GUP mora pasti ili servus Zagreb!

U srijedu 10. srpnja ispred Gradske skupštine Grada Zagreba

„GUP mora pasti ili servus Zagreb!“ naziv je prosvjeda koji će se održati u srijedu 10. srpnja ispred Gradske skupštine (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5) od 8:30 do 11 sati.

Iza prosvjeda stoje organizatori ranijeg prosvjeda „Ne dirajte mi Hipodrom“, odnosno Facebook stranica Zagreb te zove, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija i Udruga građana Siget.

 

„Nestaje Zagreb kakvog smo voljeli!“, poručuju organizatori prosvjeda i upozoravaju kako bi zbog izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba mogli nestati zagrebački hipodrom i Velesajam, NK Zagreb, Munjarski put, Zavrtnica, Brozova, Prisavlje, Radnička…

„Trenutni gradonačelnik, u svom zadnjem mandatu, odlučio je sjesti u bager i mahnito delati po Zagrebu“, navode organizatori komentirajući namjere zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da ubrza postupak donošenja odluke o izmjenama GUP-a bez uključivanja javnosti. Istovremeno upozoravaju kako su svi građani, udruge, inicijative, mjesni odbori i institucije koji su predali svoje prijedloge za izmjene i dopune trebali dobiti odgovore na kućne adrese. No, koliko je poznato, nitko od navedenih nije dobio odgovor na koji u slučaju negativnog rješenja imaju pravo žalbe.

Organizatori također poručuju kako od Gradskog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo te Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada drugo nisu ni očekivali, jer smatraju da rade bez obzira na struku i mišljenje građana. Stoga traže njihovu odgovornost, a pokušaj provlačenja dokumenta kojim se definitivno uništava Zagreb „kako bi netko zadovoljio svoju bolesnu maštu i time riješio dugove prema privatnim investitorima iziskuje izlazak na ulicu.“

„Naravno, kao i svaki put do sada, Gradonačelnik računa na nezainteresiranost građana zbog godišnjih odmora, a sada je trenutak da se vidi koliko građani vole svoj Grad i koliko će vas doći pred Skupštinu 10.07.2019.“, navode organizatori prosvjeda.

Naime, tog dana najavljeno je održavanje sjednice Gradske skupštine na kojoj će se „odlučiti o sudbini mnogih kvartova, sportskih i drugih institucija, dana kada mi možemo prekinuti devastaciju našeg Zagreba“, poručuju organizatori.

Glavni dio prosvjeda odvijat će se od 8:30-11 sati, no kako će sjednica očekivano trajati cijeli dan, organizatori najavljuju kako će građani pred zgradu Skupštine dolaziti tijekom cijelog dana.

Poslije eventualnih izmjena GUP-a, „slijedi Bandičevo ‘progušćivanje’ Grada prema principima niskougljičnog razvoja“, navode organizatori prosvjeda te se pitaju „hoće li žetončići i koalicijski partner HDZ dozvoliti gradonačelniku realizaciju njegove ‘vizije’ razvoja Zagreba?“

To ćemo vidjeti za dvadesetak dana!

  • Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Štetna izmjena GUP-a Zagreb

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

Krenula javna rasprava o GUP-u: Zagrepčanke i Zagrepčani pokažite Bandiću što želite od svog grada!

Želite li se uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, to možete učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza. Gradonačelnik Milan Bandić je određivanjem ovog termina nove javne rasprave usred ljeta i godišnjih odmora još jednom pokazao svoj prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba. Pokažite i vi njemu što želite i ne želite u svom gradu!

Zelena akcija: Bandić zajašio na „Zagreb City“

Rušenje najmanje tri paviljona spomeničke vrijednosti na području Velesajma, izgradnja na zelenoj površini, nepovezivanje s okolnim prostorom te zanemarivanje procedura - ništa od toga zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću nije važno, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER