IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

„Obnovljivci“ dosljedno pobjeđuju sva ranija očekivanja

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Izvješće Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) „Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018. godini“ (Renewable Power Generation Costs in 2018) oslanja se na podatke o troškovima projekata širom svijeta ili točnije na oko 17.000 projekata obnovljivih izvora energije te 9.000 ugovora i aukcija za kupnju električne energije.

U studiji se navodi kako su se prošle godine smanjili troškovi svih komercijalno dostupnih tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Globalni prosječni ponderirani trošak električne energije (eng. Weighted-average cost of electricity) smanjio se za 26 % na godišnjoj razini za koncentriranu solarnu energiju (eng. Concentrated solar power – CSP), zatim slijede bioenergija (-14 %), solarna fotonaponska energija (PV) ) i energija iz vjetroelektrana na kopnu (obje po -13 %), energija vode (-12 %) te geotermalna energija i energija iz priobalnih vjetroelektrana (obje po -1 %).

U međuvremenu, stalni pad cijena naglašava važnost obnovljive energije kao jeftinog rješenja klimatske krize i dekarbonizacije. Kako se navodi u izvješću, više od tri četvrtine vjetroelektrana na kopnu i četiri petine kapaciteta solarnih fotonaponskih projekata koji će biti pušteni u pogon 2020. godine trebali bi osigurati još jeftiniju električnu energiju od najjeftinije proizvedene u novim termoelektranama na ugljen, naftu ili prirodni plin.

Također, u izvješću se navodi kako je energija proizvedena u solarnim i vjetroelektranama na kopnu već sada, bez ikakve financijske pomoći, jeftinija od energije dobivene korištenjem fosilnih goriva, a novi će kapaciteti sve više utjecati na smanjenje troškova zahvaljujući široj primjeni te razvijenijoj i jeftinijoj tehnologiji.

Solarna fotonaponska energija - ukupni troškovi u 2018. godini po komponentama i zemljama:

  • Izvor: IRENA

Prognoze troškova za solarne fotonaponske sustave i vjetroelektrane na kopnu i dalje se revidiraju s pristizanjem novih podataka, no „obnovljivci“ dosljedno pobjeđuju sva ranija očekivanja. Sve navedeno svakako ide u prilog izvorima čiste energije koji ne proizvode ugljik.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Pametniji izvori obnovljive energije otvaraju nova tržišta

Potreba za obuzdavanjem globalnog zatopljenja utjecala je na razvoj dvije pametne tehnologije obnovljivih izvora energije – priobalne vjetroelektrane i koncentriranu solarnu energiju, koje će znatno preoblikovati električnu industriju. Oba načina proizvodnje energije nekada su se smatrala izvedivima, ali preskupima za natjecanje s fosilnim gorivima.

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER