HNS Zagreb održao tribinu „GUP Grada Zagreba - temelj za razvoj grada“

GUP se treba temeljiti na dugoročnoj strategiji razvoja grada uz uvažavanje mišljenja struke i participaciju građana u donošenju odluka

Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba je u četvrtak u prostoru Mjesnog odbora Zapruđe organizirala tribinu pod nazivom „GUP Grada Zagreba - temelj za razvoj grada“.

Dobro posjećena tribina koju je u prostoru MO Zapruđe u četvrtak navečer organizirao HNS Grada Zagreba započela je pozdravnom riječju Tomislava Stojaka, zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednika GO HNS-a Grada Zagreba. Tribinu je moderirao Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja i potpredsjednik GO HNS-a Grada Zagreba, dok su gosti tribine bili Saša Šimpraga, osnivač platforme 1POSTOZAGRAD, kolumnist portala H-alter te autor knjige „Zagreb, javni prostor“, arhitektica i aktivistkinja Suzana Dobrić Žaja, arhitekt Rene Lisac, docent na Katedri za arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član Društva arhitekata Zagreba, Sanja Šaban, pomoćnica ministra graditeljstva i prostornoga uređenja zadužena za Zavod za prostorni razvoj RH te Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam.

  • Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba je u četvrtak u prostoru MO Zapruđe organizirala tribinu pod nazivom „GUP Grada Zagreba - temelj za razvoj grada“.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH dana 9. srpnja nije dalo suglasnost na izmjenu GUP-a Grada Zagreba pa se stoga o njemu nije moglo odlučivati na prošloj sjednici Gradske skupštine. Utvrđeno je, naime, da se GUP mora izmijeniti i dopuniti uz obrazloženje da prostorni plan niže razine mora biti usklađen s prostornim planom više razine, odnosno da izmjene i dopune GUP-a trebaju biti u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba. Pored toga, Ministarstvo je naložilo i provođenje ponovne javne rasprave.

Svi gosti i govornici na tribini složili su se kako se GUP treba temeljiti na dugoročnoj strategiji razvoja grada uz uvažavanje mišljenja struke i participaciju građana u donošenju odluka. Suradnjom i argumentiranim prijedlozima zajednički se može doći do dokumenta koji će predstavljati lepezu širokog promišljanja grada i svih njegovih segmenata te sagledati potrebe razvoja Zagreba uz istovremeno očuvanje vrijednog prostora i zelenih površina. Istaknuto je, također, kako sadašnja gradska uprava ne štiti javni interes grada te političkim manipulacijama građanima i građankama Zagreba nastoji oduzeti vrijedne sadržaje i prepustiti ih nepoznatim investitorima.

„Stručna javnost i građani moraju biti u potpunosti uključeni u izradu GUP-a, a Zagreb se mora razvijati na način da svojim građanima daje veću kvalitetu života, mora biti grad koji brine o našim potrebama, grad koji pruža, a ne oduzima!“, zaključio je Tomislav Stojak.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Krenula javna rasprava o GUP-u: Zagrepčanke i Zagrepčani pokažite Bandiću što želite od svog grada!

Želite li se uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, to možete učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza. Gradonačelnik Milan Bandić je određivanjem ovog termina nove javne rasprave usred ljeta i godišnjih odmora još jednom pokazao svoj prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba. Pokažite i vi njemu što želite i ne želite u svom gradu!

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

Struka traži drugu ponovnu javnu raspravu o zagrebačkom GUP-u

S obzirom na očigledne nedostatke u pogledu usklađenosti Prijedloga izmjena i dopuna GUP-a Zagreb sa Zakonom o prostornom uređenju, uredbama, pravilnicima i planom šireg područja, kao i cijeli niz tehničkih nepravilnosti i međusobne neusklađenosti pojedinih dijelova plana, arhitekti i urbanisti okupljeni u šest strukovnih organizacija i ustanova traže da se njegov prijedlog nakon potrebnih korekcija uputi na drugu ponovnu javnu raspravu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER