Beč će u budućnosti grijati voda s 3.000 metara dubine

Energijom iz geotermalnih izvora do 2030. opskrbljivat će se i do 125.000 kućanstava

Kako bi potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom do 2040. godine, Grad Beč je u potrazi za dodatnim obnovljivim izvorima energije. Geološka istraživanja pokazala su da se na 3.000 metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda što predstavlja ogroman potencijal u korištenju geotermalne energije za opskrbu toplinom.

Kako pokazuje nedavno provedena studija koju je naručilo bečko gradsko poduzeće Wien Energie, opskrba toplinskom energijom igra ključnu ulogu u uspješnoj zaštiti okoliša. Stoga se od 2016. s partnerima iz područja znanosti i industrije istražuje na koji se sve način mogu iskoristiti obnovljivi izvori topline. U okviru projekta „GeoTief Wien“ istraženo je šire gradsko područje Beča ispod Zemljine površine. Rezultati istraživanja prikazani su u opsežnom 3D modelu iz kojeg se daje zaključiti kako se ispod Beča na tri tisuće metara dubine pojavljuje vrela voda, odnosno geotermalna energija. Prema istraživanjima takozvani konglomerat Aderklaaer s vrelom vodom od 100 stupnjeva Celzijevih ima potencijal stvaranja toplinsku energiju snage 120 megavata.

Toplina za 125.000 kućanstava

Cilj Grada Beča je da se do 2040. godine 56 posto opskrbe toplinom odvija preko daljinskog grijanja, a ostatak pokrije dizalicama topline. Daljinsko grijanje će dotad u potpunosti biti klimatski neutralno. Pored spalionica otpada važnu ulogu u tome ima korištenje geotermalne energije. Kako su izjavili iz poduzeća Wien Energie, energijom iz geotermalnih izvora do 2030. opskrbljivat će se i do 125.000 kućanstava.

>>> Pročitajte još >>> Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Prema 3D modelu, područje ispod kojeg se nalazi ogroman potencijal za stvaranje toplinske energije korištenjem geotermalnih izvora prostire se od 22. bečkog okruga Donaustadt do 11. okruga Simmering. Prije nego što se donese odluka o gradnji geotermalnog postrojenja paralelno će se uz planiranje realizacije projekta do proljeća 2022. provoditi i dodatna istraživanja. U projektu „GeoTief Wien“ su osim bečkog gradskog poduzeća sudjelovali i Geološki zavod Austrije u Beču, Sveučilište za rudarstvo, metalurgiju i materijale u Leobenu, Sveučilišta u Beču i Salzburgu te austrijska naftna kompanija OMV.

Kako je izjavio član bečkog poglavarstva za gospodarstvo i financije Peter Hanke, trodimenzionalni model najbolji je primjer interdisciplinarnog istraživanja. „Zajedničkim snagama radimo na klimatski neutralnoj energetskoj budućnosti“, istaknuo je Hanke prilikom predstavljanja projekta.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

Beč ulaže milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u sljedećih će pet godina uložiti milijardu eura u geotermalnu energiju, toplinske crpke, izgradnju fotonaponskih sustava te vjetroelektrana, a sve s ciljem postizanja postupne neovisnosti od fosilnih goriva. Poduzeće planira potpuno restrukturirati svoj energetski sustav kako bi zaštitio klimu i stabilizirao cijene energenata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER