Zelena akcija: „GUP ne treba doraditi, već se mora iznova izraditi!“

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i drugi put uskratilo suglasnost izmjenama i dopunama zagrebačkog GUP-a!

Zelena akcija pozdravlja odluku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da još jednom uskrati suglasnost izmjenama i dopunama zagrebačkog GUP-a. Ovakvom odlukom Ministarstva, potvrđuju se tvrdnje o malverzacijama koje gradonačelnik Bandić provodi kroz sustav planiranja Zagreba, priopćila je u petak Zelena akcija.

„Sada je potpuno jasno da su izmjene i dopune GUP-a izrađene na način da se omogući pogodovanje gradonačelnikovim novim prijateljima iz Dubaija te da im se mimo adekvatne procedure prepušta 110 hektara vrijednog zemljišta uz Savu“, stoji u priopćenju Zelene akcije nakon što zagrebački Generalni urbanistički plan (GUP) ni drugi put nije dobio suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i doraditi.

„Upravo je ova najnovija malverzacija kruna Bandićeva načina rada koji je obilježen sumnjivim prenamjenama zemljišta i pogodovanjima te istovremenim zanemarivanjem interesa samih stanovnika Zagreba. Međutim, ističemo kako je, prema odredbama Zakona o prostornom uređenju, Ministarstvo dužno sada obustaviti cijeli proces i naložiti izradu potpuno novog GUP-a. Sukladno Zakonu, Ministarstvo može samo jednom uskratiti suglasnost te dati rok od 90 dana za ispravljanje pogrešaka. Podsjećamo, Ministarstvo je to već jednom napravilo početkom srpnja ove godine. Grad je kasnio s dostavljanjem nove verzije GUP-a te je Ministarstvo bilo dužno obustaviti njegovo donošenje. Davanjem još jedne mogućnosti Gradu Zagrebu da otkloni problematične dijelove GUP-a, Ministarstvo zapravo krši Zakon“, smatraju u Zelenoj akciji.

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget stoga pozivaju Ministarstvo da postupi po Zakonu i obustavi proces izmjena i dopuna postojećeg GUP-a kako bi Zagreb mogao konačno ući u proces izrade novog i pravednijeg dokumenta koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada.

„Ovim putem podcrtavamo da su u posljednjih nekoliko godina brojne inicijative, stručne udruge, građani, građanke i udruge civilnog društva jasno pokazale da je vrijeme za GUP koji će nam omogućiti razvoj, zaštitu od klimatskih promjena i demokratizaciju upravljanja gradskim zemljištem, a ne pogodovanje investitorima i džepovima gradonačelnikovih prijatelja“, zaključuje se u priopćenju Zelene akcije.

Zelena akcija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Zelena akcija: Je li Bandić produljio agoniju zvanu „Zagrebački Manhattan“?

Memorandum o razumijevanju, koji je za tzv. „Zagrebački Manhattan“ gradonačelnik Bandić sklopio s investitorom iz Dubaija, danas bi trebao formalno postati ništavan. Osim ako je Bandić odlučio još jednom odbaciti mišljenje građana i građanki te potpisao produljenje valjanosti ovog skandaloznog dokumenta, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Ministarstvo graditeljstva mora odbaciti Bandićev GUP!

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget traže od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da uskrati suglasnost za izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Bandićev GUP pada i na popravnom!

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traži obustavu procesa donošenja zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER