Bandić pokrenuo ustavnu tužbu zbog GUP-a

Kao što se i pretpostavljalo, Bandić ne odustaje od svog nauma

Gostujući u programu radija Yammat FM, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je danas pokretanje ustavne tužbe zbog GUP-a, kao i datum njegove nove javne rasprave.

„Pokrenuo sam ju po hitnoj proceduri da se taj sramni čin koji je napravila ministrica Anka Mrak Taritaš, o obavezi suglasnosti, jer nijedan grad na kontinentu to nema. Jedina je namjera da se kontrolira grad i kazni. Ustavni sud će dati svoj pravorijek.“ - rekao je Milan Bandić za radio Yammat FM.

Pritom je najavio i novu javnu raspravu o GUP-u koji je skinut s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine održane dana 10. srpnja. Podsjetimo, gradonačelnik Bandić je na navedenoj sjednici namjeravao progurati usvajanje GUP-a, kršeći time propise i zanemarujući javni interes. Nakon višetjednog javnog otpora građana i udruga te arhitektonskih i urbanističkih udruženja, dan uoči najavljene sjednice Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH ipak je utvrdilo da je GUP potrebno izmijeniti te provesti javnu raspravu.

„Ponovit ćemo je od 1. do 15. kolovoza. Najkraći rok je tjedan dana, a najdulji rok je 15 dana. Mi idemo na 15 dana. Prigovarat će mi zašto to radimo u ljeto, no to me ne brine. Moramo poštivati proceduru i zakon i to ću i napraviti.“ – rekao je Bandić za Yammat FM.

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) komentirao je današnju izjavu Milana Bandića na svojoj Facebook stranici.

„Bandić najavio novu javnu raspravu o GUP-u od 1.-15. kolovoza. ‘Moramo poštivati proceduru i zakon’ kaže, osim što mu očito smeta kada Ministarstvo graditeljstva radi po zakonu i uskrati suglasnost, pa je pokrenuo i Ustavnu tužbu jer se kroz ovlasti Ministarstva ‘kontrolira grad’. Smeta mu nešto što kod izmjene prostornih planova mora ispoštovati svaka županija, a to je i status Grada Zagreba.“ – napisao je Petek.

Između ostaloga, Milan Bandić je u programu radija Yammat FM govorio i o programu „Ljeto na Savi“, koji javnost i mediji žestoko kritiziraju još od prvog neuspjelog otvaranja, a na društvenim mrežama šire se informacije o 12 milijuna kuna utrošenih na projekt čije programe nitko ne posjećuje. Razgovor s gradonačelnikom Bandićem o ovim i drugim temama, kao što su otpad te radovi na rotoru i gradskim prometnicama, možete poslušati klikom na ovu poveznicu.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

GUP mora pasti ili servus Zagreb!

„GUP mora pasti ili servus Zagreb!“ naziv je prosvjeda koji će se održati u srijedu 10. srpnja ispred Gradske skupštine (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5) od 8:30 do 11 sati.

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER