Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Udruge će i dalje budno pratiti ovaj proces te se argumentiranom kritikom, lobiranjem i uličnim akcijama protiviti štetnim izmjenama GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

„Gradonačelnik je prvo želio potpuno isključiti građanke i građane iz ovog procesa te izmijeniti GUP bez ikakve javne rasprave. Kada mu to nije pošlo za rukom, odredio je da javna rasprava bude u periodu kada je u Zagrebu prisutno  najmanje građana i građanki. Također, nije predviđeno slanje komentara e-mailom, već je to moguće napraviti isključivo poštom ili osobno“, navodi se u priopćenju udruga Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

„Usprkos tom gradonačelnikovom nastojanju isključivanja javnosti, zahvaljujući angažmanu udruga i građanskih inicijativa do sada je u sklopu javne rasprave preko 1.100 građana poslalo komentare kojima se protive štetnim izmjenama GUP-a. Zelena akcija, Pravo na grad i neovisni stručnjaci napisali su elaborirane komentare na predložene izmjene GUP-a, a građanske inicijative sa Sigeta, Savice, Trešnjevke, Vrbana i Hipodroma su građankama i građanima u svojim kvartovima organizirale fizičko potpisivanje isprintanih komentara. Građani su prepoznali i opasnosti novog GUP-a i uključili se u obranu grada od nehumanog uništavanja. Očekujemo da će do 14. kolovoza, kada završava javna rasprava, nadležnom gradskom uredu pristići još više primjedbi. Da je javna rasprava organizirana nakon ljeta, njihov broj bio bi još veći. Ovo pokazuje da je velikom broju građana_ki iznimno stalo kako će se razvijati Zagreb i da su spremni braniti javni interes od Bandića. Oni su tijekom proteklih godina jasno i glasno pokazali, putem Zborova građana i raznih okupljanja, da zahtijevaju više demokracije pri donošenju prostornih planova svih redova, kao i zaštitu okoliša u kojem žive.

Aktualne izmjene GUP-a obiluju štetnim odredbama. U skladu s Bandićevim željama, prostoru Velesajma i Hipodroma dodaje se mješovita namjena što znači da bi se tamo mogle graditi zgrade, neboderi, trgovine, poslovni objekti, banke, hoteli, ugostiteljski objekti, javne garaže, itd. Time se priprema teren za tzv. 'Zagrebački Manhattan', megalomanski projekt na površini od 110 hektara za koji je Bandić s investitorom već potpisao Memorandum o razumijevanju. Osim toga, omogućava se prekomjerna izgradnja u donjogradskim blokovima, a omogućavaju se i nove javne garaže u Donjem gradu koje će dovući još više automobila u gradsko središte.“

Udruge još jednom ističu kako ove izmjene GUP-a i dalje nisu u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba, tj. s planom višeg reda. Prije mjesec dana Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prigovorilo je Gradu Zagrebu zbog ove neusklađenosti, a s obzirom da Grad Zagreb nije postupio u skladu s prigovorom, Zelena akcija je već zatražila od Ministarstva obustavu postupka donošenja GUP-a.

Udruge su najavile kako će i dalje budno pratiti ovaj proces te se argumentiranom kritikom, lobiranjem i uličnim akcijama protiviti štetnim izmjenama GUP-a.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Krenula javna rasprava o GUP-u: Zagrepčanke i Zagrepčani pokažite Bandiću što želite od svog grada!

Želite li se uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, to možete učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza. Gradonačelnik Milan Bandić je određivanjem ovog termina nove javne rasprave usred ljeta i godišnjih odmora još jednom pokazao svoj prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba. Pokažite i vi njemu što želite i ne želite u svom gradu!

Održan prosvjed upozorenja protiv Bandićeva GUP-a

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget održale su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine glasan prosvjed protiv Bandićevog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). Zajedno s  više od 200 građana i građanki poručili su kako je ovo samo početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu jer je izgledno da Bandić neće odustati od svog nauma, priopćile su udruge.

Bandićev GUP pada i na popravnom!

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traži obustavu procesa donošenja zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER