Prijavite se na radionicu „Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj“

Ove godine objavljen je prvi hrvatski priručnik o agrosolarstvu

Radionica je namijenjena svim članovima Udruženja poljoprivrede i Udruženja vinarstva, kao i zainteresiranim članovima ostalih udruženja, a raspravljat će se o mogućnostima i idejama agrosolarstva u Hrvatskoj, zakonodavnim preprekama i mogućnostima te kako ih u budućnosti promijeniti.

Na temelju inicijative Udruženja obnovljivih izvora energije HGK, u ponedjeljak 3. srpnja 2023., s početkom u 10:00 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Rooseveltov trg 2, Zagreb) održat će se radionica na temu „Agrosolarstva u Republici Hrvatskoj“.

Radionica će obuhvatiti sljedeće teme:

  • tehničke karakteristike agrosolara
  • poljoprivreda u agrosolarstvu
  • zaštita okoliša i agrosolarstvo
  • socioekonomija agrosolarstva

U sklopu radionice održat će se i okrugli stol na temu mogućnosti i prilika za iskorištenje poljoprivrednih površina u RH.

Prijave su moguće putem portala Digitalna Komora na poveznici ili na e-mail poljoprivreda@hgk.hr i energetika@hgk.hr, i to najkasnije do 29. lipnja 2023.

>>> Pročitajte još >>> Održana konferencija o prostornom planiranju agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

Podsjetimo, agrosolarstvo predstavlja dvije važne proizvodnje na jednoj površini: poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju zelene električne energije. Ono donosi značajne benefite za poljoprivrednu proizvodnju tako što štiti usjeve od vremenskih neprilika istovremeno osigurava stabilan prihod vlasnicima zemlje. Također, unutar agrosolarnih elektrana do 75 % zemljišta moguće je koristiti za poljoprivredu.

Tvrtke Neoen i Ires ekologija ove su godine objavile prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj. Priručnik je izrađen u suradnji s profesorom Milanom Mesićem s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a vrijedan doprinos u njegovu nastajanju dali su i brojni zavodi za prostorno uređenje. Kako izgledaju agrosolarna postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti ovog inovativnog rješenja za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal tek su dio korisnih informacija koje donosi ovaj vrijedan priručnik koji je dostupan na stranicama www.agrosolarstvo.hr, a namijenjen je poljoprivrednicima i vlasnicima zemljišta, ali i prostornim planerima, ministarstvima i lokalnim zajednicama.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Agrosolari mogu ublažiti i utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu

S obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, ulaganje u sunčane elektrane jedno je od najekonomičnijih i najučinkovitijih načina ulaganja u obnovljive izvore energije. Gospodarska osnova korištenja agrosolarnih elektrana je dvostruko korištenje poljoprivrednih površina, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Neoen namjerava izgraditi prvu agrosolarnu elektranu u Dragaliću

Kako izgledaju agrosolarna postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti ovog inovativnog rješenja za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal tek su dio korisnih informacija koje donosi prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj. Također, Neoen je u četvrtak najavio plan izgradnje prve hrvatske agrosolarne elektrane u Dragaliću snage 10 MW.

Novo istraživanje otkriva ogroman potencijal agrosolarstva u Europi

Danski istraživači analizirali su potencijal agrosolarnih sustava i njihov utjecaj na poljoprivredno zemljište uz tri različite konfiguracije agro-fotonaponskih sustava. Također su izračunali potencijal agrosolarstva za sve regije Europske unije te otkrili da su prihvatljiva područja prilično neravnomjerno raspoređena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER