47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

U Francuskoj je puštena u rad prva plutajuća solarna elektrana koja će godišnje omogućiti smanjenje emisije ugljikovog dioksida za 1.096 tona

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

Francuski gradić Piolenc je do sada uglavnom bio poznat po češnjaku i festivalu koji se tradicionalno priređuje u čast te omiljene i ljekovite biljke te važnog sastojka mnogih ukusnih jela. No, njegov gradonačelnik Louis Driey dugo se pitao kako bi se na najbolji način moglo iskoristiti i umjetno jezero površine 50 hektara koje je nastalo na mjestu zatvorenog kamenoloma. Kako su obale jezera ipak previše opasne za aktivan odmor i rekreaciju, još prije desetak godina rodila se ideja o prekrivanju površine jezera solarnim panelima i postavljanja prve plutajuće solarne elektrane u Francuskoj.

„Kada smo započeli s realizacijom ovog projekta bili smo među prvima na svijetu koji su solarne panele htjeli staviti na površinu vode“, kaže Louis Driey, gradonačelnik Piolenca. „U Francuskoj nam nisu vjerovali da je tako nešto moguće, a ideju su prihvatili Kinezi i jako smo zadovoljni suradnjom s tvrtkom Akuo Energy.“

Projekt O'MEGA1 je za Akuo Energy realizirala tvrtka Bouygues Energies Services, a izgradnja ove solarne elektrane snage 17 MW započela je 1. kolovoza 2018. godine te se njezino puštanje u rad planiralo u ožujku 2019. godine. U Piolencu je tako na umjetnom jezeru instalirano čak 47.000 solarnih panela, a za izgradnju se koristila najnovija tehnologija plutajućih struktura Hydrelio® tvrtke Ciel & Terre, koja je specijalizirana za plutajuće solarne elektrane i gradi ih diljem svijeta. Elektranom upravlja Akuo Energy, a električnu energiju distribuira energetska tvrtka E6.

  • Prva francuska plutajuća solarna elektrana sastoji se od 47.000 solarnih panela i prekriva površinu od 17 hektara / Akuo Energy

Još veća vrijednost ove plutajuće solarne elektrane je u tome što je zahvaljujući refleksiji sunčevih zraka na vodi učinkovitost ovih solarnih panela znatno veća u odnosu na sustave postavljene na kopnu.

„Jezerska voda hladi panele i poboljšava njihovu učinkovitost za 5 do 10 % u usporedbi s konvencionalnim solarnim panelima“, kaže Nicolas Maccioni iz tvrtke Akuo Energy.

U izgradnju je uloženo 17 milijuna eura, a s 12,8 milijuna eura najveći je ulagač banka Natixis Energeco, specijalizirana za ulaganja u obnovljive izvore energije. Sama tvrtka Akuo Energy također je sudjelovala u financiranju ovog projekta i to iznosom od oko milijun eura. Financiranje projekta je ponuđeno i lokalnom stanovništvu, a pod istim se uvjetima uključila i lokalna samouprava Piolenca kako bi od profitabilnosti projekta koristi imala cijela lokalna zajednica.

Naime, ovaj je projekt, unatoč početnim administrativnim problemima, brzo pridobio naklonost lokalnog stanovništva zbog činjenice da bi njihov grad mogao postati jedan od prvih francuskih gradova koji proizvodi višak zelene energije. Iz tog je razloga uspostavljena i crowdfunding kampanja koja je za cilj imala prikupljanje milijun eura za financiranje projekta.

„Plutajuća solarna elektrana ima brojne prednosti, ne ostavlja tragove u tlu i ne onečišćuje vodu. Osim proizvodnje električne energije jezero ćemo koristiti i kao ribnjak u kojem će se nesmetano razvijati flora i fauna“, dodaje Driey.

„Općina Piolenc se također uključila u projekt jer njime ne razvijamo samo decentraliziranu energetsku infrastrukturu, već ćemo doprinijeti i razvoju organske poljoprivredne proizvodnje“, kazao je Éric Scotto, predsjednik Uprave tvrtke Akuo Energy.

  • Plutajuća solarna elektrana O'MEGA 1 će doprinijeti obnovi i unapređenju lokalne poljoprivredne proizvodnje / Akuo Energy

Pored toga, čelnici tvrtke Akuo Energy izradili su razvojni projekt cijelog područja prema kojem će se površina od tri hektara oko jezera namijeniti organskom uzgoju voća i povrća za potrebe lokalnog tržišta i školskih kantina čime će omogućiti kratki kanali prodaje i distribucije. Također, područje oko jezera će se koristiti za edukaciju stanovništva i unapređenje poljoprivrede. Solarna elektrana O'MEGA1 će tako poticati regionalno gospodarstvo, a proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kombinirat će s razvojem organske poljoprivredne proizvodnje vođene načelima agroekologije.

Općina Piolenc će svoje jezero iznajmljivati operatoru za 25.000 eura godišnje, a proizvedena električna energija će se prodavati po cijeni od 62,50 eura po kWh. Istovremeno, tvrtka Akuo Energy razvojem ovog projekta postaje značajan okolišni čimbenik ove francuske regije.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Dikwe je prvi lukobran koji će proizvoditi električnu energiju

Nakon uspješno provedenog testiranja u bazenskim uvjetima, prototip prvog svjetskog lukobrana za proizvodnju čiste energije nastavio se ispitivati u blizini francuske luke Brest, izvijestili su iz Francuskog instituta za istraživanje mora IFREMER.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER