Prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj počinje s radom u ožujku 2019.

Ovim se projektom očekuje smanjenje emisije ugljikovog dioksida za 1.096 tona

Nova solarna elektrana O'MEGA1 u mjestu Piolenc, u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur, sastojat će se od 47.000 solarnih panela koji će se postaviti na površini umjetnog jezera, a električnom energijom napajat će gotovo 5.000 kućanstava.

Novost na području francuske solarne energije

Tvrtka Akuo Energy prošlog je tjedna najavila dovršetak izgradnje prve plutajuće fotonaponske elektrane u Francuskoj naziva O'MEGA1, i to na mjestu zatvorenog kamenoloma u mjestu Piolenc u Vaucluseu. Izgradnja ove solarne elektrane snage 17 megavata započela je 1. kolovoza, a njezino puštanje u rad planira se u ožujku 2019. godine kada bi električnom energijom trebala napajati 4.733 kućanstva. Postrojenjem će upravljati tvrtka Akuo Energy, a električnu energiju distribuirat će energetska tvrtka E6.

U Piolencu će na umjetnom jezeru površine 17 hektara biti instalirano oko 47.000 solarnih panela, a za izgradnju se koristi najnovija tehnologija plutajućih struktura Hydrelio® tvrtke Ciel & Terre, koja je specijalizirana za plutajuće solarne elektrane i gradi ih diljem svijeta.

Fotografija: Akuo Energy / Sud Ouest.fr

Investicija vrijedna 17 milijuna eura

Izgradnja ove solarne elektrane stoji 17 milijuna eura, a s 12,8 milijuna eura najveći je ulagač banka Natixis Energeco, specijalizirana za ulaganja u obnovljive izvore energije. Sama tvrtka Akuo Energy također sudjeluje u financiranju ovog projekta i to iznosom od oko milijun eura.

Financiranje projekta ponuđeno je i lokalnom stanovništvu, a pod istim se uvjetima uključila i lokalna samouprava Piolenca kako bi od profitabilnosti projekta koristi imala cijela lokalna zajednica.

„Općina Piolenc se također uključila u projekt jer njime ne razvijamo samo decentraliziranu energetsku infrastrukturu, već ćemo doprinijeti i razvoju organske poljoprivredne proizvodnje“, kaže u priopćenju Éric Scotto, predsjednik Uprave tvrtke Akuo Energy.

S ciljem poticanja regionalnog gospodarstva, tvrtka Akuo Energy solarnom elektranom O'MEGA1 proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora želi kombinirati s razvojem organske poljoprivredne proizvodnje na svojoj Akuo farmi (Ferme d'Akuo). Ova će farma, vođena načelima agroekologije, služiti za razvoj ekološke poljoprivrede s proizvodnjom usmjerenom za potrebe lokalnog tržišta, čime će omogućiti kratke kanale prodaje i distribucije. Ovaj projekt tako ima i svoju značajnu ekološku komponentu i doprinijet će obnovi i unapređenju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Ukratko, tvrtka Akuo Energy razvojem ovog projekta nadilazi potrebe energetske tranzicije i postaje značajan okolišni čimbenik ove regije.

Plutajuća solarna elektrana O'MEGA 1 će doprinijeti obnovi i unapređenju lokalne poljoprivredne proizvodnje / Akuo Energy

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena tranzicija danskog otoka Samsø prava je priča o uspjehu

Mali danski otok Samsø u potpunosti napušta fosilna goriva ostvarivanjem ambicioznih ciljeva korištenja energije iz obnovljivih izvora, a lokalnom stanovništvu pritom osigurava sudjelovanje u odlučivanju, upravljanju i vlasništvu.

Kina gradi drugu plutajuću solarnu farmu iznad zatvorenog rudnika ugljena

Kineska državna energetska tvrtka China Three Gorges New Energy Co. gradi plutajuću solarnu farmu snage 150 MW i to površini jezera koje je formirano na urušenom rudniku ugljena u istočnom kineskom gradu Huainanu u pokrajni Anhui. Stari rudnik ugljena ponovno se rađa kao ogromno postrojenje obnovljivih izvora energije.

100-postotna obnovljiva električna energija do 2050. godine je realnost

Globalni prijelaz na 100-postotnu obnovljivu električnu energiju, više nije dugoročna vizija i upravo se događa, navodi se u studiji finskog Lappeenranta tehnološkog sveučilišta i međunarodne mreže znanstvenika i parlamentaraca Energy Watch Group, objavljenoj na netom održanoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Bonnu.

Havaji odsad imaju najveće solarno-baterijsko postrojenje na svijetu

Geološki najstariji havajski otok Kauai postao je središte najvećeg solarno-baterijskog postrojenja na svijetu, sastavljenog od fotonaponskih ćelija kapaciteta 28 megavata te 20-megavatnog sustava litij-ionskih baterija, a procjenjuje se kako će svojim radom postrojenje svake godine nadoknaditi potrošnju od čak 3,7 milijuna galona dizela.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER