Beč ulaže milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom

Austrijska metropola postupno napušta fosilna goriva

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u sljedećih će pet godina uložiti milijardu eura u geotermalnu energiju, toplinske crpke, izgradnju fotonaponskih sustava te vjetroelektrana, a sve s ciljem postizanja postupne neovisnosti od fosilnih goriva. Poduzeće planira potpuno restrukturirati svoj energetski sustav kako bi zaštitio klimu i stabilizirao cijene energenata.

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie do 2027. godine planira investirati ukupno 1,29 milijardi eura u različite projekte kako bi stekao neovisnost od fosilnih goriva. Ukupno 625 milijuna eura bit će uloženo u proizvodnju toplinske energije, a daljnjih 334 milijuna osigurat će se za projekte u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. 90 milijuna eura izdvojit će se za klimatski prihvatljivo hlađenje, 160 milijuna eura u digitalizaciju, električnu mobilnost i telekomunikacije te 90 milijuna eura u energetsku sigurnost.

  • Postavljanje fotonaponskih panela na zgradu bečkog akvarija Kuća mora (Haus des Meeres) © Wien Energie / Johannes Zinner

Wien Energie najveći potencijal vidi u korištenju sunčeve energije, odnosno u izgradnji fotonaponskih sustava. Samo je prošle godine poduzeće izgradilo više od 60 solarnih elektrana, a u pogon je puštena i najveća solarna elektrana u Austriji snage s više od 11,45 megavati. Poduzeće trenutačno radi na 400 projekata sveukupne snage više od 600 megavati, od malih fotonaponskih sustava na krovovima do velikih postrojenja snage od deset megavati. Poduzeće također ulaže i u proizvodnju energije korištenjem vjetra te tijekom godine želi postići kapacitet vjetroelektrana od 200 megavata (MW).

>>> Pročitajte još >>> Beč će pomoću topline iz otpadnih voda grijati više od 100.000 kućanstava

  • Izgradnja moderne toplinske crpke u Beču koja će se opskrbljivati obnovljivom energijom važan je korak na putu do klimatski neutralne mreže centralnog grijanja. Nakon završetka radova 2027. očekuje se da će crpka proizvoditi dovoljno toplinske energije za opskrbu čak 112.000 kućanstava. © smartvoll / Mathias Bank

Ključnu ulogu u dekarbonizaciji grada ima grijanje iz toplana. Predviđa se da će 2040. čak 56 posto opskrbe toplinom preuzeti toplane. Poduzeće Wien Energie pritom fokus stavlja na razvoj rješenja opskrbe daljinskim grijanjem izravno u kvartovima ili stambenim zgradama. Također se puno ulaže u alternativna postrojenja za proizvodnju toplinske energije. Još je u ožujku 2019. u gradskom okrugu Simmering u pogon puštena najveća toplinska pumpa u srednjoj Europi koja koristeći višak topline grije oko 25.000 kućanstava ekološki prihvatljivom toplinskom energijom. Na godišnjoj razini se tako smanji emisija ugljikovog dioksida za oko 40.000 tona.

>>> Pročitajte još >>> Višak topline iz podatkovnog centra grijat će najmoderniju bečku bolnicu

  • Sredinom 2023. godine u rad bi trebalo biti pušteno moderno postrojenje koje će koristiti višak toplinske energije iz podatkovnog centra za grijanje vode i prostorija u klinici Floridsdorf koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. © Wien Energie / Harald Ströbel

Osim toga, Wien Energie u sljedećih deset godina planira povećati proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora na više od 50 posto. Velika se nada ulaže u geotermalnu energiju, a toplina iz prvog geotermalnog postrojenja trebala bi se dobiti u naredne tri do četiri godine.

Vodik kao ključni energent na putu prema klimatskoj neutralnosti također se nalazi u središtu aktivnosti bečkog poduzeća. Sredinom 2022. kreće se s izgradnjom postrojenja za proizvodnju vodika elektrolizom vode, a u isto vrijeme planira se testiranje primjene vodika u plinskoj turbini. Usto se istražuju bioplinovi te materijali iz recikliranog otpada kao i različite tehnologije pohranjivanja energije.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč će u budućnosti grijati voda s 3.000 metara dubine

Kako bi potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom do 2040. godine, Grad Beč je u potrazi za dodatnim obnovljivim izvorima energije. Geološka istraživanja pokazala su da se na 3.000 metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda što predstavlja ogroman potencijal u korištenju geotermalne energije za opskrbu toplinom.

Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER