Europski parlament poziva na zabranu korištenja sredstava iz EU fondova na fosilna goriva

Sredstva iz EU fondova ne smiju se koristiti za daljnje onečišćenje zraka i uništavanje našeg okoliša

EFRR i Kohezijski fond trebali bi biti zeleno lice Europe, osigurati građanima bolju kvalitetu života i osigurati prikladnu i ekološki prihvatljivu budućnost.

U jučerašnjim poslijepodnevnim satima zastupnici u Europskom parlamentu glasovali su za blokiranje potrošnje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Kohezijskog fonda za financiranje fosilnih goriva. Ta sredstva izravno utječu na živote građana, osobito onih koji žive u manje razvijenim regijama, poput stabilnih kvalitetnih zapošljavanja, nove infrastrukture i poboljšane kvaliteta života. EFRR i Kohezijski fond trebali bi biti zeleno lice Europe, osigurati građanima bolju kvalitetu života i osigurati prikladnu i ekološki prihvatljivu budućnost, a ne koristiti za daljnje onečišćenje zraka i uništavanje našeg okoliša.

Komentar Davora Škrleca, izvjestitelja Zelenih/ESS-a za uredbu o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu, prenosimo u cijelosti:

„Pozitivno je što je ostatak zastupnika u Europskom parlamentu čuo naš poziv da se zaustavi financiranje fosilnih goriva iz EU fonda za regionalni razvoj. Taj novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života građana, osobito u siromašnijim europskim područjima, i ne smije se trošiti na fosilne goriva koja štete ljudskom zdravlju i okolišu. Navedeni fondovi će igrati jasnu ulogu u obvezama Europske unije da ispuni ciljeve Pariškog sporazuma o klimi.

Sredstva EU-a trebala bi odigrati ključnu ulogu u prijelazu na kružnu ekonomiju te čistu i pristupačnu energiju za sve građane s nultom stopom emisija CO2, uz očuvanje okoliša i poboljšanje biološke raznolikosti. Europski parlament slijedio je vodstvo Zelenih/ESS-a i poslao jasnu poruku kako u fondovima EU-a ne bi trebalo biti mjesta za fosilna goriva te da moramo krenuti u smjeru održivog ulaganja."

Zabrinut pritiskom konzervativaca da se prihvate amandmani koji će dozvoliti financiranje fosilnih goriva, zastupnik Davor Škrlec obratio se prije samog glasovanja pismenim putem kolegici i članici Odbora za regionalni razvoj, Ruži Tomašić, koja je pozvala ostale zastupnike na podršku fosilnim gorivima. 

„Poštovana Ružo,

Kako si najavila kandidaturu za idući saziv Europskog parlamenta i u najavi posebno ističeš brigu za Hrvatsku poglavito u području regionalnog razvoja, kolegijalno i prijateljski Ti se obraćam. Donjom porukom prema zastupnicima u Odboru za regionalni razvoj, u kojoj ih pozivaš da se založe za prihvaćanje amandmana koji će omogućiti korištenje fondova EU-a za izgradnju plinske infrastrukture, nažalost, činiš veliku obmanu i direktno štetiš Hrvatskoj.

Podsjećam te na činjenicu kako će od 1. travnja 2019. u Hrvatskoj poskupiti prirodni plin za kućanstva u prosjeku za 6,9 %. Kako ćeš u idućih 45 dana kampanje objasniti građanima Hrvatske da se zalažeš za financiranje energetske infrastrukture u idućem proračunskom razdoblju iz EFRR-a i Kohezijskog fonda koja već sada povećava troškove za energiju u njihovom kućnom budžetu? Kako ćeš objasniti građanima Hrvatske da ih to neće gurnuti u energetsko siromaštvo? Ili ćeš im to prešutjeti?

Kako ćeš za pet godina objasniti građanima Hrvatske da se iz EFRR-a i Kohezijskog fonda ne mogu financirati solarni paneli na krovovima (čak i oni za grijanje vode), peći na pelete, obnova njihovih kuća da troše manje energije, jer si danas zagovarala u Europskom parlamentu financiranje plinske infrastrukture? Koji ugljen za grijanje u Hrvatskoj moramo zamijeniti za prirodni plin? Umjesto da iskoristiš priliku i Hrvatsku gurneš u područje boljeg korištenja vlastitih potencijala obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, ti je guraš u sve veću ovisnost o uvoznim fosilnim gorivima. Hrvatska će zbog toga ostati zaključana u energetskoj prošlosti, još više ćemo u svim sektorima zaostati za ostatkom EU, a naši građani će biti nepotrebno siromašniji.

Apeliram na Tebe i sve ostale kolegice i kolege koji još uvijek vjeruju da je ulaganje javnog novca EU-a u plinsku infrastrukturu najbolje rješenje za Hrvatsku, neka još malo razmisle prije današnjeg glasovanja. Podrškom za plinsku infrastrukturu čini se dugoročna šteta i koči provedba dobrih inicijativa i prilika za Hrvatsku poput pametnih sela i pametnih otoka. Tijekom dana ću rado u osobnom kontaktu vrlo rado detaljnije objasniti posljedice krive odluke koju danas možemo donijeti.

S poštovanjem,

Davor“

 

 

Zastupnici Ivan Jakovčić, Tonino Picula i Dubravka Šuica glasali su u korist stajališta Zelenih/ESS-a o zabrani financiranja fosilnih goriva, dok su zastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Ruža Tomašić glasale u korist financiranja fosilnih goriva. Zastupnici Jozo Radoš, Biljana Borzan i Ivica Tolić nisu bili prisutni na glasovanju.

Podsjetimo, izbori za Europski parlament 2020. će se u Hrvatskoj održati u nedjelju, dana 26. svibnja 2019. Znamo da vam je stalo do prirode i budućnosti Zemlje te da želite glasati za predstavnike kojima su zelene politike važne kao i vama. Izlaskom na izbore građani EU-a sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu. Stoga se pobrinite se da se čuje i vaš glas!

 

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Pametnije i energetski učinkovitije zgrade u EU-u do 2050.

Europski zastupnici danas su usvojili tekst u kojem se teži ka gotovo potpuno energetski učinkovitim zgradama. Prema ažuriranim pravilima, države članice trebale bi razviti svoje dugoročne nacionalne strategije podrške obnovi javnih i privatnih zgrada, s ciljem smanjenja emisija u EU za 80-85 posto u odnosu na razine iz 1990. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER