Održan prosvjed upozorenja protiv Bandićeva GUP-a

Crveni karton za GUP!

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget održale su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine glasan prosvjed protiv Bandićevog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). Zajedno s više od 200 građana i građanki poručili su kako je ovo samo početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu jer je izgledno da Bandić neće odustati od svog nauma, priopćile su udruge.

Gradonačelnik Bandić je na današnjoj sjednici Skupštine namjeravao, kršeći brojne propise i zanemarujući javni interes, progurati usvajanje GUP-a. Međutim, nakon višetjednog javnog otpora građana, udruga te arhitektonskih i urbanističkih udruženja, jučer poslijepodne je nadležno ministarstvo ustvrdilo da je GUP potrebno izmijeniti te provesti javnu raspravu.

  • Foto: Ekovjesnik

Iako je time GUP skinut s dnevnog reda sjednice, prosvjed protiv GUP-a je održan kao jasna poruka da će se građani i građanke Zagreba organizirano pobuniti protiv devastacije koju planira Bandić. Organizatori prosvjeda su zadovoljni ovom malo pobjedom, no u isto vrijeme ne sumnjaju da će gradonačelnik u idućih nekoliko mjeseci, ovoga puta kroz nametnutu mu proceduru, pokušati na silu progurati sve štetne odredbe GUP-a koje je sada namjeravao provesti kršenjem procedure.

Udruge su stoga istaknule kako je ovo samo prosvjed upozorenja i da će se u narednom periodu još žešće suprotstaviti Bandićevoj rasprodaji javnog prostora i urbanističkom divljanju. Na današnjem prosvjedu okupljeni građani i građanke su protivljenje malverzacijama s GUP-om izrazili kroz bubnjanje i zviždanje te držanjem crvenih kartona u zraku. Time su simbolički prikazali glavnu poruku prosvjeda – crveni karton za Bandićev GUP.

  • Foto: Zelena akcija

Organizatori prosvjeda su ocijenili kako Zagrebu konačno treba jedan razvojni GUP koji stvara temelj za rješavanje istinskih probleme stanovnika ovog grada. To su pitanje stanovanja, razvoja komunalne infrastrukture, rješavanja problema otpada, razvoja javnog prijevoza, širenja i zaštite javnih površina te očuvanja zelenih zona, među ostalim, zbog njihove važnosti za ublažavanje sve intenzivnijih toplinskih valova uzrokovanih klimatskim promjenama. Građani Zagreba kroz maksimalno participativan proces moraju imati ključnu ulogu u definiranju smjera razvoja grada, što onda mora biti pretočeno u GUP.

  • Foto: Zelena akcija

Tijekom 19 godina Bandićeva upravljanja Zagrebom, uobičajena praksa je bila obrnuta. Tj. GUP i ostali prostorni planovi učestalo su se prilagođavali partikularnim potrebama raznih investitora, a stavovi građana, a često i stručne javnosti, bili su potpuno ignorirani. Isto to se događa i sada zbog projekta „Zagrebački Manhattan“ čijom bi realizacijom bilo uništeno 110 hektara površine današnjeg Hipodroma i Velesajma. Zbog želja istog investitora, koji je sličnim projektom devastirao Beograd, Bandić im je spreman prepustiti jedan od najdragocjenijih razvojnih resursa kojeg Zagreb ima.

  • Foto: Zelena akcija

Zagrebački Manhattan“ je projekt koji izvlači vrijednost iz Zagreba, a ne doprinosi potrebama građana i građanki Zagreba. Njime se pogoduje interesima globalne financijske elite čiji je interes izvući profit iz resursa lokalne zajednice, pri tome zanemarujući njihov javni interes i potrebe, zaključuje se u priopćenju udruga.

Zelena akcija / Pravo na grad / Udruga Siget

 

 

VEZANE VIJESTI

Edukativna predstava Eko patrola u riječkim vrtićima

Predstava Eko patrola Udruge Mali grad namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i na njima prihvatljiv način govori o važnosti odvajanja otpada, zdravog načina života te čuvanja prirode i okoliša. Ova interaktivna predstava će do kraja mjeseca studenog 2019. biti izvedena 40 puta i gostovat će u svim predškolskim ustanovama Grada Rijeke, kao i u riječkim vrtićima drugih osnivača.

„Bandićeva totalna rasprodaja pred fajrunt“

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget na današnjoj su konferenciji za medije, održanoj ispred zagrebačke Gradske skupštine, pozvali zastupnice i zastupnike da se na sjednici zakazanoj za srijedu 10. srpnja usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP Zagreb).

Bandićev GUP pada i na popravnom!

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traži obustavu procesa donošenja zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Ministarstvo graditeljstva mora odbaciti Bandićev GUP!

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget traže od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da uskrati suglasnost za izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER