Neoen namjerava izgraditi prvu agrosolarnu elektranu u Dragaliću

Neoen i Ires ekologija objavili prvi hrvatski priručnik o agrosolarstvu

Kako izgledaju agrosolarna postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti ovog inovativnog rješenja za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal tek su dio korisnih informacija koje donosi prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj. Također, Neoen je u četvrtak najavio plan izgradnje prve hrvatske agrosolarne elektrane u Dragaliću snage 10 MW.

Agrosolarstvo predstavlja dvije važne proizvodnje na jednoj površini: poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja zelene električne energije. Priručnik je je od danas dostupan na stranicama www.agrosolarstvo.hr, a namijenjen je poljoprivrednicima i vlasnicima zemljišta, ali i prostornim planerima, ministarstvima i lokalnim zajednicama. Agrosolarstvo donosi značajne benefite za poljoprivrednu proizvodnju tako što štiti usjeve od vremenskih neprilika istovremeno osiguravajući stabilan prihod vlasnicima zemlje, a unutar agrosolarnih elektrana do 75 % zemljišta moguće je koristiti za poljoprivredu.

 

Priručnik su izradile tvrtke Neoen i Ires ekologija, u suradnji s profesorom Milanom Mesićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a vrijedan doprinos u njegovu nastajanju dali su i brojni zavodi za prostorno uređenje.

  • Neoen i Ires ekologija objavili prvi hrvatski priručnik o agrosolarstvu © NEOEN

Kombinirajući dvije važne proizvodnje, poljoprivrednih kultura ili stočarstva te obnovljive električne energije, agrosolarstvo donosi višestruke prednosti: pod zaštitom solarnih panela poljoprivredne kulture zaštićenije su od prekomjerne topline, hladnoće i sunčevog oštećenja lišća i plodova, čime se povećava prinos određenih usjeva i vlažnost tla je veća. Nadalje, vlasnici parcela ostvaruju dodatne prihode najmom svog zemljišta. Kod primjene stočarstva u agrosolarnoj elektrani, prema zadnjim studijama znanstvenika s Državnog sveučilišta Colorado, postavljanjem panela znatno se povećava kvaliteta i količina trave pa su ovce posljedično puno zdravije, dok su ogradom zaštićene od vanjskih neprijatelja, primjerice vukova.

>>> Pročitajte još >>> Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

  • Agrosolari i uzgoj poljprivrednih kultura © NEOEN

Bitno je naglasiti da postavljanjem panela na zemljištu za daljnju obradu ostaje dostupno preko 70 posto tla, dok se za stočarstvo ovaj postotak penje i na 90 posto, ovisno o tehnologiji i kulturama ili životinjama koje se uzgajaju. Važna je poruka iz priručnika da se u zakonodavstvu taj broj ne ograničava na preko 75 % jer se time može dovesti u pitanje isplativost takvih projekata. Ukoliko se zakonodavni okvir ne složi kvalitetno, to može značiti gubitak potencijalno važnih prinosa za općine i vlasnike zemljišta od najma – karike koja bi mogla značajno revitalizirati hrvatska sela, ističu u Neoenu i Ires ekologiji.

„Agrosolari ne samo da koriste zemljište na održivi način, nego i pomažu u povećanju zaliha najnezamjenjivijih resursa potrebnih za život– hrane, vode i zelene energije. Vjerujemo da kroz ovaj koncept Hrvatska može postići svoje energetske ciljeve, a da u isto vrijeme ne uzurpira poljoprivrednu proizvodnju. Ujedno, agrosolarstvo vidimo kao priliku za nova ulaganja u poboljšanje poljoprivredne produktivnosti te smanjenje rizika od elementarnih nepogoda za poljoprivredne kulture. Budući da u Hrvatskoj za sada agrosolarne elektrane još nisu zaživjele, željeli smo ih kroz ovaj priručnik približiti javnosti te omogućiti Hrvatskoj dvostruku zelenu budućnost – u poljoprivredi i u proizvodnji obnovljive električne energije.” – objašnjava Ivan Strunje, voditelj razvoja poslovanja u Neoenu.

  • Dubbo Solar Hub je solarna farma snage 28 MW koja se sastoji od dva odvojena postrojenja u blizini gradova Narromine i South Keswick u Novom Južnom Walesu (Australija). Riječ je o jednom od prvih projekata koji je Neoen dovršio u toj zemlji. © NEOEN

Neoen najavio izgradnju prve agrosolarne elektrane u Dragaliću snage 10 MW

Ovaj priručnik namijenjen je ne samo poljoprivrednicima i vlasnicima zemlje, nego i prostornim planerima, ministarstvima te lokalnim zajednicama koje bi također mogle imati višestruke koristi od takvih investicija. Da sve ne ostane samo na riječima, tvrtka Neoen, međunarodni neovisni proizvođač zelene energije, namjerava pokazati i djelom – planira izgraditi prvi agrosolarni projekt u Hrvatskoj. Pionirski pothvat planiran je u industrijskoj zoni u Dragaliću.

  • Numurkah je Neoenova solarna farma snage 128 MW koja se nalazi oko šest kilometara južno od Numurkaha u australskoj saveznoj državi Victoria. Od 2019. svake godine isporučuje oko 255.000 MWh čiste obnovljive električne energije. © NEOEN

„Zemljište za ovaj projekt je već kupljeno te na njemu planiramo sagraditi agrosolarnu elektranu snage 10 MW. Imamo ogromno međunarodno iskustvo u razvoju agrosolara i sa zadovoljstvom ćemo ga primijeniti i u Hrvatskoj.  Na taj način želimo doprinijeti ciljevima energetske tranzicije RH, a Dragalić je samo prva u nizu naših investicija u agrosolarne elektrane – imamo ambiciju za razvoj još mnogo takvih projekata.” – dodao je Ivan Strunje.

I iz perspektive očuvanja okoliša i biološke raznolikosti, agrosolari su odlično rješenje, osobito u kontekstu rastućih opasnosti od klimatskih promjena.

>>> Pročitajte još >>> Održana konferencija o prostornom planiranju agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

  • Agrosolarstvo pomiruje interese zaštite okoliše, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije što ga čini najboljom praksom. © NEOEN

„Agrosolarstvo pomiruje interese zaštite okoliše, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije te ga zbog toga, u našim očima, čini najboljom praksom. Potrebno je kroz razradu ovakvih projekta kvalitetno adresirati sva okolišna pitanja, pogotovo u dijelu poljoprivredne proizvodnje kako bi se osigurala sinergija ovih gospodarskih grana i racionalno korištenje prirodnih resursa. Veselimo se agrosolarnoj budućnosti ove zemlje i nadamo se da ćemo u Hrvatskoj uskoro moći vidjeti mnogo primjera agrosolarnih elektrana.” – kazao je Mario Mesarić, direktor tvrtke Ires ekologija.

Agrosolari bi trebali postati ključni igrač u širenju solarne energije i, posljedično, u dekarbonizaciji gospodarstva i energetskoj tranziciji

„Agrosolari omogućuju odmicanje od tradicionalnog natjecanja u korištenju zemljišta prema novoj paradigmi koja se temelji na sinergiji između poljoprivrede i obnovljive energije. Udruženje OIE HGK snažno podržava razvoj agrosolarnih elektrana te vjerujemo da je to najbolji način za postizanje značajne proizvodnje obnovljive energije Hrvatskoj. Od kako je osnovano 2005. godine, Udruženje OIE HGK, okuplja investitore i proizvođače 'zelene energije' te zagovara stvaranje zakonodavnog okvira koji će omogućiti uspješnu realizaciju projekata OIE i provođenje energetske tranzicije.” – izjavila je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

  • „Dragalić je samo prva u nizu naših investicija u agrosolarne elektrane – imamo ambiciju za razvoj još mnogo takvih projekata.” – izjavio je Ivan Strunje, voditelj razvoja poslovanja u Neoenu. © NEOEN
Neoen je osnovan u 2008. te danas predstavlja jednog od vodećih svjetskih neovisnih proizvođača energije proizvedene isključivo iz obnovljivih izvora. S dokazanom ekspertizom u solarnoj i energiji vjetra te baterijskim spremnicima energije, tvrtka igra aktivnu ulogu u energetskoj tranziciji proizvodeći kompetitivnu, zelenu i lokalnu energiju na četiri kontinenta. Nakon šesterostrukog povećanja u posljednjih šest godina, kapacitet Neoenovih projekata u pogonu i u izgradnji iznosi 6,6 GW. Neoenova najvažnija postrojenja su najsnažnija solarna elektrana u Francuskoj (375 MWp) u Cestasu, najveća finska vjetroelektrana (404 MW) u Mutkalampiju, jedna od najkonkurentnijih solarnih elektrana u svijetu koja se nalazi u Meksiku (El Llano, 375 MWp) i dva baterijska spremnika u Australiji, koja spadaju među najveće na svijetu: Hornsdale Power Reserve (150 MW/193,5 MWh skladišnog kapaciteta) i Victorian Big Battery (300 MW/450 MWh). Kao brzorastuća tvrtka, Neoen cilja na 10 GW projekata u pogonu ili izgradnji do kraja 2025. Neoen je uvršten u segment A Euronextove burze u Parizu (ISIN kod: FR0011675362, oznaka: NEOEN) na SBF 120 i CAC Mid 60 burzovnim indeksima. Za više informacija posjetite www.neoen.com

 

Ires ekologija je jedna od vodećih konzultantskih tvrtki za održivi razvoj u Hrvatskoj. Surađuje s poduzećima, investitorima i jedinicama lokalne i regionalne samouprave na poslovima procjene utjecaja zahvata na okoliš. Pruža usluge izrade stručnih okolišnih analiza projekata, okolišno savjetovanje i terenska istraživanja. Projekte, od planiranja do provedbe, prati interdisciplinarni tim stručnjaka prirodne i biotehničke struke, sagledavajući sve okolišne aspekte te nudeći rješenje za svaki rizik projekta. Područja u kojima osigurava okolišnu održivost projekata su obnovljivi izvori energije, upravljanje prirodnim resursima, prostorno planiranje, turizam, promet, poljoprivreda, komunalna infrastruktura, urbani razvoj, Natura 2000.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

Zagreb: Održana konferencija o prostornom planiranju agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

U četvrtak je u Zagrebu održana prva konferencija posvećena agrosolarnim elektranama, inovativnom pristupu korištenja energije sunca kojim se stvara sinergija poljoprivredne i energetske proizvodnje. NEOEN i IRES ekologija organizirali su je da bi prenijeli znanje i iskustva primjene agorosolara iz drugih zemalja te prikazali učinak na poljoprivredu koji, kod nekih poljoprivrednih kultura, rezultira i povećanjem prinosa.

Neoen će u Poličniku kraj Zadra graditi još jednu sunčanu elektranu

U Općini Poličnik će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. biti otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi, izvijestio je portal 057info.hr.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER