Njemački Next2Sun dovršio novi projekt agro-fotonaponskog sustava

Projekt agro-fotonaponskog (APV) sustava s vertikalno postavljenim dvostranim modulima priključuje se na mrežu u ponedjeljak 12. listopada

Njemačka tvrtka Next2Sun dovršila je solarnu elektranu snage 4,1 MW s oko 11.000 instaliranih dvostranih fotonaponskih modula kineskog proizvođača Jolywood

Njemački developer solarnih projekata Next2Sun početkom sljedećeg tjedna pušta u pogon svoj novi projekt agro-fotonaponskog sustava pokraj Donaueschingen-Aasena u južnoj njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.

Solarna elektrana snage 4,1 MW prostire se na površini od oko 14 hektara, a sastoji se od približno 11.000 dvostranih solarnih modula (PERT tip-N, snage 380 W) kineskog proizvođača Jolywood, vertikalno instaliranih na 5.800 stalaka tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Zahvaljujući razvijenom rješenju za vertikalnu instalaciju dvostranih panela, Next2Sun omogućuje isporuku maksimalne energije kako u ranim jutarnjim satima, tako i u sumrak. Tvrtka se uglavnom specijalizirala za agro-fotonaponske projekte koji imaju dvije glavne prednosti: ovi sustavi isporučuju više energije u određeno doba dana u usporedbi s manje učinkovitim konvencionalnim fotonaponskim postrojenjima te omogućuju poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu i to uz značajno povećanje produktivnosti.

  • Novi projekt agro-fotonaponskog sustava pokraj Donaueschingen-Aasena (Baden-Württemberg) / Fotografije: Next2Sun

„Zbog prednosti u izvedbi, a posebno njihove veće učinkovitosti, u budućim projektima očekujemo veću upotrebu HIT solarnih ćelija, kakve od sljedeće godine u Njemačkoj planira proizvoditi Meyer Burger“, rekao je za njemački PV magazin direktor tvrtke Next2Sun Sascha Krause-Tünker.

Naime, Meyer Burger trenutno gradi pogon za proizvodnju HIT solarnih ćelija (heterospoj s ultratankim slojem bez primjesa) u Bitterfeldu, kao i pogon za proizvodnju solarnih modula u bivšoj tvornici Solarworld u Freibergu. Prvi moduli trebali bi biti proizvedeni već sredinom sljedeće godine.

U tvrtki Next2Sun očekuju proizvodnju električne energije od oko 4.850 MWh godišnje koja će se isporučivati u mrežu te plaćati po prosječnoj cijeni od 0,06 centi po kilovatsatu. Tvrtka sa svojim partnerima planira i druge agro-fotonaponske projekte u okviru državnih subvencija za obnovljive izvore energije čija je objava planirana u trećem kvartalu 2021. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

29 europskih otoka objavljuje strategije energetske tranzicije

Nakon prve dvije godine inicijative Tajništva za čistu energiju EU otoka, ovi otoci čine dio rastuće zajednice otoka koji aktivno rade na energetskoj tranziciji u Europskoj uniji, prenosi Pokret otoka.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER