Pametniji izvori obnovljive energije otvaraju nova tržišta

Priobalne vjetroelektrane i koncentrirana solarna energija napreduju sve većom brzinom

Potreba za obuzdavanjem globalnog zatopljenja utjecala je na razvoj dvije pametne tehnologije obnovljivih izvora energije – priobalne vjetroelektrane i koncentriranu solarnu energiju, koje će znatno preoblikovati električnu industriju. Oba načina proizvodnje energije nekada su se smatrala izvedivima, ali preskupima za natjecanje s fosilnim gorivima. Tehnološki napredak i ekonomija razmjera doveli su do brzog pada troškova te pojave jakih konkurenata industrije fosilnih goriva.

Pametne tehnologije obnovljivih izvora energije ubrzano se nameću na energetskom tržištu, što je dobra vijest za zagovornike čiste energije, no svakako loša za industriju fosilnih goriva. Priobalne vjetroelektrane i koncentrirana solarna energija do sada su isprobane samo u velikim razmjerima te u nekoliko zemalja, što se danas ubrzano mijenja. Ključni element njihovog uspjeha jest to što sada postoji mogućnost pohrane viška obnovljive energije u baterijama i spremnicima topline.

Veliki potencijal za izgradnju priobalnih vjetroelektrana

Danska je još 1991. godine predvodila u korištenju energije vjetra u priobalju, no u međuvremenu je vjetar postao velikim izvorom energije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Nizozemskoj. Osim navedenih europskih zemalja i Kina ulaže znatna sredstva u ove nove vrste energije. Priobalnim vjetroelektranama danas ukupno raspolaže 17 zemalja svijeta, ali više od stotinu zemalja raspolaže stotinama i tisućama kilometara obala na kojima bi se one mogle instalirati što je ogroman potencijal za iskorištavanje čiste energije vjetra.

Prema organizatorima konferencije o tehnologijama priobalnih vjetroelektrana OffShore Wind Europe 2018, koja će se krajem studenog ove godine održati u Londonu, među zemljama koje trenutno razmatraju široku primjenu priobalnih vjetroelektrana su Poljska i Irska u Europi te SAD i Tajvan.

Povećanje učinkovitosti

Jedna od inovacija zahvaljujući kojoj je moguća veća primjena priobalnih vjetroelektrana je unaprijeđeni dizajn lopatica turbina koji ih čini daleko učinkovitijima, zatim ogromno povećanje instalirane snage vjetroelektrana (i do 9 MW po turbini), kao i razvoj plutajućih vjetroelektrana.

Iako su kopnene vjetroelektrane znatno jeftinije od priobalnih, za njihovu se izgradnju često teže mogu dobiti dozvole zbog protivljenja javnosti. Priobalnim vjetroelektranama u prilog ide i to što njihove turbine mogu biti većih dimenzija, a k tome su vjetrovi stabilniji, čime se umanjuje problem neizvjesnosti i nedostatka njihove snage na kopnu.

Koncentrirana solarna energija

Druga vrsta tehnologije koja doživljava ubrzani napredak je koncentrirana solarna energija (concentrated solar power, CSP), koja se počela koristiti i prije priobalnih vjetroelektrana. Sve do sada, razvoj ove tehnologije uvijek se nalazio u sjeni solarnih panela čija je proizvodnja brža i jeftinija. Cijena proizvodnje energije putem solarnih panela također je drastično pala, čak toliko da se činilo kako je iz utrke izbacila svog solarnog suparnika.

CSP ili solarni paneli?

Koncentrirana solarna energija vraća se na velika vrata, većinom zbog toga što sada može osigurati 24-satnu opskrbu pohranjivanjem energije i zadržavanjem snage dnevne proizvodnje za sve duži rad nakon zalaska sunca.

U odnosu na solarne panele koji gube na učinkovitosti ako se pregriju, koncentrirana solarna energija u takvim uvjetima djeluje još bolje! Kao najpogodnije područje s velikim potencijalnim tržištem za ovu tehnologiju izdvaja se Bliski istok, gdje su sve veće temperature posljedica globalnog zatopljenja. Izobiljem sunčanih dana tijekom godine u Europi predvodi Španjolska, dok se u suncem okupanom podnožju planinskog masiva Visokog Atlasa u Maroku događa nevjerojatna preobrazba krajolika koja će ubrzo promijeniti način proizvodnje električne energije na cijelom afričkom kontinentu.

Zahvaljujući izgradnji ogromne solarne farme Noor, Maroko je već sada vodeći svjetski proizvođač koncentrirane solarne energije. Prva faza ove solarne farme ima snagu od 160 MW od ukupno predviđenih 580 MW te zahvaljujući njoj do 2020. godine 42 % svoje energije planira proizvoditi iz obnovljivih izvora. Taj se udio do 2030. godine planira povećati na čak 52 %.

Različiti oblici koncentrirane solarne energije

Najbolji način proizvodnje električne energije uporabom koncentrirane solarne energije još nije određen. Neki sustavi koriste zakrivljena zrcala koja reflektiraju sunčeve zrake prema vrhu tornja s rastaljenom soli ili kombinacijom drugih tvari sposobnih za zagrijavanje preko 500°C. Tako dobivena toplina koristi se za pogon generatora s turbinama u podzemnim spremnicima gdje se energija učinkovitije pohranjuje za kasnije korištenje i osigurava kontinuiranu opskrbu.

Neki sustavi koriste zrcala koja prate sunčevu putanju kako bi maksimalno iskoristili njegove zrake. Drugi pak uključuju hibride koji koriste i zrcala i solarne panele.

Smanjenje troškova

Uz potporu investitora, među kojima su Svjetska banka i Europska investicijska banka, Maroko prerasta u pravog energetskog lidera i snižava troškove tehnologije čiste energije. Na samom početku Maroko je električnu energiju proizvodio po cijeni 189 američkih dolara po megavat satu, zatim po cijeni od 140 dolara, a očekuje se kako će nova ulaganja rezultirati cijenama između 50 i 100 američkih dolara po megavat satu.

Smanjenje troškova proizvodnje električne energije očekuje se djelomično i zbog najave izgradnje 200 megavatne CSP elektrane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja bi prema ugovoru s kineskim divom Shanghai Electric trebala proizvoditi električnu energiju po cijeni od 73 američkih dolara po megavat satu.

Navedene cijene su i dalje relativno visoke u usporedbi s korištenjem energije vjetra na kopnu, ali obje opcije imaju prednost kontinuirane isporuke električne energije. Također, predstavljaju i prednost za mnoge zemlje koje su suočene s potrebom uvoza fosilnih goriva te im omogućuju znatne financijske uštede.

Za zemlje poput Egipta koje obiluju sunčanim danima i pustinjama, a u slučaju Saudijske Arabije i Kine i znatnim financijskim sredstvima, koncentrirana solarna energija postaje tehnologija od velikog značaja. Kao što se u nekoliko zemalja svijeta trenutno odvija proces sve značajnije izgradnje priobalnih vjetroelektrana, tako je i koncentrirana solarna energija od goleme važnosti za zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike te bi uskoro mogla u potpunosti promijeniti način proizvodnje električne energije u ovom dijelu svijeta.

Anamarija Beljan / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Donald Trump napada vjetroturbine, tvrdi da buka uzrokuje rak

U svom govoru na skupu Republikanskog nacionalnog odbora, američki predsjednik Trump se ponovno obrušio na obnovljive izvore energije. U još jednoj iznenađujućoj izjavi, Trump je rekao kako vjetroturbine u blizini kuća ruše vrijednost nekretnina i uzrokuju rak.

I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER