U Singapuru predstavljena jedna od najvećih plutajućih solarnih elektrana u svijetu

Čistom energijom napajat će se sustav za pročišćavanje vode

Sembcorp Industries i singapurska nacionalna agencija za vode PUB u srijedu su predstavili jednu od najvećih svjetskih plutajućih solarnih elektrana koja zauzima površinu veličine 45 nogometnih igrališta i proizvodi dovoljno električne energije za napajanje pet uređaja za pročišćavanje vode.

Projekt izgradnje plutajuće solarne elektrane Sembcorp Tengeh predstavlja dio singapurskih napora za ispunjavanje cilja četverostrukog povećanja proizvodnje obnovljive energije do 2025. godine. Ova solarna elektrana snage 60 megavata, smještena na umjetnom jezeru u zapadnom Singapuru, u stopostotnom je vlasništvu tvrtke Sembcorp Industries te bi trebala smanjiti emisiju CO2 za oko 32 kilotone godišnje, navodi se u zajedničkom priopćenju tvrtke Sembcorp Industries i singapurske nacionalne agencije za vode PUB.

Za razliku od uobičajenih krovnih solarnih panela, plutajući imaju bolje performanse između 5 – 15 % zbog rashladnog učinka vode, a na njih ne utječe ni zasjenjenje drugih zgrada. Zahvaljujući električnoj energiji proizvedenoj iz 122.000 solarnih panela Singapur će postati jedna od rijetkih zemalja koja ima sustav za pročišćavanje vode u potpunosti pogonjen održivom energijom.

© Sembcorp

Kako bi ublažio zabrinutost javnosti zbog utjecaja projekta na okoliš, iz PUB-a su priopćili kako je prije postavljanja solarnih panela provedena procjena utjecaja na okoliš te da solarna elektrana nema značajnog utjecaja na divlje životinje ili kvalitetu vode.

„Posebna pozornost posvećena je poboljšanju protoka zraka, a sunčeva svjetlosti prolazi kroz vodu i dopire do staništa biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju u jezeru Tengeh Reservoir“, kazala je Jen Tan, regionalna čelnica tvrtke Sembcorp Industries.

© Sembcorp

Solarne ploče dizajnirane su da traju 25 godina, a za pomoć u održavanju koristit će se dronovi. Kako je izvijestio Reuters, trenutno se u Singapuru realiziraju još četiri projekta plutajućih solarnih elektrana.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovo je prva planinska solarna farma na svijetu

Solarna elektrana tvrtke Romande Energie osvojila je prestižnu švicarsku nagradu Watt d'Or i to kao najbolja inovacija u području obnovljivih izvora energije za 2020. godinu.

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER