Ovo je prva planinska solarna farma na svijetu

Riječ je o plutajućoj solarnoj elektrani koja se nalazi usred švicarskih Alpa

Solarna elektrana tvrtke Romande Energie osvojila je prestižnu švicarsku nagradu Watt d'Or i to kao najbolja inovacija u području obnovljivih izvora energije za 2020. godinu

Dana 7. siječnja 2021. godine Federalni ured za energiju (l’Office fédéral de l’énergie - OFEN) je po četrnaesti put dodijelio prestižnu švicarsku energetsku nagradu Watt d'Or, a pobjednici u kategoriji obnovljivih izvora energije su tvrtke Romande Energie i ABB Switzerland.

© Romande Energie

Nagrađena je njihova plutajuća solarna elektrana koja se nalazi na jezeru Lac des Toules u švicarskom Valaisu, i to na zavidnoj nadmorskoj visini od 1.810 metara. Ovo jezero već služi za potrebe hidroelektrane, ali na njemu se posljednje dvije godine prikuplja i solarna energija. Visoko u švicarskim Alpama atmosfera je rjeđa, sunčevo zračenje jače, a zimi snijeg dodatno reflektira sunčevu svjetlost. Kako se navodi u priopćenju tvrtke Romande Energie, jedinstveni alpski uvjeti omogućuju još učinkovitije djelovanje solarnih panela koji na nižoj nadmorskoj visini mogu prikupiti 50 posto više energije od sličnih plutajućih solarnih elektrana.

© Romande Energie

„Naš pilot projekt godišnje proizvodi oko 800 MWh električne energije, što je dovoljno za napajanje 225 lokalnih kućanstava“, kazao je voditelj projekta Guillaume Fuchs. Solarna elektrana je izgrađena na 36 plutajućih teglenica te zauzima površinu od 2.240 četvornih metara.

Plutajuće solarne elektrane imaju velik potencijal, a ovaj se pilot projekt tek treba dokazati tijekom probnog razdoblja od dvije godine. U njegov je razvoj uloženo više od 2,2 milijuna eura, a sama izgradnja trajala je šest godina i deset mjeseci, odnosno dovršen je u prosincu 2019. godine. Prvi rezultati ohrabruju zbog čega Romande Energie 2022. godine planira proširiti postrojenje i proizvoditi 22 milijuna kWh električne energije, što je ekvivalent prosječnoj potrošnji 6.100 kućanstava.

© Romande Energie

„Naš plan je najprije proširiti projekt na jezeru Lac des Toules, a potom koristiti ovu vrstu tehnologije i na drugom jezeru“, rekao je Fuchs.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER