Europski izbori 2019.

Nedjelja, 26. svibnja 2019.

Jeste li već posjetili novu internetsku stranicu koja objašnjava postupke glasovanja u članicama EU? Europski izbori će se u Hrvatskoj održati u nedjelju, dana 26. svibnja 2019. Pravo glasa imaju osobe starije od 18 godina, a glasanje je moguće i izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, no samo ako najkasnije 10 dana prije izbora podnesete zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

  • europski-izbori.eu 

  • informacije na na hrvatskom jeziku 

  • mogućnost glasovanja i za EU građane koji žive izvan Unije 

 

Europski parlament pokrenuo je novu internetsku stranicu europski-izbori.eu na kojoj je objašnjeno kako glasati u svakoj članici i u inozemstvu. Stranica građanima nudi sve relevantne informacije na jednom mjestu. Parlament je prvi put ponudio takvu vrstu alata kako bi olakšao snalaženje na europskim izborima.

Korak po korak do glasovanja

Nacionalna izborna pravila za svaku članicu pojašnjena su u formatu najčešćih pitanja i odgovora. Uključuju informacije o izbornom danu, dobnoj granici, rokovima za upise u biračke liste, potrebnim dokumentima, izbornim pragovima za političke stranke, ukupnom broju eurozastupnika koji se biraju u svakoj članici, te poveznicama na internetske stranice nadležnih nacionalnih izbornih tijela. Budući da je riječ o informacijama koje se razlikuju od članice do članice, nova stranica nudi odgovore za svaku EU državu na službenom jeziku te države.

Glasovanje u inozemstvu

Stranica sadrži informacije o tome kako glasovati u inozemstvu (bilo iz druge EU članice, ili iz treće države) što može biti posebno važno za 3 milijuna EU građana koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stranica također ima:

  • rubriku „pitanja i odgovori“ o Europskom parlamentu, vodećim kandidatima te razdoblju nakon izbora
  • rubriku „uključite se“ - koja građanima omogućuje aktivno sudjelovanje u procesu podizanja svijesti o izborima
  • vijesti o izborima s glavne stranice Europskog parlamenta
  • poveznicu na stranicu s izbornim rezultatima
  • poveznicu na klubove zastupnika u Europskom parlamentu i na krovne europske političke stranke

 

Ne zaboravite - izlaskom na izbore građani EU-a sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu i budućnost kojoj se ovaj put nije dovoljno samo nadati. Ovaj put svatko od nas treba preuzeti svoj dio odgovornosti i odabrati svoju budućnost.

Europski izbori 2019. se održavaju se u trenutku kada se diljem Europe odvijaju rasprave o EU-u, a u svijetu je ugrožena čak i sama demokracija. Europljani se nalaze na povijesnoj prekretnici i pred nama su brojni važni izazovi s kojima se moramo zajedno suočiti. Upravo zbog toga Europski parlament poziva europske građane da udruže snage i šire poruku o važnosti sljedećih europskih izbora. Planirate li ovaj put glasati i stalo vam je do spašavanja demokracije, pridružite se 200.000 građana koji su se već upisali i registrirajte se ovdje OVAJ PUT GLASAM!

Pobrinite se da se čuje i vaš glas!

  • Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

EU i okoliš - čemu glasanje na izborima?

Zelena akcija vas poziva na diskusiju „EU i okoliš - čemu glasanje na izborima” koja će se održati u četvrtak, dana 23. svibnja od 18:30 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

Tribina: Važnost europskih izbora za okoliš i društvo

Udruga BIOM i Zelena akcija, u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, pozivaju na tribinu „Važnost europskih izbora za okoliš i društvo” koja će se održati 17. travnja od 10:00 do 13:00 u Kući Europe (Augusta Cesarca 4, Zagreb).

Predavanje: Zelene teme i EU izbori

Kako se bliže izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 26. svibnja 2019., Udruga BIOM organizira predavanje pod nazivom „Zelene teme i EU izbori“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER