Višak topline iz podatkovnog centra grijat će najmoderniju bečku bolnicu

Zahvaljujući novim dizalicama topline emisija ugljikovog dioksida trebala bi se smanjiti za oko 4.000 tona godišnje

Sredinom 2023. godine u rad bi trebalo biti pušteno moderno postrojenje koje će koristiti višak toplinske energije iz podatkovnog centra za grijanje vode i prostorija u klinici Floridsdorf koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Inovativan princip korištenja viška toplinske energije u Beču pridonosi postizanju cilja klimatske neutralnosti i smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima. Tako će podatkovni centar tvrtke Interxion ubuduće grijati bečku kliniku Floridsdorf od koje je udaljen svega nekoliko stotina metara. Bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie izgradit će postrojenje sastavljeno od tri dizalice topline koje će se priključiti na rashladni uređaj podatkovnog centra.

  • Radovi na novom postrojenju započet će na jesen 2022. © Wien Energie / Harald Ströbel

Postrojenje će „reciklirati” višak topline rashladnog uređaja te će je prenijeti u najmoderniju austrijsku bolnicu gdje će se moći grijati voda i prostorije. Pritom će se koristiti toplina iz vode temperature oko 26 °C koja se proizvodi klimatizacijom za zagrijavanje na temperaturu od 82 °C, a rashlađena voda koja će nastati zatim će se vratiti u podatkovni centar gdje će služiti za potrebe hlađenja. Na ovaj će se način moći učinkovito iskoristiti vrijedna energija koja je dosad bila neiskorištena.

Još od samog početka klinika Floridsdorf posvećena je zaštiti klime. Upotreba ekološki prihvatljivog sustava hlađenja, kišnice, izgradnja biciklističke staze i postavljanje oko 250 parkirališnih mjesta za bicikle oko bolnice samo su neki od primjera kojima se nastoji pridonijeti očuvanju okoliša. Na krovu garaže bolnice prošle je godine također u rad puštena nova solarna elektrana.

  • „Moramo prekinuti ovisnost o ruskom prirodnom plinu. Samo kada stvaramo vlastitu energiju, snažni smo i sposobni za djelovanje. Klinika Floridsdorf je predvodnik u inovacijama i zaštiti klime, a novo postrojenje osigurat će joj više od polovice potrebne toplinske energije. Ovakvim se projektima energija koristi na najbolji mogući način i omogućuje naša energetska neovisnost“, istaknula je na predstavljanju projekta austrijska ministrica za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler (Zeleni). © Wien Energie – HOFER / Christian Hofer

Godišnja potrošnja toplinske vode klinike iznosi 73.000 m3, a potrošnja toplinske energije 21.361 kWh. Ova bolnica s kapacitetom od 800 kreveta grije se u prosjeku 150 dana u godini. Između 50 i 70 posto toplinske energije potrebne za opskrbu klinike dolazit će iz novog postrojenja. Radovi na postrojenju započet će na jesen 2022., a trebali bi biti završeni sredinom 2023. godine. Zahvaljujući novim dizalicama topline emisija ugljikovog dioksida trebala bi se smanjiti za oko 4.000 tona godišnje.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

Beč će u budućnosti grijati voda s 3.000 metara dubine

Kako bi potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom do 2040. godine, Grad Beč je u potrazi za dodatnim obnovljivim izvorima energije. Geološka istraživanja pokazala su da se na 3.000 metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda što predstavlja ogroman potencijal u korištenju geotermalne energije za opskrbu toplinom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER