Sva velika parkirališta u Francuskoj od sljedeće godine moraju biti pokrivena solarnim panelima

Zakon stupa na snagu 1. srpnja 2023.

U Francuskoj je solarna energija upravo dobila veliki poticaj zahvaljujući novom zakonu prema kojem će sva postojeća i nova parkirališta s prostorom za najmanje 80 vozila morati biti pokrivena solarnim panelima.

Francuski senat je 4. studenog usvojio članak 11. prijedloga zakona o ubrzanju primjene obnovljivih izvora energije, koji zahtijeva da sva parkirališta – postojeća i nova – koja imaju najmanje 80 parkirališnih mjesta budu pokrivena solarnim panelima.

Nove odredbe dio su opsežnog plana francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za veliko ulaganje u obnovljive izvore energije, čiji je cilj udeseterostručiti količinu solarne energije proizvedene u zemlji i udvostručiti snagu iz kopnenih vjetroelektrana.

Zakon će stupiti na snagu 1. srpnja 2023., a vlasnici svih parkirališta koja imaju između 80 i 400 parkirališnih mjesta za usklađivanje imaju rok od pet godina. Parkirališta s više od 400 mjesta imaju kraći rok: s novim mjerama morat će se uskladiti u roku od tri godine, a solarnim panelima morat će biti pokrivena najmanje polovica ukupne površine parkirališta.

Prema francuskoj vladi, ovaj plan, koji je posebno usmjeren na velika parkirališna područja oko trgovačkih centara i željezničkih kolodvora, mogao bi generirati i do 11 gigavata, što je ekvivalent 10 nuklearnih reaktora koji napajaju milijune francuskih kućanstava. Odredbama nisu obuhvaćena parkirališta za kamione ili parkirališta u povijesnim i zaštićenim područjima, a s obzirom na moguće nejasnoće bit će potrebno detaljno navesti na koja se parkirališta zakon neće odnositi, ali i kako će se ovaj plan financirati i koje bi bile kazne za njegovo nepoštovanje.

Ostale mjere uključuju izgradnju velikih solarnih elektrana na slobodnim zemljištima koja se nalaze uz autoceste i željezničke pruge, kao i na poljoprivrednim zemljištima na kojima je to izvedivo. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je istaknuo da bi bilo koji usvojeni zakon trebao jamčiti sredstva koja će lokalnim zajednicama osigurati izravnu korist od energetske tranzicije.

Najavljena izgradnja 50 priobalnih vjetroelektrana do 2050.

Francuska nacionalna željeznica SNCF također planira instalirati oko 190.000 četvornih metara solarnih panela na 156 svojih postaja diljem zemlje do 2025. te dodatnih 1,1 milijuna četvornih metara do 2030., a sve s ciljem smanjenja potrošnje energije za 25 posto.

Vlada također diljem zemlje do 2050. planira izgraditi oko 50 vjetroelektrana poput one priobalne u Saint-Nazaireu, a planiraju se i mjere za smanjenje kašnjenja u izgradnji priobalnih vjetroelektrana s 10-12 godina na šest godina, a velikih solarnih elektrana sa šest na tri godine.

Ovog je ljeta francuska vlada odredila dvije zone za izgradnju priobalnih vjetroelektrana uz obalu Atlantika nakon provedenog javnog savjetovanja u kojoj je sudjelovalo 15.000 sudionika, a najžešća rasprava vodila se oko zaštite okoliša i očuvanja bioraznolikosti.

Prva vjetroelektrana s kapacitetom od oko 1000 MW planira se izgraditi na otoku Oléron, udaljenom više od 35 km od obale La Rochellea. Druga će se vjerojatno nalaziti još dalje od obale, a obje priobalne vjetroelektrane zajedno će proizvoditi čistu električnu energiju dovoljnu za potrebe napajanja 1,6 milijuna Francuskinja i Francuza.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

Ovo je prva planinska solarna farma na svijetu

Solarna elektrana tvrtke Romande Energie osvojila je prestižnu švicarsku nagradu Watt d'Or i to kao najbolja inovacija u području obnovljivih izvora energije za 2020. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER