Europski izbori 2019.

Nedjelja, 26. svibnja 2019.

Jeste li već posjetili novu internetsku stranicu koja objašnjava postupke glasovanja u članicama EU? Europski izbori će se u Hrvatskoj održati u nedjelju, dana 26. svibnja 2019. Pravo glasa imaju osobe starije od 18 godina, a glasanje je moguće i izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, no samo ako najkasnije 10 dana prije izbora podnesete zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

  • europski-izbori.eu 

  • informacije na na hrvatskom jeziku 

  • mogućnost glasovanja i za EU građane koji žive izvan Unije 

 

Europski parlament pokrenuo je novu internetsku stranicu europski-izbori.eu na kojoj je objašnjeno kako glasati u svakoj članici i u inozemstvu. Stranica građanima nudi sve relevantne informacije na jednom mjestu. Parlament je prvi put ponudio takvu vrstu alata kako bi olakšao snalaženje na europskim izborima.

Korak po korak do glasovanja

Nacionalna izborna pravila za svaku članicu pojašnjena su u formatu najčešćih pitanja i odgovora. Uključuju informacije o izbornom danu, dobnoj granici, rokovima za upise u biračke liste, potrebnim dokumentima, izbornim pragovima za političke stranke, ukupnom broju eurozastupnika koji se biraju u svakoj članici, te poveznicama na internetske stranice nadležnih nacionalnih izbornih tijela. Budući da je riječ o informacijama koje se razlikuju od članice do članice, nova stranica nudi odgovore za svaku EU državu na službenom jeziku te države.

Glasovanje u inozemstvu

Stranica sadrži informacije o tome kako glasovati u inozemstvu (bilo iz druge EU članice, ili iz treće države) što može biti posebno važno za 3 milijuna EU građana koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stranica također ima:

  • rubriku „pitanja i odgovori“ o Europskom parlamentu, vodećim kandidatima te razdoblju nakon izbora
  • rubriku „uključite se“ - koja građanima omogućuje aktivno sudjelovanje u procesu podizanja svijesti o izborima
  • vijesti o izborima s glavne stranice Europskog parlamenta
  • poveznicu na stranicu s izbornim rezultatima
  • poveznicu na klubove zastupnika u Europskom parlamentu i na krovne europske političke stranke

 

Ne zaboravite - izlaskom na izbore građani EU-a sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu i budućnost kojoj se ovaj put nije dovoljno samo nadati. Ovaj put svatko od nas treba preuzeti svoj dio odgovornosti i odabrati svoju budućnost.

Europski izbori 2019. se održavaju se u trenutku kada se diljem Europe odvijaju rasprave o EU-u, a u svijetu je ugrožena čak i sama demokracija. Europljani se nalaze na povijesnoj prekretnici i pred nama su brojni važni izazovi s kojima se moramo zajedno suočiti. Upravo zbog toga Europski parlament poziva europske građane da udruže snage i šire poruku o važnosti sljedećih europskih izbora. Planirate li ovaj put glasati i stalo vam je do spašavanja demokracije, pridružite se 200.000 građana koji su se već upisali i registrirajte se ovdje OVAJ PUT GLASAM!

Pobrinite se da se čuje i vaš glas!

  • Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Konačno zabranjena različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU

Sinoć je nakon deset sati pregovora postignut konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je rekla kako je riječ o završetku petogodišnje borbe koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi.

Predavanje: Zelene teme i EU izbori

Kako se bliže izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 26. svibnja 2019., Udruga BIOM organizira predavanje pod nazivom „Zelene teme i EU izbori“.

HRVZZ pokreće kreativni natječaj EU2ME

Kreativni natječaj je jedna od aktivnosti europskog projekta CROSSOVER kojemu je cilj potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti, kroz povećanje participacije na izborima za Europski parlament.

Europski izbori 2019.

Pokrenuta je nova internetska stranica koja objašnjava postupke glasovanja u članicama EU. Parlament obilježava Dan sjećanja na holokaust, raspravlja o promjenama svojih internih propisa i ažurira pravni okvir imena domene .eu. Ujedno, finski premijer dijeli svoje mišljenje o budućnosti Europe, a zastupnici ponovo razmatraju narušavanje prava i sloboda u Mađarskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER