Šaljite Gradu zahtjev za objavu Memoranduma za „Zagrebački Manhattan“!

„Uvid je zapravo obična farsa jer tražena informacija uopće nije dostavljena“

Samo dvoje predstavnika Zelene akcije dobilo je danas dozvolu da u prostoru zagrebačke Gradske uprave izvrše uvid u „Memorandum o razumijevanju“ koji su u ožujku ove godine u Dubaiju potpisali gradonačelnik Milan Bandić i Mohamed Alabbar iz tvrtke Eagle Hills, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Po dolasku u zgradu, službenici su predstavnike Zelene akcije informirali da će svakome dopustiti uvid u trajanju od samo 15 minuta. Ne samo da ovaj dokument od 22 stranice nisu smjeli fotografirati ili snimati, nego nisu smjeli zapisivati bilješke, tj. imali su dozvolu samo za čitanje. Cijelo vrijeme u prostoriji je bilo prisutno dvoje službenika Gradske uprave. U takvim uvjetima, jasno je da je ovaj tzv. uvid zapravo obična farsa jer tražena informacija uopće nije dostavljena, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

„Tražimo javnu objavu ovog dokumenta. To smo zatražili još u lipnju, a Bandić uporno odbija izvršiti svoju zakonsku obvezu jer se ne želi zamjeriti svojim novim prijateljima iz Dubaija do čijih interesa mu je stalo više nego do građana koje bi morao predstavljati”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. 

Već je prošli tjedan RTL objavio kako je Grad Zagreb preuzeo  obvezu – u roku od osam mjeseci uz mogućnost produljenja za dodatnih šest mjeseci, osigurati prostorno planske preduvjete te preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta, pri čemu investitor iz Dubaija može inicirati promjene Generalnog urbanističkog plana.

Predstavnici Zelene akcije danas su uočili i da Grad treba za potrebe ovog projekta, također o svom trošku, osigurati sve preduvjete za spajanje na svu potrebnu infrastrukturu te omogućiti da zemljište bude bez ikakvih nekretnina, osim ako njihovo uklanjanje nije zakonski zabranjeno. Bilo kakva financijska dobit Grada Zagreba nije definirana, nego je ostavljena za buduće sporazume.

„Pozivamo sve građanke i građane Zagreba da službeno zatraže dostavu Memoranduma o razumijevanju. Proizvedimo formalni javni pritisak na Bandića da konačno objavi ovaj tajni dokument“, komentirao je Ivčić. Službeni obrazac Zahtjeva za pristup informacijama nalazi se ovdje, a potrebno je samo upisati svoje ime i adresu te ga poslati na pristupinfo.gradonacelnika@zagreb.hr.

Zelena akcija tvrdi kako Grad ovakvom tajnošću krši zakon. Aarhuška konvencija, a i hrvatski zakoni u koje su pretočene odredbe ove konvencije, propisuje da je tijelo javne vlasti dužno ustupiti informaciju na način koji je tražena. U ovom slučaju, ne samo da Zelenoj akciji ovaj dokument nije dostavljen, nego su uvjeti u kojima su imali pravo izvršiti uvid sramotni.

Takva procedura je već uobičajena za poslove koje vodi Bandić. Na sreću, sve više građanki i građana Zagreba otvoreno ustaje protiv njegovog modela upravljanja i pogodovanja. Skoro 10.000 ih se slanjem komentara usred ljeta usprotivilo izmjenama GUP-a kojima Grad želi omogućiti realizaciju ovog projekta, uz brojne štetne izmjene za druge dijelove grada.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena akcija: Je li Bandić produljio agoniju zvanu „Zagrebački Manhattan“?

Memorandum o razumijevanju, koji je za tzv. „Zagrebački Manhattan“ gradonačelnik Bandić sklopio s investitorom iz Dubaija, danas bi trebao formalno postati ništavan. Osim ako je Bandić odlučio još jednom odbaciti mišljenje građana i građanki te potpisao produljenje valjanosti ovog skandaloznog dokumenta, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Petek: „Bandić građanima Zagreba prodaje veliku šarenu laž“

„U sobi 107, na prvom katu Gradske uprave, imao sam ograničenih 15 minuta vremena za čitanje, bez mogućnosti vođenja bilješki. Tako da prenosim ono što sam zapamtio i zapazio, a ako je nešto pogrešno neka me demantira pročelnica Jozić uz objavu cijelog dokumenta, što ćemo tražiti i dalje, jer se radi o izuzetno vrijednoj imovini Grada, a raspolagati o njoj je izvan ingerencija gradonačelnika.“

Ministarstvo graditeljstva mora odbaciti Bandićev GUP!

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget traže od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da uskrati suglasnost za izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER