Bandićev GUP pada i na popravnom!

„Grad se polako, ali sigurno, uništava u sprezi gradonačelnika i investitora, dok ćemo mi koji u ovom gradu živimo morati platiti cijenu te sprege“, poručuju udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traži obustavu procesa donošenja zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Ministarstvo je 9. srpnja ove godine Gradu Zagrebu prigovorilo zbog nepravilnosti u procesu donošenja GUP-a i naložilo ponavljanje javne rasprave. Grad je najavio javnu raspravu, ali objavljena dokumentacija sadrži iste nedostatke zbog kojih Ministarstvo nije niti prvi put izdalo suglasnost za ovakav GUP. Konkretno, namjena zemljišta na prostoru Velesajma i Hipodroma nije usklađena s Prostornim planom Grada Zagreba - planom više razine, što je bio jedan od glavnih prigovora Ministarstva.

Gradonačelnik Bandić je s tvrtkom Eagle Hills još u ožujku u Dubaiju potpisao Memorandum o razumijevanju za tzv. „Zagrebački Manhattan“ na području Velesajma i Hipodroma, a ubrzo zatim otvoreno izjavio da „ako netko hoće napraviti neboder od 200 katova, neka ga napravi“. Sada se GUP mijenja na način koji na prostoru površine čak 110 hektara praktički dozvoljava gradnju bilo čega, ističe se u priopćenju.

Dakle, pored ostalih, ovom prostoru se dodaje i mješovita namjena, čime se omogućava izgradnja zgrada, nebodera, trgovina, poslovnih objekata, banaka, hotela, ugostiteljskih objekata, javnih garaža, itd. To nije u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba koji za prostor Hipodroma predviđa sportsko-rekreacijsku namjenu, a za Velesajam isključivo gospodarsku namjenu.

Udruge ističu kako prijedlog izmjena GUP-a obiluje i drugim problematičnim odredbama. Iako bi GUP morao biti razvojni i strateški dokument koji donosi ujednačena pravila i mjere, navedene  izmjene obiluju iznimkama od pravila. Zadržava se čak 212 postojećih iznimki, a na to se sada dodaje još njih 40. Jedna od njih je omogućavanje realizacije projekta „Nacionalni stadion“ bez javnog natječaja. Zatim, dozvoljava se izgradnja novih javnih garaža na području Donjeg grada, iako je jasno da bi to privuklo dodatne automobile u već zakrčene ulice gradskog središta. Također, uvode se i izuzeci u kojima količina izgradnje u donjogradskim blokovima može biti znatno viša nego do sada.

„Slično je Bandić već bio omogućio svom prijatelju Tomislavu Horvatinčiću na Cvjetnom trgu“, navodi se u priopćenju.

Nacrt GUP-a i sumnjiva procedura po kojoj se donosi u direktnoj su suprotnosti s potrebama Zagreba i zahtjevima njegovih građana i građanki. Oni su tijekom proteklih godina jasno i glasno pokazali, putem zborova građana i raznih okupljanja, da zahtijevaju više demokracije pri donošenju prostornih planova svih redova, kao i zaštitu okoliša u kojem žive.

Iako je evidentno da postoji jako veliki interes javnosti za izmjene zagrebačkog GUP-a, Milan Bandić je odlučio zakazati javnu raspravu u vrijeme kada se u gradu nalazi najmanje stanovnika jer su mnogi ili na godišnjim odmorima ili su npr. otišli raditi sezonske poslove. Naime, javna rasprava trajat će od 31. srpnja do 14. kolovoza, javno izlaganje održat će se 8. kolovoza, a primjedbe je moguće slati samo pisanim putem.

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget zaključuju da je posve jasno kako je Bandićev cilj dobiti što manje komentara građana i još jednom pokazati da ga ne zanima ni javno mnijenje niti javni interes.

„U takvom scenariju grad se polako, ali sigurno, uništava u sprezi gradonačelnika i investitora, dok ćemo mi koji u ovom gradu živimo morati platiti cijenu te sprege“, poručuju udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Tema „Zagrebački Manhattan“

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Održan prosvjed upozorenja protiv Bandićeva GUP-a

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget održale su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine glasan prosvjed protiv Bandićevog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). Zajedno s  više od 200 građana i građanki poručili su kako je ovo samo početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu jer je izgledno da Bandić neće odustati od svog nauma, priopćile su udruge.

„Bandićeva totalna rasprodaja pred fajrunt“

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget na današnjoj su konferenciji za medije, održanoj ispred zagrebačke Gradske skupštine, pozvali zastupnice i zastupnike da se na sjednici zakazanoj za srijedu 10. srpnja usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP Zagreb).

Zelena akcija: Je li Bandić produljio agoniju zvanu „Zagrebački Manhattan“?

Memorandum o razumijevanju, koji je za tzv. „Zagrebački Manhattan“ gradonačelnik Bandić sklopio s investitorom iz Dubaija, danas bi trebao formalno postati ništavan. Osim ako je Bandić odlučio još jednom odbaciti mišljenje građana i građanki te potpisao produljenje valjanosti ovog skandaloznog dokumenta, stoji u priopćenju Zelene akcije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER