Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Udruge će i dalje budno pratiti ovaj proces te se argumentiranom kritikom, lobiranjem i uličnim akcijama protiviti štetnim izmjenama GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

„Gradonačelnik je prvo želio potpuno isključiti građanke i građane iz ovog procesa te izmijeniti GUP bez ikakve javne rasprave. Kada mu to nije pošlo za rukom, odredio je da javna rasprava bude u periodu kada je u Zagrebu prisutno  najmanje građana i građanki. Također, nije predviđeno slanje komentara e-mailom, već je to moguće napraviti isključivo poštom ili osobno“, navodi se u priopćenju udruga Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

„Usprkos tom gradonačelnikovom nastojanju isključivanja javnosti, zahvaljujući angažmanu udruga i građanskih inicijativa do sada je u sklopu javne rasprave preko 1.100 građana poslalo komentare kojima se protive štetnim izmjenama GUP-a. Zelena akcija, Pravo na grad i neovisni stručnjaci napisali su elaborirane komentare na predložene izmjene GUP-a, a građanske inicijative sa Sigeta, Savice, Trešnjevke, Vrbana i Hipodroma su građankama i građanima u svojim kvartovima organizirale fizičko potpisivanje isprintanih komentara. Građani su prepoznali i opasnosti novog GUP-a i uključili se u obranu grada od nehumanog uništavanja. Očekujemo da će do 14. kolovoza, kada završava javna rasprava, nadležnom gradskom uredu pristići još više primjedbi. Da je javna rasprava organizirana nakon ljeta, njihov broj bio bi još veći. Ovo pokazuje da je velikom broju građana_ki iznimno stalo kako će se razvijati Zagreb i da su spremni braniti javni interes od Bandića. Oni su tijekom proteklih godina jasno i glasno pokazali, putem Zborova građana i raznih okupljanja, da zahtijevaju više demokracije pri donošenju prostornih planova svih redova, kao i zaštitu okoliša u kojem žive.

Aktualne izmjene GUP-a obiluju štetnim odredbama. U skladu s Bandićevim željama, prostoru Velesajma i Hipodroma dodaje se mješovita namjena što znači da bi se tamo mogle graditi zgrade, neboderi, trgovine, poslovni objekti, banke, hoteli, ugostiteljski objekti, javne garaže, itd. Time se priprema teren za tzv. 'Zagrebački Manhattan', megalomanski projekt na površini od 110 hektara za koji je Bandić s investitorom već potpisao Memorandum o razumijevanju. Osim toga, omogućava se prekomjerna izgradnja u donjogradskim blokovima, a omogućavaju se i nove javne garaže u Donjem gradu koje će dovući još više automobila u gradsko središte.“

Udruge još jednom ističu kako ove izmjene GUP-a i dalje nisu u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba, tj. s planom višeg reda. Prije mjesec dana Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prigovorilo je Gradu Zagrebu zbog ove neusklađenosti, a s obzirom da Grad Zagreb nije postupio u skladu s prigovorom, Zelena akcija je već zatražila od Ministarstva obustavu postupka donošenja GUP-a.

Udruge su najavile kako će i dalje budno pratiti ovaj proces te se argumentiranom kritikom, lobiranjem i uličnim akcijama protiviti štetnim izmjenama GUP-a.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Petek: „Zagreb više nema vremena za čekanje“

Na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj skupštini Grada Zagreba predstavljen je Novi Klub nezavisnih gradskih zastupnika u sastavu Marijana Sumpor, Tihomir Milovac, Marko Torjanac i Renato Petek.

Krenula javna rasprava o GUP-u: Zagrepčanke i Zagrepčani pokažite Bandiću što želite od svog grada!

Želite li se uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, to možete učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza. Gradonačelnik Milan Bandić je određivanjem ovog termina nove javne rasprave usred ljeta i godišnjih odmora još jednom pokazao svoj prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba. Pokažite i vi njemu što želite i ne želite u svom gradu!

„Bandićeva totalna rasprodaja pred fajrunt“

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget na današnjoj su konferenciji za medije, održanoj ispred zagrebačke Gradske skupštine, pozvali zastupnice i zastupnike da se na sjednici zakazanoj za srijedu 10. srpnja usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP Zagreb).

Bandićev GUP pada i na popravnom!

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traži obustavu procesa donošenja zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER