Bandić pokrenuo ustavnu tužbu zbog GUP-a

Kao što se i pretpostavljalo, Bandić ne odustaje od svog nauma

Gostujući u programu radija Yammat FM, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je danas pokretanje ustavne tužbe zbog GUP-a, kao i datum njegove nove javne rasprave.

„Pokrenuo sam ju po hitnoj proceduri da se taj sramni čin koji je napravila ministrica Anka Mrak Taritaš, o obavezi suglasnosti, jer nijedan grad na kontinentu to nema. Jedina je namjera da se kontrolira grad i kazni. Ustavni sud će dati svoj pravorijek.“ - rekao je Milan Bandić za radio Yammat FM.

Pritom je najavio i novu javnu raspravu o GUP-u koji je skinut s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine održane dana 10. srpnja. Podsjetimo, gradonačelnik Bandić je na navedenoj sjednici namjeravao progurati usvajanje GUP-a, kršeći time propise i zanemarujući javni interes. Nakon višetjednog javnog otpora građana i udruga te arhitektonskih i urbanističkih udruženja, dan uoči najavljene sjednice Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH ipak je utvrdilo da je GUP potrebno izmijeniti te provesti javnu raspravu.

„Ponovit ćemo je od 1. do 15. kolovoza. Najkraći rok je tjedan dana, a najdulji rok je 15 dana. Mi idemo na 15 dana. Prigovarat će mi zašto to radimo u ljeto, no to me ne brine. Moramo poštivati proceduru i zakon i to ću i napraviti.“ – rekao je Bandić za Yammat FM.

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) komentirao je današnju izjavu Milana Bandića na svojoj Facebook stranici.

„Bandić najavio novu javnu raspravu o GUP-u od 1.-15. kolovoza. ‘Moramo poštivati proceduru i zakon’ kaže, osim što mu očito smeta kada Ministarstvo graditeljstva radi po zakonu i uskrati suglasnost, pa je pokrenuo i Ustavnu tužbu jer se kroz ovlasti Ministarstva ‘kontrolira grad’. Smeta mu nešto što kod izmjene prostornih planova mora ispoštovati svaka županija, a to je i status Grada Zagreba.“ – napisao je Petek.

Između ostaloga, Milan Bandić je u programu radija Yammat FM govorio i o programu „Ljeto na Savi“, koji javnost i mediji žestoko kritiziraju još od prvog neuspjelog otvaranja, a na društvenim mrežama šire se informacije o 12 milijuna kuna utrošenih na projekt čije programe nitko ne posjećuje. Razgovor s gradonačelnikom Bandićem o ovim i drugim temama, kao što su otpad te radovi na rotoru i gradskim prometnicama, možete poslušati klikom na ovu poveznicu.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

GUP mora pasti ili servus Zagreb!

„GUP mora pasti ili servus Zagreb!“ naziv je prosvjeda koji će se održati u srijedu 10. srpnja ispred Gradske skupštine (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5) od 8:30 do 11 sati.

Petek: „Bandić građanima Zagreba prodaje veliku šarenu laž“

„U sobi 107, na prvom katu Gradske uprave, imao sam ograničenih 15 minuta vremena za čitanje, bez mogućnosti vođenja bilješki. Tako da prenosim ono što sam zapamtio i zapazio, a ako je nešto pogrešno neka me demantira pročelnica Jozić uz objavu cijelog dokumenta, što ćemo tražiti i dalje, jer se radi o izuzetno vrijednoj imovini Grada, a raspolagati o njoj je izvan ingerencija gradonačelnika.“

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER