Ministarstvo graditeljstva mora odbaciti Bandićev GUP!

Crveni karton za GUP

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget traže od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da uskrati suglasnost za izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Grad Zagreb je u procesu donošenja GUP-a počinio niz propusta i pogrešaka zbog kojih stručno i zakonski utemeljena odluka može biti jedino njegovo odbacivanje. U suprotnom, bit će jasno kako se i HNS-ovo Ministarstvo uključilo u dogovor između HDZ-a i Bandića, a zagrebački GUP i interesi građana bit će tu samo kolateralne žrtve. Ovakav GUP nema podršku ni Vijeća gradskih četvrti. Od njih ukupno 17, čak 11 je glasalo protiv GUP-a, a samo četiri su ga prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno.

Zelena akcija jučer je Ministarstvu poslala zahtjev s detaljno argumentiranim razlozima za donošenje odluke o odbacivanju. Ključan  razlog zbog kojeg ovaj GUP mora biti odbačen jest činjenica da zbog tzv. Zagrebačkog Manhattana, GUP nije usklađen s prostornim planom višeg reda. Konkretno, na području igrališta NK Lokomotiva, koji je sastavni dio prostora obuhvata ovog projekta, GUP-om se predviđa poslovna i mješovita namjena, dok je u prostornom planu višeg reda to zona rekreacije i sporta. Sličan je slučaj neusklađenosti i s prostorom Velesajma i Hipodroma, uz određene iznimke. Time je izigrano mišljenje Ministarstva kojim je u srpnju ove godine odbijena suglasnost za takav GUP, upravo zbog neusklađenosti s prostornim planom višeg reda.  

  • Foto: Zelena akcija

Nadalje, nakon što je Ministarstvo u srpnju odbilo GUP, Grad je imao zakonski rok od maksimalno 90 dana da ponovno zatraži suglasnost. Grad to nije napravio u ovom roku, što su pismeno potvrdili i Ministarstvo i nadležni gradski ured.

Povrh toga, javna rasprava o GUP-u je nakaradno provedena. Od čak 31.000 pristiglih primjedbi, prihvaćeno je ukupno samo 17 primjedbi koje su uputila  gradska tijela ili službe. Nije prihvaćena niti jedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija. Ovime je pokazano kako je održana javna rasprava bila samo farsa. Postoji još niz postupovnih povreda, poput činjenice da za ovakve izmjene Ministarstvo zaštite okoliša uopće nije napravilo „Ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš“ te da planska rješenja izmjena GUP-a nisu u skladu s usvojenim ciljevima tih izmjena.

Zbog svega, jedina odluka koju Ministarstvo treba donijeti jest uskraćivanje suglasnosti za ovakav GUP i obustava postupka donošenja. Nakon toga, gradske institucije trebaju pokrenuti izradu potpuno novog GUP-a temeljenog na stručnim podlogama, održivom razvoju i potrebama građanki i građana, poručuju udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Održan prosvjed upozorenja protiv Bandićeva GUP-a

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget održale su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine glasan prosvjed protiv Bandićevog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). Zajedno s  više od 200 građana i građanki poručili su kako je ovo samo početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu jer je izgledno da Bandić neće odustati od svog nauma, priopćile su udruge.

„Bandićeva totalna rasprodaja pred fajrunt“

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget na današnjoj su konferenciji za medije, održanoj ispred zagrebačke Gradske skupštine, pozvali zastupnice i zastupnike da se na sjednici zakazanoj za srijedu 10. srpnja usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP Zagreb).

Bandićev GUP pada i na popravnom!

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traži obustavu procesa donošenja zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER