Europski parlament poziva na zabranu korištenja sredstava iz EU fondova na fosilna goriva

Sredstva iz EU fondova ne smiju se koristiti za daljnje onečišćenje zraka i uništavanje našeg okoliša

EFRR i Kohezijski fond trebali bi biti zeleno lice Europe, osigurati građanima bolju kvalitetu života i osigurati prikladnu i ekološki prihvatljivu budućnost.

U jučerašnjim poslijepodnevnim satima zastupnici u Europskom parlamentu glasovali su za blokiranje potrošnje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Kohezijskog fonda za financiranje fosilnih goriva. Ta sredstva izravno utječu na živote građana, osobito onih koji žive u manje razvijenim regijama, poput stabilnih kvalitetnih zapošljavanja, nove infrastrukture i poboljšane kvaliteta života. EFRR i Kohezijski fond trebali bi biti zeleno lice Europe, osigurati građanima bolju kvalitetu života i osigurati prikladnu i ekološki prihvatljivu budućnost, a ne koristiti za daljnje onečišćenje zraka i uništavanje našeg okoliša.

Komentar Davora Škrleca, izvjestitelja Zelenih/ESS-a za uredbu o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu, prenosimo u cijelosti:

„Pozitivno je što je ostatak zastupnika u Europskom parlamentu čuo naš poziv da se zaustavi financiranje fosilnih goriva iz EU fonda za regionalni razvoj. Taj novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života građana, osobito u siromašnijim europskim područjima, i ne smije se trošiti na fosilne goriva koja štete ljudskom zdravlju i okolišu. Navedeni fondovi će igrati jasnu ulogu u obvezama Europske unije da ispuni ciljeve Pariškog sporazuma o klimi.

Sredstva EU-a trebala bi odigrati ključnu ulogu u prijelazu na kružnu ekonomiju te čistu i pristupačnu energiju za sve građane s nultom stopom emisija CO2, uz očuvanje okoliša i poboljšanje biološke raznolikosti. Europski parlament slijedio je vodstvo Zelenih/ESS-a i poslao jasnu poruku kako u fondovima EU-a ne bi trebalo biti mjesta za fosilna goriva te da moramo krenuti u smjeru održivog ulaganja."

Zabrinut pritiskom konzervativaca da se prihvate amandmani koji će dozvoliti financiranje fosilnih goriva, zastupnik Davor Škrlec obratio se prije samog glasovanja pismenim putem kolegici i članici Odbora za regionalni razvoj, Ruži Tomašić, koja je pozvala ostale zastupnike na podršku fosilnim gorivima. 

„Poštovana Ružo,

Kako si najavila kandidaturu za idući saziv Europskog parlamenta i u najavi posebno ističeš brigu za Hrvatsku poglavito u području regionalnog razvoja, kolegijalno i prijateljski Ti se obraćam. Donjom porukom prema zastupnicima u Odboru za regionalni razvoj, u kojoj ih pozivaš da se založe za prihvaćanje amandmana koji će omogućiti korištenje fondova EU-a za izgradnju plinske infrastrukture, nažalost, činiš veliku obmanu i direktno štetiš Hrvatskoj.

Podsjećam te na činjenicu kako će od 1. travnja 2019. u Hrvatskoj poskupiti prirodni plin za kućanstva u prosjeku za 6,9 %. Kako ćeš u idućih 45 dana kampanje objasniti građanima Hrvatske da se zalažeš za financiranje energetske infrastrukture u idućem proračunskom razdoblju iz EFRR-a i Kohezijskog fonda koja već sada povećava troškove za energiju u njihovom kućnom budžetu? Kako ćeš objasniti građanima Hrvatske da ih to neće gurnuti u energetsko siromaštvo? Ili ćeš im to prešutjeti?

Kako ćeš za pet godina objasniti građanima Hrvatske da se iz EFRR-a i Kohezijskog fonda ne mogu financirati solarni paneli na krovovima (čak i oni za grijanje vode), peći na pelete, obnova njihovih kuća da troše manje energije, jer si danas zagovarala u Europskom parlamentu financiranje plinske infrastrukture? Koji ugljen za grijanje u Hrvatskoj moramo zamijeniti za prirodni plin? Umjesto da iskoristiš priliku i Hrvatsku gurneš u područje boljeg korištenja vlastitih potencijala obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, ti je guraš u sve veću ovisnost o uvoznim fosilnim gorivima. Hrvatska će zbog toga ostati zaključana u energetskoj prošlosti, još više ćemo u svim sektorima zaostati za ostatkom EU, a naši građani će biti nepotrebno siromašniji.

Apeliram na Tebe i sve ostale kolegice i kolege koji još uvijek vjeruju da je ulaganje javnog novca EU-a u plinsku infrastrukturu najbolje rješenje za Hrvatsku, neka još malo razmisle prije današnjeg glasovanja. Podrškom za plinsku infrastrukturu čini se dugoročna šteta i koči provedba dobrih inicijativa i prilika za Hrvatsku poput pametnih sela i pametnih otoka. Tijekom dana ću rado u osobnom kontaktu vrlo rado detaljnije objasniti posljedice krive odluke koju danas možemo donijeti.

S poštovanjem,

Davor“

 

 

Zastupnici Ivan Jakovčić, Tonino Picula i Dubravka Šuica glasali su u korist stajališta Zelenih/ESS-a o zabrani financiranja fosilnih goriva, dok su zastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Ruža Tomašić glasale u korist financiranja fosilnih goriva. Zastupnici Jozo Radoš, Biljana Borzan i Ivica Tolić nisu bili prisutni na glasovanju.

Podsjetimo, izbori za Europski parlament 2020. će se u Hrvatskoj održati u nedjelju, dana 26. svibnja 2019. Znamo da vam je stalo do prirode i budućnosti Zemlje te da želite glasati za predstavnike kojima su zelene politike važne kao i vama. Izlaskom na izbore građani EU-a sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu. Stoga se pobrinite se da se čuje i vaš glas!

 

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Pametnije i energetski učinkovitije zgrade u EU-u do 2050.

Europski zastupnici danas su usvojili tekst u kojem se teži ka gotovo potpuno energetski učinkovitim zgradama. Prema ažuriranim pravilima, države članice trebale bi razviti svoje dugoročne nacionalne strategije podrške obnovi javnih i privatnih zgrada, s ciljem smanjenja emisija u EU za 80-85 posto u odnosu na razine iz 1990. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER