Petek: „Bandić građanima Zagreba prodaje veliku šarenu laž“

„Grad se u memorandumu s Eagle Hillsom obvezao puno više nego to žele priznati“

„U sobi 107, na prvom katu Gradske uprave, imao sam ograničenih 15 minuta vremena za čitanje, bez mogućnosti vođenja bilješki. Tako da prenosim ono što sam zapamtio i zapazio, a ako je nešto pogrešno neka me demantira pročelnica Jozić uz objavu cijelog dokumenta, što ćemo tražiti i dalje, jer se radi o izuzetno vrijednoj imovini Grada, a raspolagati o njoj je izvan ingerencija gradonačelnika.“

Nakon objavljenog priopćenja Zelene akcije čija su dva predstavnika danas dobila dozvolu da u prostoru zagrebačke Gradske uprave izvrše uvid u „Memorandum o razumijevanju“, koji su u ožujku ove godine u Dubaiju potpisali gradonačelnik Milan Bandić i Mohamed Alabbar iz tvrtke Eagle Hills, u cijelosti objavljujemo i reakciju Renata Peteka, zastupnika u Skupštini Grada Zagreba.

„Bandić građanima Zagreba prodaje veliku šarenu laž. Grad se u memorandumu s Eagle Hillsom obvezao puno više nego to žele priznati.

Pročitao sam Memorandum o razumijevanju Grada Zagreba i Eagle Hillsa oko realizacije projekta Grad u gradu. Isti sam već ranije zatražio putem zastupničkog pitanja, a jučer je javljeno do se može pogledati, uz najavu.

U sobi 107, na prvom katu Gradske uprave, imao sam ograničenih 15 minuta vremena za čitanje, bez mogućnosti vođenja bilješki. Tako da prenosim ono što sam zapamtio i zapazio, a ako je nešto pogrešno neka me demantira pročelnica Jozić uz objavu cijelog dokumenta, što ćemo tražiti i dalje, jer se radi o izuzetno vrijednoj imovini Grada, a raspolagati o njoj je izvan ingerencija gradonačelnika.

Što sam zapazio/zapamtio

Ciljano društvo i udjeli - Grad Zagreb i Eagle Hills će osnovati zajedničko partnersko Ciljano društvo u svrhu realizacije projekta. Grad će u zajedničkom Ciljanom društvu dobiti manjinski udio, sukladno procjeni imovine koja je trenutno u vlasništvu Zagrebačkog Velesajma d.o.o. i Grada Zagreba, a odnosi se na poznato područje današnjeg Velesajma, Hipodroma i igrališta NK Lokomotiva.

Obveze oko zemljišta

Za taj prostor od 1,1 milijuna kvadrata Grad treba prema ciljevima projekta pripremiti prostorno plansku dokumentaciju, u rokovima koje je navela Darinka Derifaj, 8 mjeseci od potpisivanja ugovora + dodatnih 6 mjeseci. Taj je dio koji je u tijeku kroz izmjene i dopune GUP-a.

Grad treba pripremiti zemljište koje će biti bez ikakvih objekata i temelja, osim onih koji su zaštićeni zakonom. To se vjerujem odnosi na zaštićene objekte na Velesajmu. Što znači da ostalo grad mora ukloniti sam, porušiti sve objekte na Velesajmu, NK Lokomotive i Hipodroma koji nisu zaštićeni kao pojedini paviljoni na Velesajmu.

Grad se također obavezuje osigurati svu potrebnu infrastrukturu i do zemljišta te neprekinutu opskrbu plinom, vodom, vodom, telekomunikacijskim uslugama...

Kupovina udjela partnera

Jedan članak se odnosi na to da će Eagle Hills i/ili vezane tvrtke kupovati udjele Grada Zagreba, prema dubinskoj procjeni vrijednosti. U slučaju stečaja bilo kojeg partnera drugi može kupiti udio u Ciljanom društvu prema procjeni i prema pravilima Statuta onoga koji odlazi u stečaj.

Ostale obveze

Postoje jasno naznačeni obvezujući članci o tajnosti, odnosima, mogućim prekidima suradnje i slično, koji će biti dio konačnog ugovora, koji će donijeti Gradska skupština Grada Zagreba, na prijedlog gradonačelnika.“

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena akcija: Je li Bandić produljio agoniju zvanu „Zagrebački Manhattan“?

Memorandum o razumijevanju, koji je za tzv. „Zagrebački Manhattan“ gradonačelnik Bandić sklopio s investitorom iz Dubaija, danas bi trebao formalno postati ništavan. Osim ako je Bandić odlučio još jednom odbaciti mišljenje građana i građanki te potpisao produljenje valjanosti ovog skandaloznog dokumenta, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Šaljite Gradu zahtjev za objavu Memoranduma za „Zagrebački Manhattan“!

Samo dvoje predstavnika Zelene akcije dobilo je danas dozvolu da u prostoru zagrebačke Gradske uprave izvrše uvid u „Memorandum o razumijevanju“ koji su u ožujku ove godine u Dubaiju potpisali gradonačelnik Milan Bandić i Mohamed Alabbar iz tvrtke Eagle Hills, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Bandić pokrenuo ustavnu tužbu zbog GUP-a

Gostujući u programu radija Yammat FM, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je danas pokretanje ustavne tužbe zbog GUP-a, kao i datum njegove nove javne rasprave.

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER