Prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj počinje s radom u ožujku 2019.

Ovim se projektom očekuje smanjenje emisije ugljikovog dioksida za 1.096 tona

Nova solarna elektrana O'MEGA1 u mjestu Piolenc, u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur, sastojat će se od 47.000 solarnih panela koji će se postaviti na površini umjetnog jezera, a električnom energijom napajat će gotovo 5.000 kućanstava.

Novost na području francuske solarne energije

Tvrtka Akuo Energy prošlog je tjedna najavila dovršetak izgradnje prve plutajuće fotonaponske elektrane u Francuskoj naziva O'MEGA1, i to na mjestu zatvorenog kamenoloma u mjestu Piolenc u Vaucluseu. Izgradnja ove solarne elektrane snage 17 megavata započela je 1. kolovoza, a njezino puštanje u rad planira se u ožujku 2019. godine kada bi električnom energijom trebala napajati 4.733 kućanstva. Postrojenjem će upravljati tvrtka Akuo Energy, a električnu energiju distribuirat će energetska tvrtka E6.

U Piolencu će na umjetnom jezeru površine 17 hektara biti instalirano oko 47.000 solarnih panela, a za izgradnju se koristi najnovija tehnologija plutajućih struktura Hydrelio® tvrtke Ciel & Terre, koja je specijalizirana za plutajuće solarne elektrane i gradi ih diljem svijeta.

Fotografija: Akuo Energy / Sud Ouest.fr

Investicija vrijedna 17 milijuna eura

Izgradnja ove solarne elektrane stoji 17 milijuna eura, a s 12,8 milijuna eura najveći je ulagač banka Natixis Energeco, specijalizirana za ulaganja u obnovljive izvore energije. Sama tvrtka Akuo Energy također sudjeluje u financiranju ovog projekta i to iznosom od oko milijun eura.

Financiranje projekta ponuđeno je i lokalnom stanovništvu, a pod istim se uvjetima uključila i lokalna samouprava Piolenca kako bi od profitabilnosti projekta koristi imala cijela lokalna zajednica.

„Općina Piolenc se također uključila u projekt jer njime ne razvijamo samo decentraliziranu energetsku infrastrukturu, već ćemo doprinijeti i razvoju organske poljoprivredne proizvodnje“, kaže u priopćenju Éric Scotto, predsjednik Uprave tvrtke Akuo Energy.

S ciljem poticanja regionalnog gospodarstva, tvrtka Akuo Energy solarnom elektranom O'MEGA1 proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora želi kombinirati s razvojem organske poljoprivredne proizvodnje na svojoj Akuo farmi (Ferme d'Akuo). Ova će farma, vođena načelima agroekologije, služiti za razvoj ekološke poljoprivrede s proizvodnjom usmjerenom za potrebe lokalnog tržišta, čime će omogućiti kratke kanale prodaje i distribucije. Ovaj projekt tako ima i svoju značajnu ekološku komponentu i doprinijet će obnovi i unapređenju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Ukratko, tvrtka Akuo Energy razvojem ovog projekta nadilazi potrebe energetske tranzicije i postaje značajan okolišni čimbenik ove regije.

Plutajuća solarna elektrana O'MEGA 1 će doprinijeti obnovi i unapređenju lokalne poljoprivredne proizvodnje / Akuo Energy

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

Kina gradi drugu plutajuću solarnu farmu iznad zatvorenog rudnika ugljena

Kineska državna energetska tvrtka China Three Gorges New Energy Co. gradi plutajuću solarnu farmu snage 150 MW i to površini jezera koje je formirano na urušenom rudniku ugljena u istočnom kineskom gradu Huainanu u pokrajni Anhui. Stari rudnik ugljena ponovno se rađa kao ogromno postrojenje obnovljivih izvora energije.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER