S radom počela prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji

Završetkom druge faze elektrana će imati instalirani kapacitet od 1,5 MW

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljivih izvora energije, u suradnji s norveškom tvrtkom Ocean Sun pustio je u pogon prvu plutajuću solarnu elektranu na jezeru svoje hidroelektrane Banja u Albaniji.

Solarna elektrana postavljena je na jezeru Banja u Albaniji, gdje Statkraft upravlja svojom hidroelektranom snage 72 megavata. Nakon uspješnog završetka radova, prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji spojena je na nacionalnu elektroenergetsku mrežu u koju od početka lipnja distribuira obnovljivu energiju, navodi se u priopćenju Statkrafta.

Riječ je o prvoj fazi projekta elektrane koja se sastoji od 1.536 solarnih panela ukupne snage 500 kW, instaliranih na plutajućoj strukturi površine od gotovo 4.000 četvornih metara. Inovativnu tehnologiju razvio je norveški Ocean Sun, a jedinstvena je po tome što se svaka jedinica sastoji od plutajućeg prstena i nekoliko milimetara tanke membrane koja lako podnosi težinu solarnih panela, ali i tehničkog osoblja koje obavlja zadatke ugradnje ili održavanja.

Riječ je o prvoj fazi projekta, a druga bi se prema najavi trebala nastaviti u drugoj polovici 2021. godine, kada će se izgraditi dodatne tri plutajuće strukture ukupne snage 1,5 MW.

Izvor: Statkraft

Statkraft je prisutan u Albaniji još od 2007. godine, gdje osim hidroelektranom Banja upravlja još jednom – HE Moglice, snage 197 MW, koja je otvorena prošle godine.

Albanija je zemlja s oko tri milijuna stanovnika koja ima jedan od najvećih udjela obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Europi. Hidroenergija ima najveći udio u albanskoj proizvodnji električne energije i čini oko 95 posto njenog instaliranog energetskog kapaciteta. Uz to, Albanija se ubraja među zemlje s najvećim brojem sunčanih sati u Europi, što predstavlja značajan potencijal za razvoj solarne energije i dobro se uklapa s postojećim hidroenergetskim kapacitetima.

Izvršni direktor tvrtke Statkraft Christian Rynning-Tønnesen kazao je kako prva plutajuća solarna elektrana predstavlja veliku prekretnicu u primjeni ove inovativne tehnologije. „Radujemo se konkretnim rezultatima ovog demonstracijskog projekta kako bismo procijenili potencijal za daljnju primjenu ove izvrsne tehnologije”, rekao je Rynning-Tønnesen.

„Početak rada ove plutajuće solarne elektrane od velikog je značaja za naše poslovanje u ovoj zemlji“, rekla je Rigela Gegprifti, direktorica Statkrafta za Albaniju. „Nakon početka komercijalnog rada hidroelektrana Banja i Moglice razmatrali smo daljnju optimizaciju njihovog rada, a plutajuća solarna elektrana je konkretan primjer integracije različitih vrsta obnovljive energije.“

„Radujemo se drugoj fazi projekta i demonstraciji visokih performansi našeg inovativnog rešenja“, kazao je Børge Bjørneklett, izvršni direktor tvrtke Ocean Sun.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovo je prva planinska solarna farma na svijetu

Solarna elektrana tvrtke Romande Energie osvojila je prestižnu švicarsku nagradu Watt d'Or i to kao najbolja inovacija u području obnovljivih izvora energije za 2020. godinu.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER