Šaljite Gradu zahtjev za objavu Memoranduma za „Zagrebački Manhattan“!

„Uvid je zapravo obična farsa jer tražena informacija uopće nije dostavljena“

Samo dvoje predstavnika Zelene akcije dobilo je danas dozvolu da u prostoru zagrebačke Gradske uprave izvrše uvid u „Memorandum o razumijevanju“ koji su u ožujku ove godine u Dubaiju potpisali gradonačelnik Milan Bandić i Mohamed Alabbar iz tvrtke Eagle Hills, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Po dolasku u zgradu, službenici su predstavnike Zelene akcije informirali da će svakome dopustiti uvid u trajanju od samo 15 minuta. Ne samo da ovaj dokument od 22 stranice nisu smjeli fotografirati ili snimati, nego nisu smjeli zapisivati bilješke, tj. imali su dozvolu samo za čitanje. Cijelo vrijeme u prostoriji je bilo prisutno dvoje službenika Gradske uprave. U takvim uvjetima, jasno je da je ovaj tzv. uvid zapravo obična farsa jer tražena informacija uopće nije dostavljena, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

„Tražimo javnu objavu ovog dokumenta. To smo zatražili još u lipnju, a Bandić uporno odbija izvršiti svoju zakonsku obvezu jer se ne želi zamjeriti svojim novim prijateljima iz Dubaija do čijih interesa mu je stalo više nego do građana koje bi morao predstavljati”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. 

Već je prošli tjedan RTL objavio kako je Grad Zagreb preuzeo  obvezu – u roku od osam mjeseci uz mogućnost produljenja za dodatnih šest mjeseci, osigurati prostorno planske preduvjete te preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta, pri čemu investitor iz Dubaija može inicirati promjene Generalnog urbanističkog plana.

Predstavnici Zelene akcije danas su uočili i da Grad treba za potrebe ovog projekta, također o svom trošku, osigurati sve preduvjete za spajanje na svu potrebnu infrastrukturu te omogućiti da zemljište bude bez ikakvih nekretnina, osim ako njihovo uklanjanje nije zakonski zabranjeno. Bilo kakva financijska dobit Grada Zagreba nije definirana, nego je ostavljena za buduće sporazume.

„Pozivamo sve građanke i građane Zagreba da službeno zatraže dostavu Memoranduma o razumijevanju. Proizvedimo formalni javni pritisak na Bandića da konačno objavi ovaj tajni dokument“, komentirao je Ivčić. Službeni obrazac Zahtjeva za pristup informacijama nalazi se ovdje, a potrebno je samo upisati svoje ime i adresu te ga poslati na pristupinfo.gradonacelnika@zagreb.hr.

Zelena akcija tvrdi kako Grad ovakvom tajnošću krši zakon. Aarhuška konvencija, a i hrvatski zakoni u koje su pretočene odredbe ove konvencije, propisuje da je tijelo javne vlasti dužno ustupiti informaciju na način koji je tražena. U ovom slučaju, ne samo da Zelenoj akciji ovaj dokument nije dostavljen, nego su uvjeti u kojima su imali pravo izvršiti uvid sramotni.

Takva procedura je već uobičajena za poslove koje vodi Bandić. Na sreću, sve više građanki i građana Zagreba otvoreno ustaje protiv njegovog modela upravljanja i pogodovanja. Skoro 10.000 ih se slanjem komentara usred ljeta usprotivilo izmjenama GUP-a kojima Grad želi omogućiti realizaciju ovog projekta, uz brojne štetne izmjene za druge dijelove grada.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Petek: „Bandić građanima Zagreba prodaje veliku šarenu laž“

„U sobi 107, na prvom katu Gradske uprave, imao sam ograničenih 15 minuta vremena za čitanje, bez mogućnosti vođenja bilješki. Tako da prenosim ono što sam zapamtio i zapazio, a ako je nešto pogrešno neka me demantira pročelnica Jozić uz objavu cijelog dokumenta, što ćemo tražiti i dalje, jer se radi o izuzetno vrijednoj imovini Grada, a raspolagati o njoj je izvan ingerencija gradonačelnika.“

Bandićev GUP pada i na popravnom!

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traži obustavu procesa donošenja zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

„Bandićeva totalna rasprodaja pred fajrunt“

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget na današnjoj su konferenciji za medije, održanoj ispred zagrebačke Gradske skupštine, pozvali zastupnice i zastupnike da se na sjednici zakazanoj za srijedu 10. srpnja usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP Zagreb).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER