Njemački Next2Sun dovršio novi projekt agro-fotonaponskog sustava

Projekt agro-fotonaponskog (APV) sustava s vertikalno postavljenim dvostranim modulima priključuje se na mrežu u ponedjeljak 12. listopada

Njemačka tvrtka Next2Sun dovršila je solarnu elektranu snage 4,1 MW s oko 11.000 instaliranih dvostranih fotonaponskih modula kineskog proizvođača Jolywood

Njemački developer solarnih projekata Next2Sun početkom sljedećeg tjedna pušta u pogon svoj novi projekt agro-fotonaponskog sustava pokraj Donaueschingen-Aasena u južnoj njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.

Solarna elektrana snage 4,1 MW prostire se na površini od oko 14 hektara, a sastoji se od približno 11.000 dvostranih solarnih modula (PERT tip-N, snage 380 W) kineskog proizvođača Jolywood, vertikalno instaliranih na 5.800 stalaka tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Zahvaljujući razvijenom rješenju za vertikalnu instalaciju dvostranih panela, Next2Sun omogućuje isporuku maksimalne energije kako u ranim jutarnjim satima, tako i u sumrak. Tvrtka se uglavnom specijalizirala za agro-fotonaponske projekte koji imaju dvije glavne prednosti: ovi sustavi isporučuju više energije u određeno doba dana u usporedbi s manje učinkovitim konvencionalnim fotonaponskim postrojenjima te omogućuju poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu i to uz značajno povećanje produktivnosti.

  • Novi projekt agro-fotonaponskog sustava pokraj Donaueschingen-Aasena (Baden-Württemberg) / Fotografije: Next2Sun

„Zbog prednosti u izvedbi, a posebno njihove veće učinkovitosti, u budućim projektima očekujemo veću upotrebu HIT solarnih ćelija, kakve od sljedeće godine u Njemačkoj planira proizvoditi Meyer Burger“, rekao je za njemački PV magazin direktor tvrtke Next2Sun Sascha Krause-Tünker.

Naime, Meyer Burger trenutno gradi pogon za proizvodnju HIT solarnih ćelija (heterospoj s ultratankim slojem bez primjesa) u Bitterfeldu, kao i pogon za proizvodnju solarnih modula u bivšoj tvornici Solarworld u Freibergu. Prvi moduli trebali bi biti proizvedeni već sredinom sljedeće godine.

U tvrtki Next2Sun očekuju proizvodnju električne energije od oko 4.850 MWh godišnje koja će se isporučivati u mrežu te plaćati po prosječnoj cijeni od 0,06 centi po kilovatsatu. Tvrtka sa svojim partnerima planira i druge agro-fotonaponske projekte u okviru državnih subvencija za obnovljive izvore energije čija je objava planirana u trećem kvartalu 2021. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER