ArchDaily objavljuje projekte nelegalnog natječaja za „Zagrebački Manhattan“

Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu reagirali su na članak koji je 24.6.2019. objavljen na ArchDaily.com stranici o nelegalnom natječaju za Vidikovac na „Zagrebačkom Manhattanu“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER